معاون سازمان انرژی اتمی و مدیر شرکت تولید و توسعه نیروگاه ‌های کشور اعلام کرد: نیروگاه بومی 360 مگاواتی دارخوین سال 95 راه اندازی می شود و سوخت این نیروگاه رابا غنای 5/2 تا 5/3 درصد معاونت سوخت سازمان انرژی اتمی تامین خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار مهر ، احمد فیاض بخش مدیر عامل شرکت تولید و توسعه نیروگاههای کشوربه همراه جمعی از کارشناسان و مسئولان ساخت نیروگاهها در کشور پیش از ظهر امروز در نشستی خبری به ارائه گزارشی از پروژه نیروگاه 360 مگاواتی دارخوین و نیروگاه در دست تکمیل بوشهر ارائه کرد و به سئوالات خبرنگاران در این باره پاسخ گفت.

وی در خصوص مناقصه های برگزار شده از سوی ایران در سال گذشته برای احداث نیروگاههای جدید هسته ای اعلام کرد: با اعلام مناقصات عزم جدی ایران برای مشارکت با کشورهای خارجی در فعالیت های صلح آمیز هسته ای اعلام شد، هر چند تا کنون تعدادی از شرکت های خارجی برای همکاری ابراز تمایل کردند اما هنوز هیچ اعلام آمادگی رسمی از سوی کشورها برای همکاری در ساخت نیروگاه در ایران صورت نگرفته است.

فیاض بخش افزود: این همکاری تابعه شرایط سیاسی است، هر زمان که تمایلات سیاسی کشورها به تمایلات عملی و اجرایی تبدیل شود ما وارد کار خواهیم شد.

مدیر شرکت تولید و توسعه نیروگاهها  اعلام کرد: در حال حاضر هیچ مورد مشخصی برای همکاری قابل اعلام نیست اما با توجه به شرایط سیاسی و بین المللی کشور احتمالا می توانیم به مراحلی برسیم که همکاری های عملی را با شرکتهای خارجی آغاز کنیم.

وی تاکید کرد: برنامه مناقصه ها همچنان باز است و از همه  کشورهایی که حق ایران را به رسمیت می شناسند دعوت می کنیم دراین مناقصه ها شرکت کنند.

فیاض بخش با اشاره به برنامه مصوب مجلس شورای اسلامی دردستیابی به 20 هزار مگاوات برق اتمی اعلام کرد: طبق برآورد انجام شده در 20 سال آینده از 123 هزار مگاوات برق مورد نیاز کشور 5/17 درصد آن باید از برق اتمی تامین شود.

مدیر شرکت تولید و توسعه نیروگاهها با اشاره به فعالیت همزمان سازمان انرژی اتمی در دو مسیر قرارداد با شرکت های صاحب فناوری دنیا برای ساخت نیروگاههای قدرت اتمی و استفاده از توان داخلی برای ساخت نیروگاههای بومی درباره نیروگاه 360 مگاواتی دارخوین  توضیح داد:این نیروگاه که مکان یابی آن یک بار قبل از انقلاب انجام شده بود بار دیگر با توجه به تغییرات 20 چند ساله در شرایط جاده ها و شبکه های توزیع بار دیگر مورد ارزیابی مکان یابی قرار گرفت.

معاون سازمان انرژی اتمی اعلام کرد: نیروگاه بومی 360 مگاواتی دارخوین در سال 95 راه اندازی می شود و سوخت این نیروگاه را با غنای  5/2 تا 5/3 درصد معاونت سوخت سازمان انرژی اتمی تامین خواهد کرد.

وی در پاسخ به سئوال خبرنگاری که پرسید  پسماندهای سوخت مصرف شده در دارخوین چه خواهد شد؟ گفت: هنوز در این رابطه تصمیم قطعی گرفته نشده است.

معاون سازمان انرژی اتمی  همچنین اعلام کرد: نیروگاه 360 مگاواتی دارخوین کپی از الگوی چینی نیست اما از تجارب دنیا در آن استفاده شده است.

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر ، مبنی بر تاثیر احتمالی تحریم ها در تامین تجهیزات این نیروگاه که به گفته کارشناسان بخشی از آن باید از خارج از کشور تامین شود، گفت: ما به این پروژه نگاهی تحقیقاتی داریم با این حال در نهایت قصد داریم آن را به یک پروژه قدرت برسانیم . اگر تعاملات سیاسی و بین المللی با ایران خوب باشد با سرعت بیشتری پیش می رویم اما اگر شرایط بین المللی هموار نشود کار بخش تجهیزات مشکل تر و پروژه طولانی تر می شود.

