به گزارش خبرنگار مهر، دادگاه صلح یک دادگاه جدید تأسیس است که صلاحیت رسیدگی به ٢٢ عنوان حقوقی و کیفری را در ١١ بند دارد، البته اصل تمرکز این دادگاهها بر این است که قبل از صدور رأی بتوانند بین طرفین دعوا سازش برقرار کنند.
دادگاه صلح به همه اختلافهای مالی تا ١٠٠ میلیون تومان، همچنین به پروندههای حقوقی تصرف عدوانی، مزاحمت یا ممانعت از حق، یعنی اگر کسی با زور ملک و مال شخصی را تصاحب کند نیز رسیدگی میکند.
گاهی بر سر مسأله مهریه کار به دعوا کشیده میشود و یا نسبت به موضوع نفقه اختلاف پیش میآید؛ البته باید در نظر داشت حد نصاب رسیدگی دادگاه صلح به اختلافات خانوادگی تا ١٠٠میلیون تومان است ولی به شرط آن که پرونده مشمول «ماده ٢٩» قانون حمایت از خانواده نباشد.
همچنین دعاوی حکم تخلیه یا تعدیل اجرا بها، یا بررسی ادعای شخصی که ادعای اعسار یا تهی دستی دارد البته اگر پرونده فرد در دادگاه صلح رسیدگی شده باشد.
انحصار وراثت، تحریر ترکه، فهرست کردن ارثیه، مهر و موم و یا رفع مهر و موم، تأمین دلیل و یا جمعآوری مدارک مانند اسناد رسمی، شهادت شهود، نظریه کارشناسی یا گزارش بازدید از محل وقوع موضوع پرونده، تقاضای سازش موضوع ماده ١٨۶ قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی انقلاب، جرایم غیرعمدی مربوط به تصادفات رانندگی یا حادثه در محل کار و همه جرایم تعزیری که مجازات آنها درجه ٧ و ٨ است. و در آخر دعاوی مربوط به اصلاح شناسنامه، استرداد شناسنامه، اصلاح مدرک تحصیلی الزام به اخذ پایان کار، اثبات رشد، تصحیح و تغییر نام از پروندههایی است که دادگاه صلح به آنها رسیدگی میکند.