به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، رژیم صهیونیستی در ارتباط با جنگ سوم لبنان دچار شکاف درونی شده است و با توجه به خسارتهای انسانی شدیدی که ارتش رژیم صهیونیستی با از دست دادن نظامیان و افسران در جبهههای لبنان و غزه، بهویژه درگیریها با حزبالله در مرزهای شمالی، متحمل میشود اجماع خود را از دست داده است.
ماه اکتبر گذشته به عنوان خونینترین دوره برای رژیم صهیونیستی از زمان حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ توصیف شده است، به طوری که در این ماه ۸۸ نظامی و شهرک نشین صهیونیست در جبهههای غزه و لبنان و عملیاتهای پراکنده دیگر در داخل سرزمینهای اشغالی کشته شدند.
از میان این کشتهها، ۳۷ نظامی در درگیریهای جنوب لبنان و در مرزهای شمالی به هلاکت رسیدند. این آمار بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه «یدیعوت آحارونوت» است.
در پی این خسارتهای انسانی، تحلیلهای کارشناسان نظامی و سیاسی بر این اتفاق نظر دارند که هرچه جنگ علیه لبنان طولانیتر شود و احتمال پیروزی یا هرگونه توافق سیاسی دورتر شود، رژیم صهیونیستی در یک ورطه خطرناک گرفتار خواهد شد و ارتش آن در باتلاق لبنان غرق خواهد شد. به ویژه آنکه حزبالله توانمندیهای خود را بازیافته و حضور میدانی خود را تثبیت کرده است.
تحلیلها حاکی از آن است که حزبالله با وجود ضربات وارده و ترور حسن نصرالله، دبیرکل این حزب، و بسیاری از فرماندهان ارشد نظامیاش در سایه خسارتهای انسانی که به ارتش این رژیم وارد کرده، چالشهای بسیار خطرناکتری را به این رژیم تحمیل میکند.
طبق ارزیابیهای صهیونیستها، حزبالله برای سناریوی یک جنگ طولانیمدت آماده میشود. این همان سناریویی است که رژیم صهیونیستی از آن بیم دارد و ممکن است مجبور شود بدون دستیابی به پیروزی، جنگ زمینی در لبنان را متوقف کند، اما همچنان قادر به پایان دادن به جنگ نباشد.
شاخصی برای فروپاشی
یک شاخص برای این شکاف داخلی این است که امیر مخول پژوهشگر «مرکز پژوهشهای سیاسی پیشرفت عربی» و متخصص در امور رژیم صهیونیستی، معتقد است که کابینه بنیامین نتانیاهو عمداً فرصتهای راهحل سیاسی با لبنان را از دست میدهد و در عوض جنگ را تشدید کرده و دامنه حملات نظامی را گسترش میدهد. او تصور میکند که این امر باعث تغییر در موضع دولت لبنان میشود و این کشور را مجبور به ارائه امتیازاتی برای ایجاد تغییرات اساسی در مفاد قطعنامه ۱۷۰۱ میکند.
در این زمینه، مخول به «الجزیره» گفته است که صداهای مخالف در رژیم صهیونیستی که خواهان بهرهگیری از فرصت فراهمشده توسط عملیات نظامی برای دستیابی به یک راهحل سیاسی برای جبهه شمالی با لبنان هستند، افزایش یافته است.
وی افزود که شهرکنشینان صهیونیست نمیتوانند حجم عظیم این خسارتهای انسانی را تحمل کنند.
با وجود هزینههای گزاف جنگ علیه لبنان و تلفات انسانی ارتش رژیم صهیونیستی، مخول اظهار میکند که هنوز اکثر یهودیان از طیفهای سیاسی و احزاب مختلف از ادامه جنگ در لبنان و غزه حمایت میکنند، اما این اکثریت قاطع نیست و نشانگر شکاف در میان شهرکنشینان صهیونیست و تضعیف اجماع بر سر جنگ است، که پیش از عملیات نظامی در جنوب لبنان حاکم بود.
در این زمینه، شائول موفاز، رئیس سابق ستاد ارتش رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ پیشین این رژیم، کابینه نتانیاهو را متهم میکند که هدفش ادامه مانورهای نظامی و تداوم جنگ و نه تعامل با هیچ ابتکار سیاسی یا تهیه نقشه راه برای پایان دادن به جنگ است.
موفاز در اظهاراتی به شبکه ۱۲ صهیونیستی، نتانیاهو را متهم کرد که به آزادی باقیمانده اسرای صهیونیستها نزد حماس در غزه اهمیت نمیدهد و به جای آن، بر ادامه جنگ در چند جبهه برای تأمین منافع شخصی و سیاسیاش تمرکز دارد.
وی به حجم تلفات ارتش رژیم صهیونیستی در جبهههای لبنان و غزه اشاره کرد و این تلفات را نتیجه تمایلات سیاسی نتانیاهو و کابینهاش از احزاب راستگرای افراطی دانست.
