به گزارش خبرنگار مهر، رسول خادم در جلسه هفتاد و پنجم شورا در جریان ارائه گزارش مدیرعامل شرکت شهروند، خاطر نشان کرد: احداث فروشگاه های شهروند بنا بر تصمیم مدیریت کشور و جهت ایجاد نمونه ای برای کل کشور انجام شد ولی در حال حاضر 15 فروشگاه با 3 هزار و 90 نفر پرسنل در شهر تهران وجود دارد.
وی بر لزوم مشارکت بخش خصوصی تاکید کرد و یاد آور شد: وقتی بخش خصوصی می تواند با یک چهارم نیرو فروشگاه ها را اداره کند چه لزومی دارد که شرکت شهروند با صرف 70 درصد هزینه های خود جهت حقوق پرسنل، این فروشگاه ها را اداره کند.
وی سهم شهروند از بازار مواد غذایی را کمتر از 2 درصد عنوان کرد و افزود: ایجاد فروشگاه های شهروند توسط شهرداری از ابتدا کاری اشتباه بوده است و مدیریت شهری باید در این زمینه فقط بستر سازی کند.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تصریح کرد: فروشگاه شهروند، میدان میوه و تره بار نیست و تناقض و پارادوکس های فراوانی دارد و باید زودتر تعیین تکلیف شود.
خادم در ادامه یاد آور شد: واگذاری به بخش خصوصی یا مشارکت با این بخش باید در دستور کار قرار بگیرد چرا که بخش خصوصی با حجم کمتر نیرو می تواند در این زمینه جوابگو باشد.
پروین احمدی نژاد، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا نیز آمارهای ارائه شده توسط مدیر عامل شرکت شهروند را دارای مشکل دانست و افزود: بعید می دانم شاخص رشد خرید با بن کاهش پیدا کرده باشد چون سیاست دولت و سازمان ها و وزارتخانه ها بر اساس توزیع بن است و به همین دلیل توزیع بن رو به رشد است و نه کاهش.
وی یاد آور شد: مردم خیلی شاکی هستند و رضایت مردم خیلی کمتر از آمارهای ارائه شده است و تورم قیمت فروشگاه های شهروند بیشتر از تورم کشور است و اغلب مشتریان از فروشگاه ها گوشت خرید نمی کنند.
معصومه آباد، عضو کمیسیون عمران تجربه فروشگاه های زنجیره ای را در کشور ناموفق دانست و تصریح کرد: علی رغم این تجربه ناموفق، فروشگاه های شهروند نیز به این مسئله افزوده شده و باید مشخص شود ایجاد شرکت های زیر مجموعه شهروند توانسته موفق باشد یا نه؟
حسین بیادی، نایب رئیس شورای شهر نیز افزود: علی رغم گزارش مدیرعامل شهروند متوجه نشدیم که این شرکت سود می دهد یا ضرر و نگران آن هستیم که امپراطوری شرکت شهروند شکل بگیرد.
علیرضا دبیر، عضو هیئت رئیسه شورا نیز با اشاره به موفقیت شرکت های بزرگ فروشگاه های زنجیره ای در دنیا یاد آور شد: باید در فروشگاه شهروند نیز از نمونه موفق الگو برداری کرد و با توجه به اینکه 70 درصد هزینه های شهروند را پرسنل تشکیل می دهند بنابراین باید این هزینه ها کاهش پیدا کند.
مرتضی طلایی نیز خواستار آن شد تا یک تیم کارشناسی گزارش ارائه شده را بررسی کند و درستی و یا نادرستی آن را مشخص کند.
مدیرعامل شرکت شهروند نیز در پاسخ به اعضا خاطر نشان کرد: آمارهای ارائه شده درست است و حتی فروش یک نوشابه هم در سیستم فروش ما ثبت می شود.