به گزارش خبرنگار مهر، مسجد جامع، مسجدی است که معمولاً مسلمانان در بخش اصلی شهرها بنا میکنند و مرکز آئینهای عبادی به ویژه نماز جمعه و همچنین گردهماییهای سیاسی اجتماعی و آموزشی آنان به شمار میرود.
ثبت جهانی مساجد، علاوهبر حفظ و معرفی بهتر این شاهکارهای معماری به تقویت هویت فرهنگی ایران و جذب بیشتر گردشگران کمک شایانی خواهد کرد و در شهرستان اردستان نیز مساجد جامع شهر اردستان و زواره از جمله آثار تاریخی با ارزشی هستند که کارهای ثبتجهانی شدن آنها در حال انجام است.
مسجد جامع اردستان
مسجد جامع اردستان دو عنوان «اولین مسجد دوطبقه تاریخ اسلام» و «دومین مسجد چهار ایوانی جهان اسلام» را دارد، این مسجد در دوره حکومت سلجوقیان در ایران ساخته شد و سال ۱۳۱۱ به ثبت ملی رسید.
نکته جالب اینجاست که این بنا در گذشته اصلاً مسجد نبوده. این بنا در دوره ساسانی اول به اسم آتشکده یا معبد ساخته شد ولی بعد تصمیم گرفتند آن را خراب کنند و به یک مسجد چهار ایوانی تغییر بدهند.
تاریخچه ساخت این مسجد به سه دوره مختلف تقسیم میشود. دوره اول زمانی بوده که آتشکده به مسجدی شبستانی به روش خراسانی تبدیل شده که گنبد فعلی آن نیز مربوط به همان دوره است.
دوره دوم زمانی است که مسجد شبستانی به مسجد کوشک مانند تبدیل شد. دوره سوم نیز مسجد کوشک مانند در دوران سلجوقیان و در قرن ششم هجری قمری تخریب شده و به شکل یک مسجد چهار ایوانی ساخته شده است.
مسجد جامع زواره
مسجد جامع زواره، در بخش مرکزی شهرستان زواره و در ۱۵ کیلومتری شمال شرقی اردستان است. این بنا یکی از بناهای تاریخی این شهر به شمار میرود که گردشگران و بازدیدکنندگان زیادی را هر ساله به سوی خود میکشاند.
این مسجد در حال حاضر در کوچهی پامنار شهر زواره واقع شده که شما با بازدید از این اثر تاریخی، با تاریخ کهن این سرزمین که در خشت خشتِ آن نهته است آشنا میشوید.
قدمت این بنا به دوران سلجوقی برمیگردد که کار ساخت آن در سال ۵۳۰ هجری قمری به پایان رسید. جالب است که بدانید، محراب مسجد جامع زواره از زیباترین بخشهای این بناست که در سال ۵۵۱ هجری قمری ساخته شده و اولین مسجدی بوده که با طرح چهار ایوانه بنا شده است.
مساجد جامع اردستان و زواره در آستانه ثبتجهانی
نرگس بهشاد، رئیس اداره میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اردستان در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: آماده سازی و تکمیل پرونده در راستای ثبتجهانی مساجد جامع اردستان و زواره که از باشکوهترین آثار تاریخی این شهرستان است، در حال انجام بوده و بهزودی به ثبت جهانی خواهند رسید.
وی افزود: پرونده این دو دو بنا تا آخر سال جاری مستندسازی و تکمیل خواهد شد که امید میرود آذر سال بعد به یونسکو ارسال شود تا مورد بازدید ارزیابان یونسکو قرار گرفته و در اجلاسیه ثبت جهانی برای ثبت مطرح میشود.
رئیس اداره میراث فرهنگی اردستان با بیان اینکه در سال جاری حدود ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار برای مساجد جامع این شهرستان تخصیص یافته بود، خاطرنشان کرد: از نقاط مختلف کشور مساجد متعددی برای ثبت جهانی معرفی میشوند که تعداد محدودی انتخاب شده و مساجد جامع اردستان و زواره نیز در این میان هستند.
ثبت جهانی مساجد میتواند تأثیر بسیار مثبتی بر صنعت گردشگری داشته باشد، در واقع معرفی این مساجد بهعنوان آثار جهانی میتواند ایران را در سطح بینالمللی مطرح کند و گردشگران بیشتری را به کشور جذب کند.