وی همچنین تصمیم کابینه برای تخلیه ساکنان شهرکهای صهیونیستی مرزی با لبنان را به شدت نقد کرد و گفت که این تصمیم فاجعهبار بوده و با گذر زمان به یک بحران استراتژیک تبدیل شده است که بار سنگینی بر دوش نیروهای مسلح گذاشته و توان ارتش را تحلیل برده است.
هزینه گزاف
یوآف لیمور، تحلیلگر نظامی روزنامه «اسرائیل هیوم»، با بررسی نتایج فاجعهبار تلفات انسانی ارتش رژیم صهیونیستی در نبردهای زمینی با حزبالله در جنوب لبنان، از کابینه خواست از «دستاوردهای تاکتیکی» به دست آمده استفاده کرده و از موضع قدرت به سمت یک راه حل سیاسی برود.
این تحلیلگر نظامی خاطرنشان کرد که بسیاری در این رژیم، از جمله وزیران و مقامات ارشد نهادهای امنیتی، بر این باورند که کابینه نتانیاهو دلیلی ندارد برای حزبالله راه نجات باز کند و باید به فشار نظامی ادامه دهد، هرچند که این راه مشکلاتی در پی دارد. وی معتقد است که ارتش میتواند برای همیشه در لبنان بجنگد و همواره اهدافی برای حمله در اختیار داشته باشد.
علاوه بر این، لیمور اعلام کرد که «ادامه جنگ هزینه انسانی بالایی خواهد داشت و این هزینه با فرا رسیدن زمستان افزایش خواهد یافت، به این معنا که ارتش در باتلاق لبنان غرق خواهد شد. همچنین این جنگ هزینههای دیگری نظیر کاهش مشروعیت بینالمللی اسرائیل، تأثیر بر اقتصاد، تشدید فشار بر نیروهای ذخیره و تأخیر در بازگشت ساکنان شمال به خانههایشان خواهد داشت.»
و به هر حال، لیمور اضافه میکند که «ارتش اسرائیل طی حدود دو هفته مرحله نخست مأموریت محوله در جنوب لبنان را تکمیل خواهد کرد، که به معنای پایان عملیات زمینی بدون آتشبس است.»
وی اشاره میکند که پایان جنگ در جبهه شمالی، این رژیم را به همان نقطهای بازمیگرداند که همهچیز از آنجا آغاز شد: نوار غزه.
صرفنظر از اینکه این هفته در واشنگتن کدام دولت آمریکا انتخاب شود، تحلیلگر نظامی میگوید: «اسرائیل نمیتواند مدت زیادی از تصمیمگیری درباره آینده نوار غزه، به ویژه مساله اسیران خود در نوار غزه، طفره رود.»
پایان، دور از ذهن است
در خصوص جبهه لبنان، جاکی خوجی، تحلیلگر مسائل عربی و خاورمیانه، میگوید: «بهوضوح مشخص است که حزبالله پس از ضربات اسرائیل توانمندیهای نظامی و سازمانی خود را بازیافته است و رژیم صهیونیستی با دشواری میتواند توافقی را که میخواهد بر حزبالله تحمیل کند.»
وی افزود که حزبالله حملاتش به عمق اراضی اشغالی را شدت بخشیده، قدرت خود را به نمایش گذاشته و به خواستههای دولت نتانیاهو پاسخ نمیدهد.
برخلاف بسیاری از صهیونیستهایی که تصور میکنند حزبالله بهزودی تسلیم خواهد شد، خوجی معتقد است که اگر پایانی در کار باشد، پایان جنگ از نظر حزبالله هنوز بسیار دور است.
وی میگوید حزب الله باور دارد که رژیم صهیونیستی قصد دارد ماهها به جنگ ادامه دهد و حتی با یک عملیات زمینی، مشابه آنچه در سال ۱۹۸۲ انجام داد، به بیروت برسد.
خوجی اشاره میکند که حزبالله برای سناریوی ورود ارتش رژیم صهیونیستی به عمق خاک لبنان آماده میشود و میگوید: «درست است که آنها نیروهای خود را از دست میدهند، اما این هدف وجودی آنهاست: جنگیدن و فداکاری. آنها در بیروت، پایگاه خود، منتظر ارتش اسرائیل خواهند بود و در آنجا امیدوارند که پیروز شوند. و اگر پیروز نشوند، حداقل میدانند که پرچم سفید را بالا نبردهاند.»
با توجه به تحولات میدانی و افزایش شمار کشتهشدگان ارتش رژیم صهیونیستی در درگیریها با نیروهای حزبالله، خوجی اضافه میکند: «بهتر است که دولت از دستاوردها برای پیشبرد یک توافق سیاسی که به نفع اسرائیل باشد، بهره ببرد. اگر این فرصت از دست برود، حزبالله بهطور کامل تواناییهای خود را بازیابی خواهد کرد و عزمش برای جنگیدن را، همانطور که در هر نبرد قبلی کرده، تقویت خواهد نمود.»