به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی روز گذشته دوشنبه اعلام کرد که رسماً به سازمان ملل اطلاع داده که توافقنامه امضا شده با آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) را لغو کرده است، توافقنامهای که به این آژانس اجازه میداد به حمایت و فعالیت در فلسطین بپردازد.
در بیانیهای، یسرائیل کاتس، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی، آنروا را متهم کرد که کارکنانش در حملهای که مقاومت فلسطین در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به شهرکهای صهیونیستی انجام داد، مشارکت داشتهاند.
توافقنامه بین رژیم صهیونیستی و آنروا به سال ۱۹۶۷ بازمیگردد و به آژانس اجازه داده بود در کرانه باختری، نوار غزه و قدس فعالیت کند و خدمات مختلفی مانند آموزش، مراقبتهای بهداشتی و کمکهای امدادی به فلسطینیان ارائه دهد.
فروپاشی فعالیتهای انسانی
این تصمیم رژیم صهیونیستی طی سه ماه آینده اجرایی خواهد شد، اما جاناتان فاولر، سخنگوی آن روا، گفت: «اگر این تصمیم اجرا شود، احتمالاً موجب فروپاشی عملیات انسانی بینالمللی در نوار غزه خواهد شد، عملیاتی که آنروا ستون فقرات آن است.»
در گفتوگو با الجزیره، عدنان ابو حسنه، مشاور رسانهای آنروا، گفت: «ما در آن روا رسماً اطلاعی از لغو توافقنامه دریافت نکردهایم»، اما رژیم صهیونیستی اکنون تصمیمات مصوب اخیر کنست را درباره ممنوعیت فعالیت آنروا در مناطقی که تحت حاکمیت آن است، اجرا میکند.
ابو حسنه اشاره کرد که رژیم صهیونیستی بهعنوان یک نیروی اشغالگر، بر زمین، گذرگاهها، سیستمهای بانکی و عملیات خرید تسلط دارد و این موضوع نتایج فاجعهباری را برای فعالیت آنروا و زندگی فلسطینیان به دنبال خواهد داشت که تا به حال بیسابقه بوده است.
خطر تصمیم رژیم صهیونیستی تنها به جلوگیری از رسیدن کمکهای حیاتی به میلیونها فلسطینی محدود نمیشود، بلکه به فروپاشی سیستم آموزشی و بهداشتی که آنروا برای میلیونها فلسطینی تأمین میکرد نیز کشیده میشود.
مشاور رسانهای آنروا اعلام کرد که تاکنون جایگزینی برای این خدمات در فلسطین وجود ندارد.
فریادهای کمک
صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) نیز خواستار حمایت فوری برای نجات جان هزاران کودک در نوار غزه شد، بهویژه پس از آنکه بیش از ۱۴ هزار کودک بر اثر حملات مداوم رژیم صهیونیستی به این منطقه جان باختهاند.
کاظم ابو خلف، سخنگوی یونیسف در فلسطین، گفت: «آنروا بزرگترین سازمان بینالمللی فعال در فلسطین است و ستون فقرات هر گونه پاسخگویی انسانی در نوار غزه به شمار میآید.»
وی اظهار کرد که حتی سازمانهای بینالمللی دیگر یا شرکای آن نیز به منابع و توانمندیهای آنروا متکی هستند، چراکه این سازمان دهههاست در این منطقه حضور دارد و تنها در نوار غزه ۱۳ هزار کارمند دارد.
ابو خلف در مصاحبه با الجزیره افزود: «آنروا پیش از حملات به نوار غزه، بیش از ۳۰۰ هزار دانشآموز را در مدارس ابتدایی خود پذیرش کرده و از طریق مراکز متعدد خود در سراسر نوار غزه، مراقبتهای بهداشتی روتین را ارائه میدهد.»
وی ادامه داد که آنروا تنها سازمانی است که خدمات را به صورت جامع به فلسطینیان ارائه میکند و در نتیجه، تصمیم رژیم صهیونیستی برای مردم غزه به معنای مرگ یا زندگی خواهد بود.
سخنگوی یونیسف در غزه افزود که همه نهادهای فعال در این منطقه، چه وابسته به سازمان ملل و چه دیگر نهادها، همچنان به ارائه خدمات حیاتی در غزه ادامه خواهند داد، اما شکاف بزرگی که از خروج آنروا ایجاد میشود، غیرقابل جبران خواهد بود.
نسلهای آواره
جنبش مقاومت اسلامی حماس اعلام کرد که تصمیم رژیم صهیونیستی برای قطع روابط با آنروا تلاشی برای حذف مسأله آوارگان فلسطینی و نادیده گرفتن تمامی ارزشهای انسانی است.
حماس از جامعه بینالمللی و سازمان ملل خواست که به طور جدی با این تصمیم رژیم صهیونیستی برخورد کنند و آن را «عصیانگری آشکار علیه مشروعیت بینالمللی» توصیف کرد.
اسماعیل ثوابته مدیر دفتر اطلاع رسانی دولت فلسطین در نوار غزه، این تصمیم رژیم صهیونیستی را «جنایتی جدید در میان جنایات اشغالگران علیه مردم فلسطین، بهویژه آوارگانی که از سال ۱۹۴۸ از سرزمینهای خود رانده شدهاند» دانست و افزود: «اکنون اسرائیل دوباره آنها را تحت تعقیب قرار میدهد و فرزندان، زنان و کودکانشان را میکشد، بهخصوص آنهایی که به مراکز پناهگاهی پناه بردهاند تا از این نسلکشی جدید در امان بمانند.»
ثوابته همچنین تصریح کرد که فعالیت آنروا بر اساس یک تصمیم سیاسی بینالمللی برای حفظ حقوق ملت فلسطین انجام شده است، اما این تصمیم رژیم صهیونیستی نشان میدهد که سرسختی این رژیم در نقض حقوق فلسطینیها ادامه دارد و با عدم همکاری با آنروا، مشروعیت بینالمللی و سازمان ملل را به چالش میکشد.
وی همچنین با محکوم کردن این «جنایت جدید» از سازمان ملل خواست که رژیم صهیونیستی را از تمامی نهادهای وابسته به این سازمان اخراج کند و آمریکا را که حامی این رژیم است، مسئول کامل این اقدام جدید دانست.
گفتنی است که کنست هفته گذشته با اکثریت ۹۲ رأی از ۱۲۰ نماینده، ممنوعیت فعالیت آنروا در اراضی اشغالی فلسطین را به تصویب نهایی رساند و مدعی شد که برخی از کارکنان آنروا در حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ مشارکت داشتهاند.
آنروا این ادعاها را رد کرده و سازمان ملل نیز اعلام کرده است که این آژانس بیطرف بوده و تنها بر حمایت از آوارگان تمرکز دارد.
شایان ذکر است که آنروا در دسامبر ۱۹۴۹ توسط مجمع عمومی سازمان ملل تأسیس شد و حدود ۱۸ هزار کارمند در کرانه باختری و نوار غزه دارد که ۱۳ هزار نفر آنها در بخش آموزش و ۱۵۰۰ نفر در بخش بهداشت مشغول به کار هستند و از آوارگان در داخل فلسطین و کشورهای همسایه حمایت میکنند.