به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، بدون شک تدریس آنلاین و برگزاری کلاسها در بستر اینترنت یکی از محبوبترین شیوههای برگزاری کلاسهای آموزشی محسوب میشود. در دوره پاندمی ویروس کرونا به دلیل عدم امکان شرکت در کلاسهای حضوری، اکثر کلاسها و جلسات به صورت آنلاین برگزار میشدند و بعد از عبور از این دوره، همچنان شاهد برگزاری کلاسها با موضوعات مختلف در بستر آنلاین هستیم. تقاضای بالای افراد، استقبال آنان از کلاسهای آنلاین و مزیتهایی که این نوع از کلاسها به همراه دارند موجب شده تا بسیاری از اساتید و معلمین به سوی تدریس به شکل آنلاین روی بیاورند. نحوه برگزاری این نوع از کلاسها به دلیل وجود فاصله فیزیکی بین استاد و دانشآموز از جهاتی با تدریس حضوری تفاوت خواهد داشت و معلمها باید با این موارد آشنایی داشته باشند تا بتوانند کلاسهای آنلاین را با بازدهی بالا برگزار نمایند. در ادامه، به شما عزیزان خواهیم گفت که چگونه باید به صورت آنلاین تدریس کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
چگونه تدریس آنلاین داشته باشیم؟
بسیاری از اساتید تازهکار و حتی باتجربه که کلاسهای حضوری مختلفی را در طی سابقه فعالیت خود تشکیل دادهاند، همواره میپرسند که چگونه تدریس آنلاین کنیم که اثربخش باشد؟
اگر قصد دارید که به صورت آنلاین کلاس تشکیل بدهید، در قدم اول باید روی موضوعی که میخواهید تدریس کنید تسلط کامل داشته باشید. بسیاری از معلمها در طی کلاسهای آنلاین اشتباهاتی را مرتکب میشوند که این اشتباهات رفتهرفته موجب کاهش بازدهی دانشآموزان در کلاسها خواهد شد. اولین اشتباه، عدم تعیین حد و مرز با دانشآموزان در کلاسهای آنلاین است. شما به عنوان یک معلم آنلاین باید این حد و مرز را تعیین نمائید؛ به عنوان مثال ساعاتی که دانشآموزان و والدین آنان میتوانند به شما دسترسی داشته باشند و تماس بگیرند را مشخص کنید.
در کلاس آنلاین باید همگام با تکنولوژی پیش بروید و از نرم افزار جلسات آنلاین متناسب با موضوع تدریس خود آگاه باشید و از آنها استفاده کنید. در دنیای آنلاین برخلاف کلاسهای حضوری امکان دسترسی به ابزارهای تدریسِ مختلفی برایتان فراهم است؛ از فرصت استفاده کرده و برای جذابتر شدن کلاس خود از این ابزارها متناسب با موضوع درس، مدت زمان کلاس و رنج سنی دانشآموزان بهره ببرید. علاوه بر این، برنامهریزی برای ارائه محتوای درسی، ایجاد تعامل با دانشآموزان در کلاس آنلاین، مدیریت زمان به کمک پنل مدیریت اسکای روم، حفظ انگیزه در دانشآموزان و بررسی تجهیزات و کارکرد آنها پیش از شروع کلاس (کارکرد صحیح دوربین، میکروفن و اینترنت) نیز در برگزاری کلاسهای آنلاین به شما کمک خواهد کرد تا جلساتی با بازدهی بالا و بدون این که برای دانشآموزان کسلکننده باشد برگزار نمائید.
روشهای تدریس آنلاین
یکی از مهمترین نکاتی که باید در کلاسهای آنلاین مد نظر داشته باشید، روش تدریس آنلاین است. هر معلمی باید با جدیدترین و اثربخشترین متدهای آموزشی آشنا باشد و متناسب با کلاس خود از بهترین روش آموزش استفاده نماید. در کلاسهای آنلاین میتوانید از روشهای زیر بر اساس نوع کلاس و سن دانشآموزان استفاده کنید:
آموزش تعاملی: در این روش آموزش الکترونیکی معلم باید از ابزارهای تعاملی مثل نظرسنجیها، پرسش و پاسخ و فعالیتهای گروهی در کلاس بهره ببرد و دانشآموزان را به مشارکت فعال در بحثها تشویق کند.
