بابلسر- خدمات بهداشت و درمان با فعالیت بهورزان در کشور و مازندران بهبود یافته است این درحالی که فعالان این بخش با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: بهداشت و درمان مازندران با مشکلات زیادی از جمله کمبود نیروی انسانی دست و پنجه نرم می‌کند و بهورزان به عنوان خط مقدم این بخش نیز با دغدغه‌های زیادی روبرو هستند.

مسائل مالی و معیشتی، حجم بالای کار و نداشتن آموزش‌های لازم از جمله دغدغه‌هایی است که برخی از بهورزان مازندران به آن اشاره می‌کنند. این مسائل درحالی است که فعالیت بیش از چهار دهه‌ای بهورزان در کشور سبب شده تا خدمات ارائه شده بهبود یاد و میزان مرگ و میر نوزادان و مادران به صفر رسد.

مهدی غلامیان بهورز روستای مقری کلای بابلسر که دارای ۱۹ سال سابقه کار است، می‌گوید: کمبود نیروی انسانی و پایین بودن پرداختی‌ها و در رفاه مالی نبودن بهورزان، یکی از عمده ترین مشکلاتی است که ما بهورزان در مسیر کاری خود داریم.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: از مسئولان انتظار داریم همانطور که بهورزان با دل و جان برای سلامت مردم و ارتقای سطح بهورزی تلاش می‌کنند آنها هم به مشکلات مالی و درآمد بهورزان توجه ویژه داشته باشند. سطح رفاه و پرداختی‌ها را در طرح بهورز، کارانه ها بالا ببرند.

با توجه به اینکه کارهای بهورزی قبلاً به صورت کاغذی و پرونده و دست‌نویس بود و به مرور زمان کارها الکترونیک و کامپیوتری و اینترنتی شدند

فهیمه محمدعلیزاده بهورزی دیگر از بابلسر، یکی از دغدغه‌ها و چالش‌های اساسی خودشان را حجم کاری بالا و نیروی انسانی کم عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه کارهای بهورزی قبلاً به صورت کاغذی و پرونده و دست‌نویس بود و به مرور زمان کارها الکترونیک و کامپیوتری و اینترنتی شدند و تمام کارها به صورت سیستم اجرا و ثبت می‌شود، نیاز به بستر مناسب آموزشی برای بهورزانی که در ابتدای راه هسِتند می‌باشد تا بتوانند شاخص‌های خود را بهتر ارائه دهند.

در سال جاری بیش از ۴۰ هزار خدمت توسط بهورزان شهرستان بابلسر ثبت شد و این درحالی که این شهرستان با کمبود ۲۶ بهورز روبرو است.

مهدی باقری مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان بابلسر با تاکید به نقش مؤثر بهورزان در سلامت و بهداشت جامعه گفت: از ابتدای سال جاری ۴۰ هزار خدمت به مردم بابلسر توسط بهورزان، در سامانه‌های مربوط به دانشگاه علوم پزشکی مازندران ثبت شد.

باقری در گفتگو با خبرنگار مهر از کمبود ۲۶ بهورز خبر داد و گفت: بالغ بر ۷۰ بهورز شاغل و بهورز در حال تحصیل داریم که مشغول خدمت رسانی به روستاییان شهرستان بابلسر هستند و ۱۱ بهورز جدید نیز به جامعه بهورزان شهرستان بابلسر اضافه می‌شوند.

باقری بیان کرد: بهورزان از ابتدای به وجود آمدن رشته بهورزی فعالیت خود را شروع کرده و دستاوردهای بسیار خوبی نیز در این زمینه داشتند.

وی همچنین آمار مرگ و میر در مادران باردار و کودکان را در گذشته وحشتناک دانست و گفت: در دهه ۶۰ که زمان آغاز به کار بهورزان بود آمار مرگ و میر در زنان باردار و مرگ و میر کودکان ۱۰۰ در یکصد هزار مورد بود اما امروز این عدد در برخی نقاط به صفر رسید و این بخاطر حضور بهورزان در حوزه بهداشت، درمان و سلامت می‌باشد.

باقری به رویکردهای مختلفی که وزارت بهداشت و درمان به لحاظ ماهیت کار و ارتباطی که با مردم دارد اشاره کرد و گفت: بهورزان در بخش واکسیناسیون و آموزش‌هایی که می‌دهند و نظارتی که بر بهداشت مردم دارند اثربخشی بالا و عملکرد عالی از خود بجا گذاشتند.

مدیر شبکه بهداشت و درمان بابلسر افزود: بهورزان در برنامه‌ها و رویکردهای مختلفی که در حوزه بهداشت وجود داشت از جمله مبارزه با بیماری کرونا نقش آفرینی خوبی داشتند که نشان از عشق و علاقه آنها به مردم و حرفه بهورزی دارد.

وی جوانی جمعیت را از اولویت‌های کنونی سیاست کشور دانست و گفت: اکنون که جوانی جمعیت اولویت و سیاست کلی کشور است و این عزیزان به عنوان افرادی که در خط مقدم حوزه سلامت در روستا هستند و آموزش‌ها و دستور العمل ها را در راستای جوانی جمعیت به نحو احسنت انجام می‌دهند.

باقری از پیگیری و پرداخت معوقات به بهورزان خبر داد و ادامه داد: یکی از دغدغه و انتظارات بهورزان به دلیل سختی کار، بازنشستگی پیش از موعد است که با پیگیری‌های انجام شده از طریق مسئولین استانی و کشوری همچنان موانع قانونی وجود دارد که در صدد رفع آن هستیم

کمبود ۵۰۰ بهورز در مازندران

استان مازندران نیز با کمبود ۵۰۰ بهورز روبرو است و با برنامه ریزی صورت گرفته ۱۳۰ بهورز طی دو سال جذب شده است.

رضا صفری معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار کرد: بسیاری از سازمان‌های جهانی در دنیا کلمه بهورز را کاملاً می‌شناسند زیرا که بهورزان خدمات زیادی در راستای ارتقای شاخص‌های سلامت ارائه می‌دهند.

صفری با اشاره با کمبود نیروی بهورز در استان گفت: دانشگاه علوم پزشکی مازندران در دوسال گذشته موفق به جذب ۱۳۰ بهورز شد که این بهورزان از ابتدای آبان آغاز به کار کردند اما با کمبود حدود ۵۰۰ بهورز در استان مواجه هستیم که با برنامه ریزی های انجام شده برای جذب بهورز این کمبود جبران خواهد شد تا خدمات بهداشتی و درمانی در تمامی اقصی نقاط استان ادامه پیدا کند.

در استان مازندران بیش از سه هزار و۶۰۰ روستا و ۶۲ شهر وجود دارد و بهورزان در خانه‌های بهداشت شهری و روستایی مشغول خدمات رسانی برای ارتقای نظام سلامت در استان هستند.