تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۵

با وجود آنکه راندمان نیروگاهی در دوسال اخیر نیم درصد افزایش داشته است، اما نبود سوخت کافی برای نیروگاه ها منجر به خاموشی های پی در پی آن هم در زمستان شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، راندمان نیروگاهی یکی از نکات حائز اهمیت درمصرف سوخت است و بارها راندمان پایین نیروگاهی مورد مناقشه قرار گرفته است. چرا که تا دوسال گذشته راندمان نیروگاهی کشور از متوسط جهانی هم پایین‌تر بود و بر اساس آمار و ارقام موجود میانگین راندمان نیروگاهی در سال ۱۴۰۱ بین ۳۴ تا ۳۹ درصد برآورد می‌شود، اما در نیم سال ابتدایی سال سال جاری راندمان نیروگاهی کشور حتی از میانگین جهانی هم فراتر رفت و متوسط راندمان نیروگاه‌های حرارتی کشور را به ۳۹.۵ درصد رسانده است که در مقایسه با میانگین جهانی راندمان نیروگاهی جایگاه قابل توجهی دارد، البته موضوع به همین جا ختم نمی‌شود زیرا با بهبود هر نیم‌درصد راندمان نیروگاهی کشور، می‌توان سالانه ۸۴۶ میلیون مترمکعب سوخت صرفه‌جویی کرد.

درکنار افزایش راندمان نیروگاهی اتلاف در شبکه توزیع نیز یکی از مخاطرات جدی حوزه انرژی کشور است. آنچه برای حل اساسی مشکل انرژی در کشور به‌ویژه در حوزه برق ضرورت دارد، ابتدا افزایش راندمان نیروگاه‌های کشور است. بر همین اساس تنوع‌بخشی به سبد انرژی کشور، کاهش اتلاف انرژی و سرمایه‌گذاری مناسب در بخش تولید از یک‌سو، نوسازی صنایع کشور و افزایش راندمان آنها از سوی دیگر باید مد نظر قرار گیرد. چرا که در غیر این صورت اتلاف انرژی یا به عبارت بهتر هدر رفت سرمایه‌های ملی را شاهد خواهیم.

بار تنوع انرژی بر دوش نیروگاه‌های حرارتی

افزایش راندمان نیروگاهی به قدری حائز اهمیت است که در برنامه هفتم توسعه نیز به آن اشاره شده است و با توجه به اینکه در حال حاضر ظرفیت نصب شده تولید برق از ۹۳ هزار مگاوات باید به ۱۲۴ هزار مگاوات برسد یعنی چیزی حدود ۳۲ هزار مگاوات باید به ظرفیت نصب شده کشور اضافه شود در این بخش با توجه به اینکه ناترازی انرژی وجود دارد و ظرفیت تأمین منابع گاز محدود است ۱۹ هزار مگاوات برای نیروگاه‌های برق حرارتی در نظر گرفتند و ۱۱ هزار مگاوات نیروگاه تجدید پذیر و ۲ هزار مگاوات نیروگاه اتمی که به معنای تنوع سبد انرژی است.

اما طبق قانون، نیروگاه‌های جدید همه باید از راندمان بالای ۵۵ درصد برخوردار باشند، که چندی پیش هادی مدقق مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان شرکت مادر تخصصی برق حرارتی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اهمیت افزایش راندمان نیروگاه‌های حرارتی خاطر نشان کرد: بر اساس قانون نیروگاه‌های حرارتی باید راندمان بالای ۵۵ درصد داشته باشند و بخشی از این پروژه‌ها و به خصوص پروژه‌هایی که نیروگاه دالاهو در استان کرمانشاه و نیروگاه رود شور در استان مرکزی احداث از بخار نیروگاه‌های سیکل ترکیبی است که این نیروگاه‌ها بدون مصرف سوخت و با ظرفیت ۵۰۰ تا ۶۰۰ مگاواتی را به شبکه برق تزریق می‌کنند.

البته مصطفی رجبی مشهدی هم با تأیید این موضوع می‌گوید: نیروگاه‌های جدیدی که در حال احداث است همگی راندمان‌های بالای ۵۰ درصد دارد و آنهایی که کلاسfهستند توسط شرکت مپنا و دانش بنیان‌ها ساخته می‌شود راندمان بالای ۵۵ درصد دارد. بنابراین در شرایط فعلی در حال افزایش متوسط راندمان نیز هستیم.

وی ادامه داد: در برنامه هفتم موظف افزایش راندمان نیروگاهی تا ۴۴ درصد هستیم دهیم که بخشی از آن با جایگزینی نیروگاه‌های جدید و نیروگاه‌های پربازده محقق می‌شود البته سناریوهای مختلفی وجود دارد که به شرایط اقتصادی کشور و شرایط بخش‌های مختلف صنعت بستگی دارد؛ سه سناریو پیشنهاد کردیم که باید متناسب با شرایط اقتصادی و متناسب با شرایط کشور آنها را دنبال کنیم.

مدقق اضافه کرد: راندمان نیروگاهی در کشور ما در میان ۱۵ رتبه برتر دنیا قرار دارد و بالاترین راندمان در جهان ۵۰ درصد است. به عبارتی در جایگاه نسبتاً خوبی قرار داریم و همانطور که پیشتر گفته شد حدود ۷ هزار مگاوات واحد بخار نیروگاهی را می‌توانیم تکمیل کنیم تا راندمان نیروگاه‌ها ۴۴ درصد شوند و در صورتی که راندمان ۴۴ درصد در برنامه هفتم را محقق کنیم جایگاه ما در ۱۰ کشور اول با راندمان بالا قرار می‌گیرد از لحاظ راندمان وضعیت نیروگاه‌های حرارتی وضعیت نامناسبی ندارند ولی جای بهبود وجود دارد و باید به این سمت پیش رویم.

اما امسال، شرایط متفاوتی رقم خورده است و با وجود افزایش راندمان نیروگاهی به دلیل عدم توزیع سوخت کافی به نیروگاه‌ها شاهد خاموشی‌های زمستانه هستیم که مسئولین امر باید تدبیری برای آن در نظر بگیرند تا در سال‌های آینده شاهد خاموشی‌های پی در پی نبوده و در کنار آن توسعه تجدید پذیر ها از ملزوماتی است که نباید آن را از یاد برد، چرا که بر اساس گفته کارشناسان امر در صورت توسعه نیروگاه‌های تجدید پذیر؛ تجدید پذیر ها می‌توانند ۳۰ درصد از برق شبکه را بدون هیچ مشکلی تأمین آن هم بدون نیاز به سوخت‌های گاز، گازوئیل و مازوت.