آموزش مبتنی بر پروژه: معلم میتواند دانشآموزان را گروهبندی کرده و برای آنان پروژههای کوچک تعریف کند و در طول فرایند انجام پروژه بازخورد مستمر ارائه دهد.
آموزش آنلاین ترکیبی: در این شیوه آموزش میتوانید در صورت امکان جلسات آنلاین را با جلسات حضوری ترکیب کنید و از منابع آنلاین به عنوان مکمل کلاسهای حضوری بهره ببرید.
آموزش ویدئویی: تدریس آنلاین هم میتواند به صورت زنده برای تعامل مستقیم با دانشآموزان تشکیل شود و هم میتوان ویدئوهای آموزشی را ضبط نمود و برای دانشآموزان ارسال کرد.
آموزش از طریق بازی: در این روش تدریس، معلم از بازیهای آموزشی به منظور افزایش انگیزه و تعامل با دانشآموزان برای تدریس موضوعات مختلف استفاده خواهد کرد؛ به عنوان مثال معلم میتواند چالشها و مسابقات مختلف متناسب با رنج سنی دانشآموزان طرح کند. این روش معمولاً در کلاسهای کودکان مورد استفاده قرار میگیرد.
نکات طلایی در نحوه تدریس آنلاین که باید بدانید
در هر شغلی برای موفقیت باید با نکات ریز و درشت نحوه انجام امور آشنایی کامل داشت. این مهارت طی سالها فعالیت و تجربه برگزاری کلاسهای آنلاین به دست میآید؛ اگر تازهکار هستید یا این که تمایل دارید مهارت خود را در تدریس آنلاین ارتقا دهید، پیشنهاد میکنیم به نکات زیر دقت داشته باشید:
در حین تدریس آنلاین از زبان ساده و قابل فهم استفاده نمائید؛ با دانشآموزان ارتباط مؤثر برقرار کنید و علاوه بر پرسش سوال از آنها، به سوالهایشان نیز پاسخ بدهید.
محیط یادگیری باید فضایی آرام بدون وجود عواملی که موجب حواسپرتی میشوند باشد؛ پیش از شروع کلاس نیز مطمئن شوید که تمامی تجهیزات به درستی کار میکنند.
از بهترین روش تدریس در جلسات آنلاین متناسب با نوع کلاس و دانشآموزان بهره ببرید. استفاده از یک روش تدریس نامناسب موجب یکنواختی کلاس و کسل شدن دانشآموزان و کاهش انگیزه آنان خواهد شد.
نقاط قوت و ضعف دانشآموزان را بسنجید و متناسب با نیاز آنان کمکهای لازم را ارائه دهید.
از منابع آنلاین و پلتفرمهای آموزش کارآمد استفاده نمائید.
پلتفرم برگزاری کلاس آنلاین چه امکاناتی باید داشته باشد؟
پلتفرمی که برای برگزاری کلاس آنلاین انتخاب میکنید در بهبود روند کلاس شما تأثیر بسیار زیادی خواهد داشت. یک پلتفرم کارآمد و معتبر قابلیتهای مختلفی نظیر موارد زیر را داراست:
امکان ضبط کلاسهای آنلاین به منظور دسترسی مجدد دانشآموزان به محتوای درسی
ارائه ابزارهای تعاملی مختلف مثل چت زنده، نظرسنجی و...
امکان نمایش ویدئوها، اسلایدهای پاورپوینت و… به صورت همزمان برای دانشآموزان در حین تدریس
امکان مدیریت شرکتکنندگان در کلاس و تعیین نقش آنها به عنوان مدرس و دانشآموز
رابط کاربری ساده و کاربرپسند
پشتیبانی فنی قوی
و...
نتیجهگیری
معلمهایی که قصد تدریس آنلاین دارند، باید ضمن توجه به نکاتی که در این مطلب مورد بررسی قرار گرفت، توجه ویژهای نسبت به معتبر بودن پلتفرم برگزارکننده کلاس آنلاین نیز داشته باشند. توصیه میشود برای برگزاری کلاسهایی جذاب، مفید و کاربردی سراغ پلتفرمهای معتبری همچون اسکای روم بروید. با رعایت این نکات و انتخاب یک پلتفرم مناسب، هم شما و هم دانشآموزان تجربهای مؤثر و دلپذیر از تدریس غیرحضوری خواهید داشت.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.