به گزارش خبرنگار مهر، رؤیای ژیمناستیک ایران به حقیقت تبدیل شد؛ این جملهای بود که اولین بار از اهالی ژیمناستیک ایران شنیدیم. درست همان زمانی که مهدی الفتی تنها نماینده ژیمناستیک ایران بعد از ۶۰ سال، جواز حضور در المپیک پاریس را به دست آورد و همراه با کاروان ایران راهی المپیک پاریس شد و چراغ امید در دل اهالی ژیمناستیک روشن کرد.
از آخرین باری که ایران در رشته ژیمناستیک در المپیک نماینده داشته ۶۰ سال میگذشت، در المپیک ۱۹۶۴ توکیو حضور بدون کسب سهمیه بود و درست از زمانی که شرکت در المپیک به کسب سهمیه نیاز داشت دیگر در هیچیک از ادوار المپیک ژیمناستیک ایران نماینده نداشت.
البته حال و روز این رشته ورزشی که مادر و پایه دیگر رشتههای ورزشی محسوب میشود در این چند سال اخیر به قدری نامطلوب بود که طبیعی بود با درگیریهای مدیریتی در بدنه فدراسیون ورزشکاران این رشته با مشکلات زیادی روبهرو شوند و نتوانند به موفقیت برسند.
دوران افول ژیمناستیک بعد از پایان دوره مدیریت چهارساله زهرا اینچه درگاهی در فدراسیون ژیمناستیک رقم خورد. بلاتکلیفی و سرپرستهای متعدد و غیر متخصص سهم این فدراسیون شده بود و در همان زمان بخش زیادی از ژیمناستهای ایران ریزش کردند تا جایی که به گفته رئیس فدراسیون یک نسل از ژیمناستیک ایران از بین رفت.
البته اگرچه ژیمناستیک در چند سال اخیر روزهای بدی را پشت سر گذاشت و روز به روز شرایط وخیمتری پیدا کرده بود اما در سایه برنامه ریزی و مدیریت درستی که از دوران اینچه درگاهی باقی مانده بود؛ از دل کویر حواشی این رشته ورزشی گل زیبایی همچون مدال نقره بازیهای آسیایی هانگژو بعد از ۸۰ سال و کسب سهمیه المپیک بعد از ۶۰ سال رویید. این دو اتفاق نقطه عطف ژیمناستیک ایران بود تا این رشته ورزشی دوباره بر سر زبانها بیفتد.
رسیدن الفتی به آوردگاه پاریس آن هم در شرایطی که کمتر کسی فکر میکرد ژیمناستیک ایران روزی به المپیک راه پیدا کند رؤیای شیرینی بود که در روزهای ناامیدی این رشته ورزشی محقق شد. الفتی پس از حضور در چهار مسابقه گزینشی المپیک، با اعلام فدراسیون جهانی ژیمناستیک با قرار گرفتن در رده دوم رنکینگ پرش خرک مسابقات کسب سهمیه، به المپیک پاریس راه پیدا کرد.
او با کسب ۶۲ امتیاز موفق شد حضور در المپیک پاریس را برای خود قطعی کند. الفتی نشان داد با تلاش و پشتکار و در سایه برنامه ریزی و مدیریت هدفمند، میتوان به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کرد اما به شرطی که این موفقیتها با حمایت ویژه از سوی مسئولان ورزش همراه باشد؛ موضوعی که در ورزش ایران همیشه به فراموشی سپرده میشود و معمولاً بعد از پایان هر رویدادی، آن رشته ورزشی به حال خودش رها میشود و خبری از حمایت مسئولان نیست و این بدعت بد در ورزش ایران باب شده است.
هماکنون خیلی از رشتههای ورزشی در دوران پساالمپیک به سر میبرند و باید برای بازیهای آسیایی ناگویا برنامهریزی کنند اما این روزها برخی فدراسیونهای ورزشی و به خصوص ژیمناستیک از کمترین حمایتها برخوردارند. نمونه بارز آن بودجه فدراسیون ژیمناستیک است که با وجود تجهیزات گران قیمتی که این رشته ورزشی دارد اما جز حداقلترینها قرار گرفته است.
