کشورهای انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا یک بیانیه مشترک علیه پاسخ مشروع ایران به قطعنامه غیر منطقی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را منتشر کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، تارنمای وزارت امورخارجه انگلیس اعلام کرد: ما دولت‌های فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایالات متحده، از تصویب قطعنامه در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) درباره ایران استقبال می‌کنیم.

این وزارتخانه ادعا کرد: این قطعنامه در واکنش به عدم همکاری مستمر ایران برای ارائه اطلاعات مورد نیاز آژانس جهت شفاف‌سازی مسائل طولانی‌مدت درباره مواد هسته‌ای اعلام‌نشده در چندین مکان ایران صادر شده است. این مسائل برای تضمین صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران ضروری است.

این ادعا درحالی مطرح می‌شود که مقامات کشورمان همواره نهایت همکاری خود را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را انجام دادند.

در ادامه این بیانیه مشترک ادعا شده است: ایران طبق تعهدات خود در چارچوب معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) موظف است همکاری کامل با آژانس و ارائه شفافیت کامل در خصوص مواد و فعالیت‌های هسته‌ای خود داشته باشد.

کشورهای چهارگانه بدون اشاره به نقش سازنده ایران در تعامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شدند: در قطعنامه ماه ژوئن، شورای حکام تأکید کرده بود که در صورت عدم همکاری ایران برای رفع مسائل و اجرای تعهدات پادمانی، اقدامات بیشتری ضروری خواهد بود.

در ادامه این بیانیه آمده است: با قطعنامه جدید، شورای حکام بار دیگر بر ضرورت و فوریت حل این مسائل تأکید کرده و از تلاش‌های آژانس برای تعامل با ایران حمایت می‌کند. همچنین درخواست شده است آژانس ارزیابی جامع و به‌روزی از نتایج تحقیقات پنج ساله خود ارائه کند.

در پایان این بیانیه بدون توجه به اقدامات داوطلبانه ایران ادعا شده است: ما از اعلام ایران در ۲۲ نوامبر ۲۰۲۴ مبنی بر گسترش بیشتر برنامه هسته‌ای خود که توجیه صلح‌آمیز قابل قبولی ندارد، عمیقاً نگرانیم. از ایران انتظار می‌رود مسیر گفت‌وگو و همکاری با آژانس را دوباره در پیش گیرد.

شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی روز جمعه ۲ آذرماه قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی شامل آلمان، فرانسه، و انگلیس به همراه آمریکا را تصویب کرد.

بر این اساس، پیش نویس این قطعنامه پس از توزیع در میان اعضای شورای حکام، در نهایت به رأی گذاشته شد که طی آن با ۱۹ رأی موافق، ۳ رأی مخالف، و ۱۲ را ممتنع به تصویب رسید.

روسیه، چین و بورکینافاسو ۳ کشوری بودند که به قطعنامه پیشنهادی غرب علیه ایران در نشست شورای حکام رأی منفی دادند.

در این قطعنامه آمده بود: رافائل گروسی، مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی باید تا پیش از نشست شورای حکام در ماه مارس (اسفند ماه) گزارش جامعی را درباره وضعیت فعالیت‌های هسته‌ای ایران و نحوه همکاری تهران با آژانس تهیه و در نشست بعدی ارائه کند.

پس از آن، وزارت امورخارجه ایران و سازمان انرژی اتمی با صدور بیانیه‌ای مشترک به این قطعنامه واکنش نشان داده و تأکید کردند: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران همواره مبتنی بر تعامل سازنده با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب حقوق و تکالیف مصرح ذیل معاهده عدم اشاعه و موافقت‌نامه جامع پادمان بوده است.