کرمانشاه - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه گفت: گونه‌های باارزشی مانند ثعلب، زو، لاله واژگون، تره کوهی، پیچک، سورانه، موسیر، بنه و آویشن در مراتع کرمانشاه با تهدید مواجه‌اند.

انشاالله کولانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در حوزه مرتع، گونه‌های گیاهی مانند ثعلب، زو، لاله واژگون، تره کوهی، پیچک، سورانه (پیاز کوهی)، موسیر، بنه و آویشن در معرض خطر انقراض قرار دارند.

وی با اشاره به اهمیت این گونه‌ها افزود: از دلایل تهدید این گونه‌ها می‌توان به استفاده بی‌رویه بهره‌برداران به روش محلی و سنتی، تخریب و تصرف اراضی مرتعی، تغییر اقلیم، خشکسالی و گرد و غبار اشاره کرد.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمانشاه تصریح کرد: همچنین درختان بنه به دلیل مشکلات ناشی از فقدان زادآوری طبیعی، حضور دام در عرصه‌های جنگلی و چرای زیراشکوب جنگلی، در معرض خطر انقراض قرار دارند.

وی افزود: حفاظت از این گونه‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و نیازمند اقدامات جدی برای جلوگیری از انقراض آنها است.

کولانی افزود: از اقدامات انجام شده در جهت حفاظت از مراتع و جنگل‌ها می‌توان به قرق و حفاظت، اصلاح و احیا مراتع با گونه‌های دارویی، خوراکی و صنعتی مانند کنگر، ریواس، آنغوزه و مدیریت جامع نظام بهره‌برداری از گونه‌های در حال انقراض اشاره کرد.

وی همچنین به تهیه کتابچه بهره‌برداری با حفظ ذخایر ژنتیکی، بازسازی اراضی تخریب‌شده مرتعی و ایجاد توالی و استراحت با نگاه به طرح‌های توسعه و احیا رویشگاه‌های بنه با مشارکت بهره‌برداران و ذینفعان و نظارت بر آنها اشاره کرد.

کولانی به چالش‌های اصلی در حفاظت از مراتع و جنگل‌ها اشاره کرد و گفت: عدم تأمین اعتبار به موقع، نبود آگاهی عمومی از مزیت‌های گیاهان مرتعی، عدم رعایت فصل چرای دام و آتش‌سوزی و تخریب مراتع از جمله چالش‌های اصلی در این زمینه است.

وی ادامه داد: در حوزه جنگل، قطع درختان و تخریب جنگل‌ها به منظور استفاده کشاورزی و سوخت، از دیگر چالش‌های مهم در حفاظت از جنگل‌ها محسوب می‌شود.

کولانی اظهار کرد: آگاهی‌بخشی به اهمیت مراتع و گیاهان دارویی و مشارکت در طرح‌های شناسنامه‌دار مانند طرح‌های بهره‌برداری و مرتعداری، از نقش‌های مؤثر جوامع محلی در حفاظت از جنگل‌ها و مراتع است.

وی افزود: اجرای پروژه‌های توانمندسازی ساکنین حوزه جنگل و جایگزینی سوخت فسیلی نیز از دیگر اقداماتی است که می‌تواند در حفاظت از منابع طبیعی مؤثر باشد.

کولانی در مورد برنامه‌های آتی در حوزه مرتع و جنگل خاطرنشان کرد: آموزش و ترویج فرهنگ استفاده از مراتع با توجه به سه بخش تولید، احیا و بهره‌برداری از برنامه‌های مهم پیش‌روست. وی همچنین بیان کرد: اصلاح و احیا مراتع با مشارکت بهره‌برداران از جمله تعاونی‌ها، شوراها و دهیاران، کشت و توسعه گیاهان دارویی و مرتعی در جهت کمک به معیشت پایدار خانوار و اجرای طرح‌های احیا و مدیریت ذخیره‌گاه‌های جنگلی بنه از دیگر برنامه‌های آتی در این حوزه است.