بجنورد_ کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی بر اساس درآمدهای شهرداری بودجه سالانه شهرداری را تعیین می‌کند و برای اولین بار برنامه ۵ ساله بودجه‌ای شهرداری بجنورد را تدوین خواهد کرد.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها_ محدثه جوان دلویی؛ کارایی امور خدماتی و اقتصادی و مالی و عمرانی شهرداری بدون مدیریت مالی و بودجه‌ریزی مناسب از هزینه‌ها و درآمدهای شهرداری ممکن نیست. کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر بجنورد بر اساس درآمدهای شهرداری بودجه سالانه شهرداری را تعیین می‌کند و برای اولین بار از سال آینده برنامه ۵ ساله بودجه‌ای شهرداری را تدوین خواهد کرد.

با یوسف مغروری رئیس کمیسیون بودجه شورای شهر بجنورد درباره جزئیات برنامه مالی و هزینه کرد شهرداری به گفت‌وگو نشستیم.

تنظیم سند ۲۰ ساله شهرداری بجنورد

برنامه‌ها و اهداف کمیسیون بودجه شورای ششم چیست؟

ارتقای شاخص‌های خدمات شهری در مناطق کم برخوردار و حاشیه شهر و توزیع عادلانه اعتبارات در دستور کمیسیون برنامه و بودجه قرار داده است. بر همین اساس در سال ۱۴۰۰ تمامی نیازهای شهر را در بخش‌ها و حوزه‌های مختلف احصا شد که برآورد صورت گرفته در آن مقطع قریب به ۱۵۰ همت بود که با در نظر گرفتن ظرفیت‌های موجود، بودجه بندی ها انجام شد. در گام بعدی تهیه و تدوین سند چشم‌انداز ۲۰ ساله شهرداری و تنظیم برنامه عملیاتی ۵ ساله به منظور هدفمند کردن لوایح بودجه در دستور کار قرار گرفت.

رویکرد کمیسیون بودجه شورای شهر بر چه اساسی هست؟ و مبلغ بودجه شهرداری در سال جاری چقدر محاسبه شده است؟

بودجه منعطف و واقع‌بینانه متضمن بهبود خدمات شهری و کارایی امور است. با بودجه واقع‌بینانه می‌توان راهبردهای اقتصادی و خدماتی و عمرانی و اجتماعی شهر را اتخاذ کرد. اعتقاد داریم که کارایی امور خدماتی و اقتصادی و مالی و عمرانی شهرداری بدون مدیریت مالی و بودجه‌ریزی مناسب از هزینه‌ها و درآمدها ممکن نیست. علاوه بر این نیز بودجه‌ریزی دقیق و درست موجب اعتماد عمومی می‌شود.در سال ۱۴۰۰ با شروع به کار شورای ششم بودجه ۴۲۰ میلیارد تومانی برای شهرداری در نظر گرفته شده بود و سرانه هر شهروند بجنوردی میلیون و ۸۰۰ تومان لحاظ شده بود و در پایان همان سال قریب به ۹۰ درصد آن محقق شد. با بررسی و ارزیابی فرصت‌ها و ظرفیت‌های موجود در شهرداری، سال ۱۴۰۱ بودجه ۶۵۰ میلیارد تومانی مد نظر قرار گرفت که رشد ۵۴ را نشان می‌داد و به ازای هر شهروند سرانه میلیون تومانی لحاظ گردید که تحقق درآمد ۱۰۵ درصدی در کنار جذب ۷۴ میلیارد تومان از محل منابع دولتی و خرید نردبان ۳۲ متری برای آتش نشانی بجنورد از برنامه‌های این کمیسیون بود. در بخش منابع داخلی نیز با تدبیر کمیسیون برنامه و بودجه و موافقت اعضای شورای شهر، بخشی از درآمد پارکینگ به صورت استقراض جهت خرید ۲۶ دستگاه اتوبوس و ۱۵ دستگاه ون اختصاص یافت که این مساله در تاریخ شهرداری بجنورد سابقه نداشته است. علاوه بر آن نیز با تخصیص حدود ۲۰ میلیارد تومان تجاری سازی املاک شهرداری در دستور کار قرار گرفت و ارزش افزوده معقولی برای املاک نیز ایجاد شد.

