خبرگزاری مهر، گروه استانها- علی نواصر*: اربعین حسینی در دهههای اخیر به یک پدیده جهانی تبدیل شده است، این گسترش را میتوان در چند عامل اساسی جستجو کرد که مهمترین آنها بخش رسانهای کار است که منجر به شهرت حماسه پیادهروی اربعین حسینی شده است.
گسترش شبکههای اجتماعی، افزایش استفاده از فیلمها و عکسهای تأثیرگذار، روایتهای شخصی و مستندها باعث شدهاند این رویداد معنوی به مخاطبان بینالمللی معرفی شود. تصاویر شور و همبستگی میلیونی راهپیمایان الهامبخش بسیاری شده است.
اربعین حسینی نمایانگر وحدت اقوام، زبانها و ادیان مختلف است. حضور میلیونها زائر از کشورهای گوناگون، تصویری از همدلی و همبستگی جهانی ارائه میدهد که جذابیت بالایی دارد و همین امر زمینه و بستر استفاده از جلوههای تصویری را برای همگان از عکاس حرفهای تا فرد مبتدی مهیا کرده است.
تأثیر فیلم و عکس در گسترش اربعین حسینی غیرقابل انکار است. این رسانهها با انتقال پیامهای عاطفی، فرهنگی و معنوی، نقشی کلیدی در جهانیسازی این رویداد ایفا میکنند.
تصاویر و فیلمهای منتشر شده از راهپیمایی اربعین، همبستگی عظیم مسلمانان و غیرمسلمانان را نمایش داده و جلوهای از وحدت، ایثار و ایمان را به مخاطبان جهانی منتقل میکند.
علاوه بر این، مستندسازی لحظات ناب این رویداد، فرهنگ میزبانی عراقیها، خدمات مردمی و روح معنویت حاکم بر مسیرها، پیام عدالت خواهی و مقاومت امام حسین (ع) را به نسلهای مختلف و جوامع بینالمللی معرفی میکند. رسانههای تصویری همچنین میتوانند سوءبرداشتها را تصحیح کرده و بُعد انسانی این تجمع عظیم را تقویت کنند.
در نتیجه، فیلم و عکس نه تنها ابزاری برای تبلیغ، بلکه پلی میان فرهنگها برای فهم بهتر این رویداد معنوی هستند.
سوگواره ملی پایتخت موکبها با نیل به همین اهداف که گسترش فرهنگ ناب اربعین حسینی از طریق بخش هنری آن شامل: روایت و داستان نویسی، مستند، عکس، پوستر، کلیپ و نماهنگ و پویش مردمی روایت موکب است، کار خود را آغاز کرد و چند روز قبل سومین دوره آن با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد.
این سوگواره اکنون به مرز پختگی رسیده، با اقدامات و فعالیتهای هدفمند خود تأثیرگذاری بیشتری بر ثبت وقایع ارزشمند حماسه اربعین حسینی گذاشته است به گونهای که افراد بیشتری به پشتوانه این سوگواره اقدام به تولید اثر کردهاند و سال به سال بر غنای آثار ارسالی افزوده شده است.
این سوگواره که مرکز رسانه اداره کل تبلیغات اسلامی استان خوزستان بانی آن بوده، با آغاز به کار خود باعث ثبت آثار و تصاویر زیبایی از رویدادهای اربعین حسینی شده است و این مسألهای که باید برای سالهای آینده مورد توجه همه سازمانهای استانی به منظور افزایش غنا و تأثیرگذاری این سوگواره شود.
ارسال سه هزار و ۱۰۰ اثر از سراسر جهان به این سوگواره، عظمت برگزاری آن را بیش از پیش نشان میدهد و به نظر میرسد این سوگواره برای سالهای آینده توجهات بیشتری را به خود معطوف میکند ولی در کنار همه این موارد، این سوگواره با نام خود یعنی «پایتخت موکبها»، خوزستان را به عنوان پایتخت موکبها به همه جهان معرفی کرده است چرا که موکبهایی که در خوزستان برپا میشود به نسبت موکبهایی که در کل کشور برپا میشود، حدوداً پنج برابر است و به همین دلیل خوزستان به عنوان «پایتخت موکبها» معرفی شده است و این سوگواره نقش مهمی در جهانی شدن این عنوان برای خوزستان دارد.
*مدیر خبرگزاری مهر در استان خوزستان