با سهمیه المپیک ثابت کردیم کار بلد هستیم
زهرا اینچه درگاهی رئیس فدراسیون ژیمناستیک در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره وضعیت بودجه این فدراسیون گفت: آن چیزی که در تفاهم نامه نوشته شده چیزی در حدود ۱۰ تا ۱۱ میلیارد تومان است که باید از سوی وزارت ورزش پرداخته شود و ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان نیز مقرر شده که از سوی کمیته ملی المپیک به ما اختصاص بدهند که اینها نیز هنوز بهطور کامل محقق نشده است.
وی گفت: ضمن اینکه ۲۰ میلیارد هم مجلس شورای اسلامی قرار است به فدراسیون ژیمناستیک بودجه اختصاص دهد. تا به اینجای کار به نظر میرسید شرایط بد نباشد و بودجه بهطور نسبی قابل قبول باشد. ضمن اینکه قرار است وزارت نفت هم در حوزه خرید تجهیزات به برخی فدراسیونها کمک کند که بحث آن جداست.
رئیس فدراسیون ژیمناستیک عنوان کرد: اما حالا برسیم به اینکه فدراسیون ژیمناستیک تا به الان چقدر دریافتی داشته است؟ طبیعتاً ما یک فدراسیونی هستیم که بعد از ۶۰ سال برای اولین بار توانستیم سهمیه المپیک کسب کنیم و نشان دادیم کار را بلد و شایسته اعتماد کردن هستیم. در واقع ما ثابت کردیم اگر به ما اعتماد کنند توانایی کسب نتیجه را داریم و من فکر میکنم پیام سهمیه المپیک هم همین بود که به گوش مسئولان ورزش هم رساندیم.
نگاه به فدراسیونهای المپیکی ویژه باشد
وی گفت: ۱۳ فدراسیون در المپیک شرکت کردند و من فکر میکنم این فدراسیونها باید کمی ویژهتر دیده میشدند چون به هر حال این فدراسیونها بودند که پرچم ایران را در میادین المپیک به اهتزاز درآوردند و بحثم اینجا تنها کسب سکو نیست. در همان میدان بر فراز سقف سالن برگزاری مسابقات پرچم ایران در کنار تمام کشورهای قوی و مطرح به اهتزاز درآمد و جزو کشورهایی بودیم که در المپیک در رشته ژیمناستیک شرکت کردیم. این سطح بالایی از ورزش را نشان میدهد.
سهم ژیمناستیک در اعتبارات ورزشی چقدر است؟
اینچه درگاهی تأکید کرد: این صحبتها صرفاً به خاطر این نیست که چون من رئیس فدراسیون ژیمناستیک هستم آنها را مطرح میکنم. ژیمناستیک ورزش پایه و مادر است و کشورهای مطرح در این رشته معمولاً کشورهایی هستند که در ورزش از سطح قابل قبولی برخوردار هستند. من انتظار دارم اگر ما با بیپولی و اعتبارات خیلی کم، به المپیک راه پیدا میکنیم و سهمیه میگیریم حداقل جزو ۱۳ فدراسیون اول در اعتبارات دیده شویم. سهم فدراسیون ژیمناستیک در اعتبارات وزارت ورزش کجاست؟ تا چه اندازه است؟
فکر کنم در تخصیص بودجه جز ۱۰ فدراسیون آخر باشیم
وی گفت: من فکر میکنم فدراسیون ژیمناستیک به لحاظ تخصیص بودجه جز ۱۰ فدراسیون آخر است، با وجود اینکه جمعیت آماری این رشته ورزشی بسیار بالاست. طبق آمار فدراسیون پزشکی ورزشی، بالای ۳۰۰ هزار نفر بیمه شده رسمی داریم که قطعاً تا به الان این رقم افزایش پیدا کرده است. جامعه آماری ژیمناستیک از اهمیت بالایی هم برخوردار است چون کودکان و نوجوانان از سن پایین ژیمناستیک را شروع میکنند و خیلی از آنها در ورزش ماندگار میشوند و حتی ممکن است در رشته ژیمناستیک فعالیت خود را ادامه ندهند اما قهرمان یک رشته ورزشی دیگری شوند.