نوسازی ناوگان حمل و نقل

وضعیت بودجه بندی شهر در سال گذشته چطور بود؟

در سال ۱۴۰۲ نیز با شناسایی ظرفیت‌های جدید و تجاری سازی‌های صورت گرفته، بودجه، با رشد ۳۷ درصدی مواجه شد و با مبلغ ۸۹۴ میلیارد تومان بسته شد، که سرانه لحاظ شده به ازای هر شهروند ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود. اختصاص قریب به ۵۰ میلیارد تومان جهت بازگشایی معابر ،۱۰ میلیارد تومان برای هوشمندسازی حوزه شهرسازی، واگذاری رفت و روب تمامی محلات واقع در منطقه دو و بخشی از محلات واقع در منطقه یک با تخصیص اعتباری بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان و نوسازی ۴۰ دستگاه اتوبوس و بازسازی کامل ۷ دستگاه اتوبوس شهری، احداث زمین‌های ورزشی در محلات کم برخوردار، تکمیل گود دوبرار، گود شهید صفا، احداث زمین چمن پل ۱۹ مهر و با تخصیص قریب ۳۰ میلیارد تومان به توسعه فعالیت‌های ورزشی و همچنین تعیین تکلیف سازمان پسماند و پرداخت سهم شهرداری‌های اسفراین و شیروان و آشخانه به مبلغ دو و نیم میلیارد تومان و ایجاد حق مالکیت ۱۰۰ درصدی شهرداری بجنورد نسبت به این سازمان و کارخانه از موفقیت‌های حائز اهمیت برنامه و بودجه بوده است که در پایان سال نیز با پیگیری‌ها و ارزیابی کدهای طبقه بندی بودجه شاهد تحقق حدود ۹۵ درصدی بودجه بودیم.

۷ میلیون تومان سرانه هر شهروند بجنوردی

امسال چه میزان بودجه برای شهرداری در نظر گرفته شد و سرانه شهروندی چه مبلغی تعیین شد؟

در سال ۱۴۰۳ نیز با ورود به شیوه‌های نوین تأمین مالی بویژه ظرفیت اعتبارات دولتی و بهره‌مندی از ظرفیت اوراق خزانه اسلامی بودجه ۱۶۱۰ میلیارد تومانی مصوب شد و برای هر شهروند سرانه ۷ میلیون تومانی لحاظ شد.

اولویت‌های سال‌جاری کمیسیون برای هزینه‌کرد اعتبار در نظر گرفته چه مواردی است؟

ساخت شهربازی و اجرای پروژه تقاطع غیر هم‌سطح میدان خرمشهر، راه اندازی کارخانه کمپوست با خرید دستگاه ویندرو ترنر و سایر تجهیزات مورد نیاز، اجرای بخشی از دیوار ساحلی منطقه جوادیه به طول ۴۵۰ متر و اجرای طرح هدایت آب‌های سطحی در این منطقه با تخصیص اعتبار ۱۱ میلیارد تومانی، خرید دو دستگاه اتوبوس جدید، خرید حدود ۸ دستگاه ماشین مکانیزه حمل زباله، تکمیل پل کشاورز با تخصیص ۱۱ میلیارد اعتبار و آسفالت معابر، در کنار ارتقای سرانه فضای سبز با احداث کمربند سبز و پارک‌های جدید از برنامه‌های ویژه بودجه ۱۴۰۳ شهرداری است.

آسفالت ۴۲۰ هزار متر مربع از معابر شهر

برای آسفالت و بهسازی معابر که دغدغه مهم شهروندان هست در سال جاری چه اقداماتی انجام شد؟

با رشد ۳۰۰ درصدی بودجه عمرانی در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۴۲۰ هزار متر مربع از معابر شهر آسفالت شد که شاهد رشد ۶۰۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰ و رشد هزار درصدی نسبت به ۱۳۹۹ هستیم.

در زمینه هوشمند سازی خدمات شهری نقش کمیسیون بودجه چگونه است؟

متصل کردن کمیسیون‌های معاملات و ماده صد به سیستم‌های مالی از طریق نرم افزار سرای ۱۰ در کنار انضباط مالی و نظارت دقیق بر روند برگزاری کمیسیون معاملات از دیگر برنامه‌های ویژه کمیسیون برنامه و بودجه بوده است که به طور مثال با در دستور کار قرار گرفتن این موضوع درآمد شهرداری از محل اجاره کشتارگاه به ازای هر ماه از ۹ میلیون تومان به ۲۱۶ میلیون تومان در ماه افزایش یافت و موارد مشابه این مساله چندین مورد داشته‌ایم.

اجرای برنامه ۵ ساله مالی شهرداری

نقش نظارتی کمیسیون بودجه شورا بر هزینه کرد شهرداری چگونه است؟ آیا همان گونه که در اختصاص اعتبار طبق برنامه عمل می‌کنید برای هزینه کرد آن هم دقت نظر دارید؟

نظارت و بررسی و تحلیل گزارش درآمدها و هزینه‌های شهرداری از دیگر اقدامات مهم کمیسیون برنامه و بودجه است. ضمن اینکه تهیه و تدوین سند راهبردی شهرداری و برنامه عملیاتی ۵ ساله از دیگر اقدامات ویژه کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر است که در راستای اجرای این طرح و طبق برنامه سال ۱۴۰۴ اولین سال شروع برنامه پنج ساله هست.

