خبرگزاری مهر- گروه استانها،ریحانه شهبازی: مسیر رسیدن به محل برگزاری اجلاسیه ۲۴ هزار شهید اصفهان عطر و بوی جنگ و شهادت گرفته و غرفههایی برای آشنایی با مهمات، ابزار و آلات جنگی و حتی دستاوردهای امروزی و موشکی برپا شده است.
با هر قدمی که برمیدارید جرعهای از زندگانی شهدا را نوش جان میکنید و پیامی را به گوش جان میسپارید که «بی تفاوتی را در هر مسئلهای کنار بگذارید»؛ گویی برای هر برههای از زندگانی و ابعاد مختلف جامعه و به ویژه وطن و کشور باید دغدغه داشت.
این رویداد بزرگ و معنوی شامگاه سه شنبه با حضور هزاران نفر از مردم شهیدپرور اصفهان و جمعی از مسئولان استان بهعنوان یک جشنواره فرهنگی و اجتماعی، جلوههای بصری فوقالعادهای را به نمایش گذاشت که هر بینندهای را به خود جلب میکند.
روایتهای ناب از ایثار
روایتگری خانوادههای شهدا و جانبازان حال و هوای مراسم را متأثر کرد. مادر شهیدی که سه فرزند خود را در راه اسلام تقدیم کرده بود، با اشک و لبخند گفت: «اگر بارها به گذشته بازگردم، باز هم فرزندانم را برای دفاع از کشور میفرستم.» این بخش از برنامه مورد استقبال ویژه حاضران قرار گرفت و یادآور پیوند عمیق مردم اصفهان با فرهنگ ایثار و شهادت بود. سوی دیگر مادر جوانی بود ه با فرزندان خردسال خود به این مراسم پا گذاشته بود و علت حضور خود را آشنایی فرزندانش با رشادتها شهدا و ارزشهای معنوی عنوان کرد و به خبرنگار مهر گفت: با توجه به اینکه نسل جدید دوره جنگ هشت سال دفاع مقدس را مشاهده نکردند اما باید با آثار جنگ و معنای واقعی ایثار و شهادت و حق و باطل آشنا شوند و به همین خاطر بر خود واجب دانستم که به این مراسم بیاییم. البته آثار بصری و هنری به کار گرفته شده در این مراسم برای نسل جدید بسیار تاثیرگذارتر خواهد بود.
طلایهداری اصفهان در تعداد شهدا و ایثار و فداکاری
همچنین سردار مجتبی فدا، فرمانده سپاه صاحب الزمان (عج) اصفهان در این مراسم با اشاره به جایگاه شهدا و استان اصفهان بیان کرد: ۱۰ درصد شهدای کشور از استان اصفهان تقدیم نظام شدهاند که تنها یک سوم آنها در گلستان شهدای اصفهان دفن شدند. از سویی دیگر ۱۴ نفر جانباز بالای ۸۰ درصد کشور در استان اصفهان است و این استان بالاترین تعداد جانباز ۲۰ درصد کشور را به خود اختصاص داده است. بنابراین امروز با پیام شهدا که همانا حراست و نگهداری از نظام، ایستادگی در راه شهدا، انقلاب و اعلام آمادگی برای پیروی از رهبر معظم انقلاب است بیعت میکنیم و پیمان دوباره میبندیم.
وی با اشاره به عظمت روز ۲۵ آبان در اصفهان تصریح کرد: روز ۲۵ آبان سال ۱۳۶۲ که مردم این شهر در یک روز ۳۷۰ شهید را تشییع و در همان روز جوانان خود را به جبههها اعزام کردند، هیچکدام از مردم نترسیدند و پا پس نکشیدند و حتی انگیزه و همتشان برای دفاع از انقلاب و اعزام به جبهه افزونتر نیز شد.
سردار فدا ادامه داد: استان اصفهان مفتخر است که در کردستان و دیگر مناطق جنگی و همچنین در دفاع از حرم، سرداران بینظیری را به جهان اسلام و انقلاب تقدیم کرده است.
