خبرگزاری مهر، گروه استانها: کوه نمک جاشک یکی از شگفتانگیزترین و زیباترین جاذبههای طبیعی ایران است که در جنوب استان بوشهر در بخشهای کاکی و بردخون، حدفاصل دو شهرستان دشتی و دیر واقع شده است و شرق روستای گنخک، در شهرستان دشتی و شمال روستای جاشک، در شهرستان دیر قرار دارد.
این گنبد نمکی در دل کوه جاشک، در نزدیکی انتهای شمالی آن، جا خوش کرده است و مرتفعترین قسمت کوه را تشکیل میدهد. غرب آن روستای گنخک، شرق آن روستای کردلان و شمالشرقی آن روستای درویشی (شهرستان دشتی) و جنوب آن روستای جاشک قرار دارد.
این کوه که به دلیل وجود بلورهای نمک و شکلهای منحصر به فردش شناخته میشود، به عنوان یک اثر ملی طبیعی با ارزشهای زیستمحیطی و گردشگری فراوان، نیازمند توجه و حفاظت جدی است.
یکی از شگفتانگیزترین پدیدههای طبیعی استان بوشهر، گنبد نمکی جاشک است که شامل غارهای نمکی، آبشارهای نمکی، چشمههای نمکی، دودکشهای جن و دیگر سازههای طبیعی میشود که هرکدام جذابیت خاص خود را دارد.
گنبد نمکی جاشک از بزرگترین، فعالترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه به شمار میآید و بهعنوان تنها اثر طبیعی ملی استان بوشهر، در سال ۱۳۸۸ به ثبت رسید.
گنبد نمکی از نظر علمی جذابیتها و ریزهکاریهای زیادی دارد و برای همین به جز مردم عادی، زمینشناسها هم به گردش و کوهنوردی روی این گنبدها علاقه دارند. به عبارتی گنبدهای نمکی، جزو گردشگاههای ژئوتوریسم دنیا هستند.
کوه نمک جاشک با ارتفاعی حدود ۲ هزار و ۵۰۰ متر از سطح دریا، به عنوان یکی از بزرگترین و قدیمیترین معادن نمک ایران شناخته میشود. این کوه دارای ساختارهای بلوری و نمکی منحصر به فردی است که به دلیل فرسایش و عوامل طبیعی، شکلهای زیبایی را به خود گرفته است.
رنگهای سفید و درخشان نمک در کنار تپههای سرسبز و طبیعت بکر منطقه، منظرهای خیرهکننده را ایجاد کرده است. همچنین، وجود انواع گیاهان دارویی و جانوری در این منطقه، آن را به یک اکوسیستم منحصر به فرد تبدیل کرده است.
لزوم حفاظت و حراست از کوه نمک جاشک
یکی از فعالان محیط زیستی استان بوشهر به خبرنگار مهر گفت: کوه نمک جاشک نه تنها یک جاذبه گردشگری است، بلکه به عنوان یک اکوسیستم حساس باید مورد حفاظت قرار گیرد.
قاسم احمدی بر لزوم حفاظت از این اثر ملی و جلوگیری از تخریب آن تاکید و اضافه کرد: تخریب این منطقه میتواند عواقب جبرانناپذیری برای تنوع زیستی و منابع طبیعی ما داشته باشد.
وی افزود: ما نیاز داریم تا برنامههای آموزشی و آگاهیبخشی بیشتری درباره اهمیت این منطقه انجام دهیم. مردم باید بدانند که چگونه میتوانند به حفظ این اثر کمک کنند.
احمدی با تاکید بر لزوم برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی برای جوامع محلی و گردشگران در زمینه اهمیت حفظ محیط زیست، تصریح کرد: تیمهای نظارتی برای پایش و جلوگیری از تخریبهای احتمالی ایجاد شود.
حفظ کوه نمک نیازمند اقدامات ویژه
یکی از فعالان گردشگری استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: کوه نمک جاشک علاوه بر زیباییهای طبیعی، دارای مزایای اقتصادی نیز هست و این منطقه میتواند به عنوان یک مقصد گردشگری مهم برای جذب توریستها مورد استفاده قرار گیرد.