معاون سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: دراین صورت  اتکا به ساخت داخلی اضافه می شود هر چند ممکن است در ازای آن زمان راه اندازی نیروگاه طولانی تر گردد.

مدیر شرکت تولید و توسعه نیروگاهها در خصوص جایگاه آژانس در کمک به ساخت این نیروگاه بومی در کشور گفت: آژانس در کلیه مراحل احداث نیروگاه دارخوین بر آن نظارت خواهد داشت و ما نظرات کارشناسی آژانس را در طراحی آن اعمال می کنیم ، بیشترین کمک آژانس نیز در بخش ایمنی نیروگاه خواهد بود.

فیاض بخش همچنین از اختصاص 10 میلیارد تومان از بودجه کشور برای ارتقا تربیت نیروی انسانی در دانشگاهها از سوی سازمان انرژی اتمی خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، در این کنفرانس خبری مهران ضیاشیخ الاسلام معاون شرکت فنی مهندسی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران نیز با ارائه توضیحاتی درباره مکان یابی نیروگاه دارخوین با توجه به معیارهای زلزله شناسی، زمین شناسی، پوتو گرافی ، آب شناسی و تدافند غیر عامل از انتخاب دارخوین در کنار رود کارون از میان 3 منطقه مورد نظر اولیه در بیجار ، همدان و مکان فعلی ( دارخوین ) خبر داد و گفت: این مکان یابی از اوایل سال 84 آغاز شد و اوایل سال 86 به تصویب رسید.

وی اعلام کرد: در حال حاضر در حال انجام مطالعات داخل سایت هستیم که مبنای گرفتن پروانه احداث نیروگاه است.

سید حسین حسینی مدیر عامل شرکت مسنا نیز در باره طراحی راکتور نیروگاه دارخوین به خبرنگاران توضیح داد: طراحی این راکتور از سال 84 شروع شده و در سال 85 مورد تایید قرار گرفته است.

وی با اشاره به پیشرفت 27 درصدی طراحی پایه راکتور اعلام کرد: این بخش کار با همکاری 220 نیروی متخصص 5/2 سال به طول می انجامد.

به گفته حسینی از مهر ماه سال آینده طراحی تفصیلی راکتور دارخوین آغاز می شود که 4 سال به طول خواهد انجامید.

مدیر عامل شرکت مسنا با اشاره به اینکه برای طراحی راکتور حدود 500 نفر نیروی متخصص فعالیت خواهند داشت اعلام کرد: عملیات اجرایی پروژه یک سال و نیم قبل از اتمام طراحی تفصیلی آغاز خواهد شد.

به گفته وی نیروگاه دارخوین  سال 95 به مرحله راه اندازی خواهد رسید.

حسینی از تلاش سازمان انرژی اتمی برای تربیت نیروی متخصص در زمینه طراحی و ساخت نیروگاه اتمی آب سبک ضمن ساخت نیروگاه 360 مگاواتی دارخوین خبر داد که بتوانند در پروژه های آینده برای تامین 20 هزار مگاوات برق هسته ای با کمپانی های خارجی مشارکت فعال داشته باشند.

هاله بختیار مدیر عامل شرکت تامین تجهیزات و قطعات نیروگاهی ( اسمیکو) هم اعلام کرد: بخشی از تجهیزات مورد نیاز نیروگاه دارخوین در داخل کشور با دانش فنی و امکانات سخت افزاری داخلی  ساخته می شود ، گفت: در بخش دیگری از تجهیزات مورد نیاز امکانات سخت افزاری در صنایع کشور وجود دارد و ما در تلاشیم دانش فنی آن را به سمت صنایع هدایت کنیم .

وی از نیاز به واردات دانش فنی و سخت افزار در بخش دیگری از تامین تجهیزات نیروگاه دارخوین از خارج از کشور خبر داد.

بختیار سپس اعلام کرد: سال آینده برای تامین تجهیزات نیروگاه دارخوین فراخوان عمومی و همایش های تخصصی برگزار خواهد شد تا سازندگان کشور وارد عرصه هسته ای شوند.