وی اذعان داشت که این مراسم در سه روز برگزار میشود و لازم به ذکر است که اجلاسیه اصلی این کنگره با پیام مقام معظم رهبری همراه است. این کنگره با هدف تجلیل و گرامیداشت جانفشانی، فداکاری و ایثارگری جوانان این کشور، پدران، مادران و همسران شهدای استان اصفهان است. استانی که مردمش در یک روز ۳۷۰ شهید را تشییع و در همان روز جوانان خود را به جبههها اعزام کردند.
نمایشگاه جانبی؛ تصویری از تاریخ نبرد حق و باطل
همزمان با کنگره، نمایشگاهی جانبی با محوریت زندگی و آرمانهای شهدا برپا شده است. این نمایشگاه که در چندین بخش شامل تصاویر، اسناد، و آثار هنری مرتبط با شهدای اصفهان طراحی شده، فضایی برای آشنایی نسل جوان با تاریخ پرافتخار دفاع مقدس فراهم آورده است. غرفههای ویژهای نیز به معرفی کتابهای مرتبط با زندگی شهدا و دستاوردهای فرهنگی استان اختصاص دارد. حتی گوشهای از این مراسم کافه شهدا را میتوانید لمس کنید که جرعهای از پیام شهدا و حتی اهل بیت (ع) را نوش جان کنید. علاوه بر آن تصاویری از مشاهیر استان اصفهان، همچون میرداماد و حافظ ابونعیم اصفهانی، با استفاده از هوش مصنوعی خلق شده و به نمایش گذاشته شد. این آثار هنری، نهتنها یادآور تاریخ غنی اصفهان بودند، بلکه بهنوعی پیوندی میان گذشته و حال ایجاد میکردند.
یکی از بخشهای ویژه این شب، اجرای تئاتری بود که به بازسازی تظاهرات مردم اصفهان در دوران طاغوت میپرداخت. این تئاتر با هنرمندی و دقت بسیار اجرا شد و توانست احساسات و یادآوریهای عمیق مردم را برانگیزد. بازیگران با لباسهای سنتی و دیالوگهای تأثیرگذار، فضایی از تاریخ را به تصویر کشیدند که در آن مردم با شجاعت و اراده، علیه ظلم و ستم قیام کردند.
شور و معنویت نسل جوان توأم با حس وطن دوستی
یکی از نکات برجسته نخستین روز کنگره، حضور پرشور جوانان و نوجوانانی بود که در کنار تانک و سایر جلوههای بصری مشغول عکس سلفی و دسته جمعی بودند و به چنین قدرت و دستاوردی که وطنشان داشت احساس غرور میکردند.
برخی از نوجوانان نیز با لباسهای متحدالشکل بسیجی و با در دست داشتن تصاویر شهدا، در این مراسم شرکت کردند. این حضور نمادی از تداوم مسیر شهدا و علاقه نسل جدید به آرمانهای انقلاب اسلامی است.
فضای مراسم با پخش سرودهای حماسی و خاطرهانگیز، قرائت وصیتنامههای شهدا، و روایتهایی از مقاومت مردم اصفهان در دوران جنگ تحمیلی، حال و هوای خاصی داشت. همچنین عطرافشانی و گلباران تصاویر شهدا توسط خانوادههایشان از جمله بخشهای تأثیرگذار برنامه بود که اشک و غرور را توأمان به چشمان حاضران آورد.
پایان روز نخست؛ آغازی برای تأمل
نخستین روز کنگره ملی ۲۴ هزار شهید اصفهان، با برگزاری مراسم اختتامیه موقت و دعا برای تداوم راه شهدا به پایان رسید. اما پیام این روز، چیزی فراتر از یک برنامه فرهنگی یا اجتماعی بود؛ این کنگره یادآور فداکاری نسلی است که برای امنیت و سربلندی ایران اسلامی از جان خود گذشتند.