اولویت‌های شهر و میزان تخصیص اعتبارات را بر چه مبنایی انجام می‌دهید؟

کمیسیون برنامه و بودجه شورای ششم رویکرد ارتقای شاخص‌های خدمات شهری در مناطق کم برخوردار و حاشیه شهر و توزیع عادلانه اعتبارات را در دستور کار خود قرار داد. بر همین اساس در سال ۱۴۰۰ تمامی نیازهای شهر را در بخش‌ها و حوزه‌های مختلف احصا کردیم که برآورد صورت گرفته در آن مقطع قریب به ۱۵۰ همت بود که طبق اصل منابع محدود و نیازهای نامحدود و در نظر گرفتن ظرفیت‌ها، بودجه بندی ها انجام شد.

میانگین ملی خدمات شهری ۱۵۰ همت بودجه است

منظور از ۱۵۰ همت چه مواردی است؟ هم چنین به نظر می‌رسد در دوره‌های قبل شورا بودجه بندی منظمی نداشتیم؟

اگر ما بخواهیم در تمامی شاخص‌های خدمات شهری اعم از عمران، حمل و نقل و توسعه شهری، خدمات و زیست شهری، فرهنگی و اجتماعی و ایمنی و بحران و مدیریت شهری به میانگین استاندارد ملی برسانیم ۱۵۰ همت بودجه نیاز داریم. در گذشته بودجه بندی بر اساس سلیقه و سطح مراجعات شهروندان بوده و هدف گذاری معین و مشخصی نداشته که بتوانیم بگوییم وضع موجود احصا شده و در یک برنامه زمانبندی قرار است به کجا برسیم. مساله مهم دیگر که باید به آن اشاره کرد این است، بررسی و تصویب دفترچه عوارض وب‌های خدمات در کنار لایحه بودجه از دیگر مأموریت‌های کمیسیون برنامه و بودجه بوده و متناسب با تورم و بخشنامه‌های وزارت کشور و در نظر گرفتن شرایط حاکم در شهر و استان اجرایی شده است.

آنچه در قانون برنامه و بودجه برای استان سالانه در نظر گرفته می‌شود هم در بودجه بندی شهرداری تأثیر دارد؟

بودجه شهرداری متکی بر منابع داخلی است لذا خیلی متأثر از بودجه دولتی نیست و قوانین و بخشنامه‌های خاص خود را دارند.

پیگیر وصول مطالبات شهرداری هستیم

از دیگر برنامه‌ها و اهداف مهم کمیسیون بودجه شورای اسلامی بجنورد غیر از بودجه بندی سالانه شهرداری چیست؟

پیگیری وصول مطالبات حدود ۴۵۰ میلیاردتومانی از دستگاه‌های دولتی در کنار تعیین تکلیف وضعیت پروژه‌ای سرمایه گذاری هماگ و طلای سفید و کیش اوریناک و به سر انجام رساندن بسته‌های تهیه شده سرمایه گذاری از دغدغه‌های کمیسیون برنامه و بودجه است که در همین راستا ۵ کارگروه درآمدی در شهرداری ایجاد شده است. هم چنین جلوگیری از خام فروشی، پرداخت به موقع حقوق کارکنان در کنار تسویه به موقع مطالبات تأمین اجتماعی و امور مالیاتی بر خلاف گذشته که همواره چالش زا بوده از تدابیر و رویکردها خاص این کمیسیون در شورای شهر بوده است.

تدوین پروژه‌ها و اعتبارات آن در ۵ سال

چه مواردی در سند راهبردی دیده شده است؟

با توجه به اینکه اغلب لوایح شهرداری در گذشته به صورت سلیقه‌ای تدوین و ارائه می‌شد، توزیع متوازن و عادلانه خدمات شهری اتفاق نمی‌افتاد از طرفی سمت و سوی توسعه شهری و اولویت بندی ها شفاف نبود و تداخل مأموریت‌ها در بین دستگاه‌های خدمات رسان و انجام فعالیت‌های کم اهمیت باعث هدر رفت اعتبارات می‌شد از این جهت تصمیم بر این شد تا در شاخص‌های مختلف، سند چشم‌انداز شهر و برنامه عملیاتی ۵ ساله تدوین گردد و فعالیت‌ها و برنامه‌ها برای تحقق اهداف تعریف شده، معین شود. در این برنامه، پروژه و فعالیت‌ها و حجم عملیات مد نظر و اعتبار مورد نیاز آن‌ها بر اساس منابع و ظرفیت‌های موجود و هدف گذاری مشخص در بازه زمانی ۵ ساله و ۵ برش یک ساله تهیه شده است.

بودجه سال آینده شهرداری بجنورد

پیش بینی بودجه سال آینده شهرداری چه میزانی هست؟

سال آینده طبق برنامه تنظیمی‌حداقل ۱۶۷۰ و حداکثر ۲,۳۰۰ میلیارد تومان خواهد بود.

کمیسیون برنامه و بودجه شورای ششم شهر بجنورد طبق نظر کارشناسی و برنامه‌ریزی‌ها درصدد رساندن مرکز خراسان شمالی به میانگین‌های کشوری است.