فرزاد حسنی در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: عامل انسانی یکی از مهمترین عوامل تصادفات است و ۲۷ آبان در یادبود این روز هشداری برای کمتر شدن تصادفات و کمک به ارتقای فرهنگ رانندگی است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای کردستان اذعان کرد: در ۶ ماهه نخست سال جاری ۹۵ فقره تصادف منجر به فوت، یک هزار و ۲۷۵ فقره تصادف جرح در مسیرهای برون شهری استان داشتیم.
حسنی بیان کرد: در تصادفات جادههای روستایی ۲۳۳ نفر کشته و در مسیر برون شهری ۲۰۸ نفر کشته و ۱۰۴ نفر در دم جان دادند.
۶۵ درصد تصادفات در فاصله کمتر از ۲۰ کیلومتری شهرها به وقوع میپیوند
وی عنوان کرد: ۶۵ درصد تصادفات در فاصله ۰ تا ۲۰ کیلومتری شهرها و در ورودی و خروجیها اتفاق افتاده است.
مدیرکل راهداری کردستان تصریح کرد: عدم دقت لازم در رانندگی، تغییر کاربریها وجود خانه باغها و نبود دقت و مهارت راننده عامل این تصادفات بوده است.
حسنی خاطرنشان کرد: در تفکیک تصادفات ۴۶ درصد واژگونی وسیله نقلیه، ۳۲ درصد برخورد ۲ دستگاه با هم، ۴ درصد برخورد چند دستگاه با هم و ۵ درصد هم برخورد با عابر بوده است.
وی گفت: در علت تامه تصادفات هم تخطی از سرعت مطمئنه با ۳۲ درصد، انحراف به چپ ۲۳ درصد، عدم توجه به جلو ۲۲ درصد، عدم رعایت حق تقدیم با ۳۸ درصد و خستگی و خواب آلودگی ۴ درصد بوده است.
مدیرکل راهداری کردستان اذعان کرد: ۵۷ درصد تصادفات با عامل خطای انسانی و ترکیب راهها و ایمنی وسیله نقلیه همراه بوده است.
حسنی اظهار کرد: در راستای فرهنگ سازی برای ارتقا رانندگی یک مسابقه شطرنج با حضور ۱۷۶ بازیکن از سراسر کشور و اقلیم کردستان برگزار شده که از این افراد به عنوان سفیران آشنایی با قوانین راه و با شعار سواد و تجربه کافی در زمینه رانندگی بهره میبریم.
وی عنوان کرد: در کل کشور ۸۸۸ نقطه حادثه خیز شناسایی شده که در کردستان ۱۶ نقطه است و ۹ نقطه آن با همکاری پلیس راه و وزارت راه رفع شده و ۴ مورد در دست اقدام و برای ۳ مورد دیگر بعد از تعیین پیمانکار پرونده آن تا پایان ۱۴۰۳ بسته خواهد شد.
مدیرکل راهداری کردستان یادآور شد: در بحث کریدور غرب هم که ۳۲۰ کیلومتر آن در کردستان قرار دارد با ۵۶ درصد پیشرفت به دلیل کمبود اعتبار روند پیشرفت آن به کندی حرکت میکند و ۳۵ تا ۴۵ درصد تصادفات فوتی هم در این مسیر روی میدهد.
صرف ۱۰۰ میلیارد تومان در زمینه راههای کردستان
حسنی عنوان کرد: در ۷ ماهه سال جاری اقدامات خوبی در حوزه راه استان انجام شده که ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه صرف خط کشی، نیوجرسی، تابلو گذاری، تفکیک لاین حرکت و غیره شده است.
وی افزود: با این مبلغ ۲ هزار و ۸۰۰ کیلومتر راه خط کشی، ۶ هزار تابلو علائم رانندگی نصب شده، ۵۴۰ میلیارد روکش رویه راهها و کار حفاظتی انجام شده و ۱۵۰ کیلومتر روکش، ۴۴ کیلومتر آسفالت انجام شده است.
وی بیان کرد: همچنین ۸۲ کیلومتر لکهگیری راه شریانی، ۹۲ کیلومتر روکش راه روستایی، ۲۲ کیلومتر لکهگیری انجام شده است.
مدیرکل راهداری کردستان عنوان کرد: ۴ خطه کردن، توسعه هندسی راهها و تغییر آن میتواند تصادفات را کاهش دهد.
حسنی با توجه به نبود آزاد راه در استان بیان کرد: مرز باشماق و مرکز استان باید به دلیل حجم بالای تردد با عنوان کریدور تعریف میشد اما فعلاً به ۴ خطه ارتقا یافته است و امیدواریم با ادامه روند بهسازی جادهها وضعیت بهتری از شرایط راه همراه با کاهش تصادفات را شاهد باشیم.