محسن سلیمانی با اشاره به اینکه معادن نمک موجود در این کوه میتواند منبع درآمد خوبی برای اهالی منطقه باشد بیان کرد: این منطقه میتواند به عنوان یک مرکز تحقیقاتی برای مطالعه فرآیندهای طبیعی و زیستمحیطی مورد استفاده قرار گیرد.
وی تاکید کرد: برای حفاظت از کوه نمک جاشک باید اقدامات فوری انجام شود که از جمله میتوان به تعیین محدودههای خاص برای حفاظت از اکوسیستم و جلوگیری از ورود گردشگران به مناطق حساس اشاره کرد.
سلیمانی با تاکید بر توسعه زیرساختهای گردشگری پایدار تصریح کرد: طراحی زیرساختهای گردشگری که با محیط زیست سازگار باشد تا از آسیب به طبیعت جلوگیری شود نیز از مسائل ضروری است.
برنامههای اجرایی برای حفاظت از این اثر طبیعی ملی
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اهمیت بسیار بالای کوه نمک جاشک اظهار کرد: منطقه کوه نمک جاشک بهعنوان بزرگترین و زیباترین گنبد نمکی ایران معرفی شده است.
تیمهای گردشگری ملزم به اخذ مجوز محیط زیست و همچنین تعیین مسیرهای مشخص برای بازدید گردشگران هستند که کمترین آسیب به منطقه وارد شود عبدالرحمن مرادزاده از طراحی و تدوین طرح مدیریت گردشگری در اثر طبیعی ملی کوه نمک جاشک خبر داد و اضافه کرد: از سوی شورای عالی حفاظت محیط زیست ملی کوه نمک جاشک به عنوان اثر طبیعی و ملی انتخاب و معرفی شده است.
وی از برگزاری نشستهای هماهنگی با میراث فرهنگی و راهنمایان گردشگری محلی خبر داد و بیان کرد: تیمهای گردشگری ملزم به اخذ مجوز محیط زیست و همچنین تعیین مسیرهای مشخص برای بازدید گردشگران هستند که کمترین آسیب به منطقه وارد شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر با اشاره به تأمین اعتبار مناسب برای طرح مدیریت گردشگری اثر طبیعی ملی کوه نمک جاشک در منطقه تصریح کرد: در حال حاضر در بخش نظارت و مدیریت حضور گردشگران در منطقه افزایش چشمگیری داشته است.
سازمان حفاظت محیط زیست در راستای اهداف سازمانی و برنامهریزی برای مدیریت مناطق تحت مدیریت، طرح مطالعاتی مناطق چهار گانه را انجام داده که بر اساس آن اقدامات مقتضی برای اجرا در زمینه حفاظت از مناطق تحت مدیریت برنامهریزی شده است.
مدیریت و نظارت بیشتر بر کوه نمک جاشک
مدیرکل دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست نیز اظهار کرد: اجرای برنامههای طرح مدیریت جامع مناطق تحت مدیریت به صورت جدی در سازمان پیگیری میشود و این اقدامات در راستای اهداف سازمانی و مشارکت جوامع محلی در امر حفاظت انجام میشود.
علیرضا نجیمی تأکید کرد: با توجه به اهمیت و ظرفیت بالای کوه نمک جاشک در عرصه گردشگری، این منطقه به عنوان یکی از مناطق مهم کشور در اولویت برنامه سازمان قرار دارد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه افراد و گروههای گردشگری زیادی اعم از ایرانی و خارجی، از اثر طبیعی ملی کوه نمک جاشک استان بوشهر بازدید میکنند نیازمند اجرای طرحهای مدیریت و نظارت بیشتری است تا کمترین آسیب را به محیط زیست منطقه شاهد باشیم.
با توجه به اهمیت بالای کوه نمک جاشک، حفظ این اثر ملی طبیعی نه تنها وظیفه مسئولان، بلکه وظیفه تمامی افراد جامعه است. امید است با همکاری همه جانبه، بتوانیم این جاذبه بینظیر را برای نسلهای آینده حفظ کنیم.