به گزارش خبرنگار مهر، مرتضی ضرابی بعد از ظهر شنبه در نشستی که با حضور خبرنگاران به مناسبت روز جهانی خون بند ناف در محل جهاد دانشگاهی استان البرز برگزار شد، افزود: ۱۵ نوامبر که مصادف با ۲۵ آبان ماه به عنوان روز جهانی خون بند ناف نامگذاری شده اهمیتی که این فراورده بیولوژیکی دارد دلیل این نامگذاری است.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان (بانک خون بند ناف) با بیان اینکه مقام معظم رهبری سلولهای بنیادی را ثروت هنگفت انسانی نامیده اند، اظهار کرد: اکنون کشورها پیش بینی میکنند تا سال ۲۰۴۵ ساختن قطعات اندامها و بافتهای بدن موضوعی امکانپذیر خواهد بود.
وی گفت: سلولهای بنیادی سلولهای خودنوزایی هستند که توانایی تقسیم و تکثیر را داشته باشند که غیرخونساز یا خونساز هستند که سلولهای خونساز از خون محیطی، مغز استخوان و خون بند ناف به دست میآید.
ضرابی با بیان اینکه بند ناف که به عنوان زباله دور ریخته میشد مملو از سلولهای خون ساز است، افزود: این سلولها بعد از تولد نوزاد فوری جمع آوری شده و برای بیماران نیاز به پیوند مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه حجم خون بند ناف از جفت بین ۸۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر است، اضافه کرد: سلولهای خون ساز نیز در سرطانهای خون، تالاسمی، نقص سیستم ایمنی و کم خونی مادرزادی مورد استفاده قرار میگیرد.
ضرابی با اشاره به اینکه دو بانک خصوصی و عمومی خون بند ناف را در کشور داریم، افزود: در بانک خصوصی خانوادههایی که در آستانه تولد فرزند هستند با انعقاد قراردادی پس از تولد فرزند، نمونه را برای خودشان و به صورت خانوادگی نگهداری میکنند که تاکنون بیش از ۲۱۵ هزار نمونه خون به صورت خصوصی نگهداری میشود.
وی با بیان اینکه از این میزان پنج هزار و ۳۰۰ نمونه خون بند ناف نگهداری میشود، تصریح کرد: در بانک عمومی خانوادهها نمونهها را اهدا میکنند و مالکیتی برای نمونه نگهداری شده ندارند و تاکنون نزدیک ۶ هزار نمونه ذخیره شده وجود دارد.
ضرابی گفت: در حال حاضر بزرگترین بانک خون بند ناف در خاورمیانه را داریم که از کشورهایی شامل ترکیه، ترکمنستان، رومانی، عراق، افغانستان و نروژ این نمونهها جمع آوری میشود ضمن اینکه ظرفیت ذخیره سازی تا ۲ برابر این مقدار در کشور وجود دارد.
وی البرز را یکی از استانهای فعال در جمع آوری خون بند ناف عنوان کرد و افزود: هزینه نگهداری سلولهای بنیادی در بانکهای خصوصی ۱۱ میلیون تومان در ابتدای قرارداد و سالانه ۵۰۰ هزار تومان برای شارژ نگهداری دریافت میشود.
ضرابی تصریح کرد: تاکنون نزدیک ۶۰ بیمار انواع سرطان خون، انمی اپلاستیک، تالاسمی، انمی فانکونی، نقص ایمنی و ۵۰ بیمار فلج مغزی مورد درمان قرار گرفته اند.
وی با بیان اینکه امکان درمان ۸۰ بیماری با سلولهای بنیادی وجود دارد، گفت: در دنیا بیش از ۴۰۰ کارآزمایی بالینی بر روی بیماران اطفال و بالغین ثبت شده که بر روی بیماریهای مختلف انجام میشود که این بیماریها همچون فلج مغزی، اوتیسم، ناهنجاری، قلبی نوزادان، آسفکسی و دیابت و همچنین سکته مغزی، آلزایمر، ام اس، آرتروز و صدمات نخاعی در حال انجام است.
وی افزود: پیش بینی میشود تا سه سال آینده در درمان فلج مغزی دستاورد خوبی داشته باشیم.
ضرابی خاطرنشان کرد: در حال حاضر امکان تکثیر سلولهای بنیادی خونساز وجود ندارد ولی سلولهای غیرخونساز قدرت تکثیر بسیار زیادی دارد.
وی گفت: از بند ناف و جفت، خون بند ناف، بافت بند ناف و پرده جنینی مورد استفاده قرار میگیرد که پرده جنینی به عنوان پانسمان زخم استفاده میشود.
ضرابی افزود: اولین پالایشگاه زایمانی تا پایان سال جاری در تهران راه اندازی میشود که در دنیا در نوع خود بی نظیر است که در این پالایشگاه انواع ضمائم زایمانی جمع آوری و مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان (بانک خون بند ناف) اضافه کرد: همچنین مشخص شده در ریشه دندان کودکان و حتی ریشه دندان عقل بالغان سلول بنیادی غیرخونساز وجود دارد که در درمان بیماریهای عصبی بسیار پاسخگو است.