IOC هم به سهمیه ژیمناستیک ایران واکنش نشان داد
اینچه درگاهی عنوان کرد: در واقع رشته ژیمناستیک تأمین کننده قهرمانان رشتههای مختلف ورزشی است. متأسفم که به پایه و مادر بودن این رشته ورزشی در تخصیص اعتبارات و همچنین موفقیتهایی که کسب کردیم توجهی نشد. من نمیدانم بالاخره چه روزی ژیمناستیک در ردیف اول فدراسیونهای اول ایران قرار میگیرد؟ ما به المپیک راه پیدا کردیم و همین که بعد از ۶۰ سال این اتفاق رخ داد افتخار بزرگی است. در صفحه رسمی IOC به کسب سهمیه ژیمناستیک توسط ایران اشاره شد، چون برای خود آنها هم این موضوع شگفتی آور بود.
با اعتبار حداقلی نمیتوان نتیجه حداکثری کسب کرد
وی خاطرنشان کرد: در هیچ کجای دنیا و در هیچ رشته ورزشی نمیتوان با اعتبارات حداقلی نتیجه حداکثری گرفت، اگر ژیمناستیک حمایت نشود داشتههایش را هم از دست میدهد. امروز روزی است که ما باید برای افق روشنتر تصمیم گیری کنیم اما به شرط اینکه حمایت شویم و بتوان برای بلندمدت برنامهریزی کنیم که متأسفانه با این اعتبارات امکان پذیر نخواهد بود.
هزینه شکایت از الفتی را فدراسیون پرداخت کرد
رئیس فدراسیون ژیمناستیک گفت: تا به الان کمیته ملی المپیک تقریباً دو میلیارد و خردهای به ما داده و این در شرایطی بوده که الفتی نماینده ما در المپیک بود و پس از آن هم با موضوع شکایت استرالیا در دادگاه بینالمللی CAS روبهرو شدیم تا سهمیه المپیک را از او بگیرند. با توجه به اینکه کشور استرالیا از خود الفتی شکایت کرده بود او باید خودش میرفت و پاسخ میداد اما ورزشکار تجربهای در این خصوص نداشت و از ما خواست که به او کمک کنیم. بنابراین دفاع او برعهده فدراسیون بود و هزینههای دادرسی سنگین بود. با موافقت مسئولان وقت و اعضای هیئت رئیسه حتی هزینهها هم برعهده ورزشکار نگذاشتیم.
انصاف نبود الفتی برای المپیک از جیب هزینه کند
اینچه درگاهی ادامه داد: ورزشکار سهمیه گرفته و انصاف نبود او از جیبش هم هزینه کند. بنابراین تمام هزینههای الفتی را برعهده گرفتیم که بسیار هم سنگین بود. وکیل متبحر بینالمللی هم داشتیم که واقعاً باید از او تشکر کنم به ما کمک بزرگی کرد. همه این موارد برای ما هزینه بر بوده آن هم برای فدراسیونی که ذاتاً به لحاظ مالی قوی نیست. ژیمناستیک مثل کشتی ورزش ملی نیست که همه به آن توجه کنند یا مثل فوتبال نیست که مردم به آن علاقه داشته باشند. اسپانسر هم به این مسائل توجه میکند در همه جای دنیا شرایط به همین صورت است.
ژیمناستیک در ایران به حال خودش رها شده است
وی گفت: ژیمناستیک رشتهای است که در دنیا کشورها به آن سوبسید میدهند چون پایه هرم ورزش به حساب میآید اما در ایران در حال حاضر بهنظر میرسد ما را به حال خودمان رها کردهاند. ما یا باید توان و انرژی خودمان را روی این موضوع بگذاریم که بقا داشته باشیم یا اینکه انرژی خودمان را برای برنامهریزی، حفظ داشتهها و پیشرفت، بگذاریم و کار کنیم. اگر از ما حمایت شود طبیعتاً کار را به نحو احسن جلو میبریم در غیر این صورت خیلی ناامیدکننده است و انتظار تکرار نتایج هم نداشته باشند.
۴ سال بدون امکانات در ژیمناستیک کار کردیم
رئیس فدراسیون ژیمناستیک تأکید کرد: مگر میتوان ۸ سال بدون امکانات دوام آورد؟ ما چهار سال با این شرایط گذراندیم و به همه هم گفتیم که تلاش کنند و بدون توقع کار را جلو ببرند، اما وقتی ورزشکار بیشتر از یک حد مقام کسب کند انتظار حقوق و پاداش هم دارد که هیچکدام از آنها زیاد نیست و حق ورزشکار است. ما از الفتی به خوبی تجلیل کردیم و به او جایزه دادیم. از سرمربی او و حتی داور بینالمللی که در المپیک قضاوت کرد تقدیر کردیم اما چه کسی از ما تجلیل کرد؟ من نیازمند این نیستم که از من تشکر کنند و اصلاً بحث حمایت مالی نیست؛ مهم حمایت معنوی است که متأسفانه آن هم از ما دریغ کردند.
مجلس وعده ۲۰ میلیارد داد اما یک هزار تومان نداده
اینچه درگاهی در پاسخ به این سوال که آیا مجلس به وعده ۲۰ میلیاردی خود عمل کرده است یا خیر، گفت: اگر شما یک هزار تومانی دیدهاید ما هم دیدیم! حداقل ای کاش قول این ۲۰ میلیارد را به ما نمیدادند. چون اگر به ما قول نمیدادند من به عنوان رئیس فدراسیون میدانستم به عنوان مثال ۸ میلیارد بودجه دارم و به اندازه همان خرج و برنامهریزی میکنم.
ای کاش حداقل مجلس به ما قول بودجه نمیداد
وی گفت: فدراسیون من را با اعتبار ۴۰ میلیاردی تعریف میکنند اما در واقعیت وزارت ورزش تقریباً ۸ میلیارد پرداخت میکند و کمیته ملی المپیک تقریباً زیر ۳ میلیارد پرداخت میکند یعنی یک چهارم بودجه من فراهم شده و در سه ماه پایانی سال که اعزامهای ژیمناستیک زیاد است، من بودجهای در اختیار ندارم. اگر از اول به ما قول نمیدادند ما هم اندازه همان بودجهای که دریافت کردیم هزینه میکردیم و این مشکلات هم پیش نمیآمد. بنابراین ای کاش اصلاً به ما قول نمیدادند این طور خیالمان راحتتر بود.
وزارت نفت به وعده خود برای تجهیزات عمل کرد
رئیس فدراسیون ژیمناستیک در پاسخ به این سوال که آیا وزارت نفت برای خرید تجهیزات پای کار آمده است؛ گفت: خوشبختانه این موضوع در جریان است و قرار است در اعتبارات دی ماه آن را پرداخت کنند. امیدوارم انجام شود هر چند که روال اداری آن سخت و پیچیده است و به همین خاطر روند کند شده است. برخی فدراسیونها از منابع داخلی خرید میکنند و اعتبارات آنها راحت جذب میشود و فاکتور آن هم صادر میشود اما شرایط ما فرق میکند. الان هم نتوانستند تجهیزات مربوط به ژیمناستیک را از کارخانه به صورت مستقیم خرید کنند و این روال کار را طولانی کرده اما به طور کلی کار در جریان است.
وی گفت: ما تولیدکننده استاندارد ایرانی داریم که خیلی خوب است و تجهیزات آنها برای آموزش عالی است اما در رده قهرمانی به تکنولوژی خیلی بالایی نیاز داریم. ورزشکاران باید با دستگاههایی تمرین کنند که در میادین بینالمللی روی همان دستگاهها مسابقه بدهند.