معاون گمرک به ظرفیت ۱۶ تا ۱۷ میلیون تن ترانزیت کالا از کشور اشاره کرد و گفت: طبق بند ۱۰ سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی، باید کریدورهای شرق به غرب و شمال به جنوب فعال شود.

به گزارش خبرنگار مهر، ابراهیم نقدی معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران پیش از ظهر امروز (چهارشنبه) در نشست مدیران ستادی و اجرایی گمرکات سراسر کشور اظهار کرد: در مجموعه گمرک یک نفر به تنهایی نمی‌تواند آمپر را پیش ببرد و یک دست صدا ندارد. باید با هم اندیشی و همراهی جنگ ترکیبی اقتصادی را مدیریت کنیم. ما می‌توانیم با تصمیم سازی و تصمیم گیری و ارائه اطلاعات به موقع به مدیران و همکاران آنها را به مسیر درست هدایت کنیم.

وی عنوان کرد: پرونده‌های گمرک باید سریع تعیین تکلیف شود، بدون دغدغه قانون را اجرا کنیم و این ۱۷ همت وصولی از پرونده‌های گمرکی بدون کمترین تبعات اجتماعی و تفاوت قیمت در داخل انجام و وصل شد. از ۴۲ هزار فقره پرونده باید بررسی شود که کدام مشمول ماده ۱۳۸ قانون گمرک است، اگر توسط صاحب کالا قابل پذیرش بود، مختومه شود، اگر نبود با طور شفاف اعلام کنیم که پرونده از چه ناحیه مشکل دارد، تا زودتر حل شود.

نقدی اضافه کرد: پرونده گمرکی به ظن قاچاق باید ظرف یک ماه تعیین تکلیف شود و بیش از آن مجوز مقام بالاتر می‌خواهد.وی همچنین از اصلاح ۱۱ مورد کنوانسیون تیر پارک انجام شود تا چالش‌ها در قوانین را بکاهیم.

معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران تصریح کرد: انتظار داریم بهتر از گذشته از آسیب‌ها درس بگیریم و قوانین و مقررات را بهتر اجرا کنیم. عدم تعیین تکلیف یک پرونده مربوط به مقررات یا کسری دریافت، یعنی باز گذاشتن پرونده تعهدات ارزی که منجر به ترخیص نشده است. یعنی عملاً شرکتی را در هوا معلق نگه داشتیم بخاطر پرونده‌ای که یک هفته‌ای می‌توان برای آن تصمیم گیری کرد.‌

نقدی با اشاره به حوزه ترانزیت اضافه کرد: ترانزیت خارجی منافع زیادی برای جامعه دارد. گمرک ایران همواره در راستای خدمت پیشگام بوده است. زحمات زیادی کشیده شده تا در حوزه ترانزیت خارجی نقش مؤثری در حوزه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و منطقه‌ای داشته باشیم.

وی گفت: ما در تلاش هستیم بتوانیم از ظرفیتی که در کشور ما به صورت طبیعی و خدادادی وجود دارد حداکثر بهره برداری را داشته باشیم. با توجه به برنامه‌ریزی های انجام شده طبق سیاست‌های کلی مقام معظم رهبری تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا نهایت دقت و سرعت را در پیشبرد امور به کار بگیریم.

معاون گمرک، به ظرفیت ۱۶ تا ۱۷ میلیون تن ترانزیت کالا از کشور اشاره کرد و گفت: طبق بند ۱۰ سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی، باید کریدورهای شرق به غرب و شمال به جنوب فعال شود و برای کشور ارزآوری داشته باشد.

نقدی در مورد مقابله پولشویی گفت: طبق تبصره ۷ ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق، تا منشأ ارز کالا مشخص نشود، اجازه ترخیص داده نمی‌شود.

معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران بیان کرد: خوشبختانه گمرک جمهوری اسلامی ایران توانسته عملکرد خوبی از خود به جای بگذارد. موارد بسیار ناچیزی پیدا می‌شود که پرونده‌ای به مشکل خورده باشد. ما تلاش می‌کنیم بتوانیم نهایت استفاده از ظرفیت جمهوری اسلامی با همسایگی و مرزها را داشته باشیم و با اصلاح برخی قوانین و مقررات چالش‌های موجود را کاهش دهیم.

نقدی با اشاره به اینکه ۶۶ مورد از قوانینی که برای پیشگیری از تخلفات اهمیت داشت را اصلاح کردیم، گفت: کار کارشناسی در حوزه اقتصادی و دارایی انجام شده و در مرحله تصویب به سر می‌برد تا بتوانیم از ظرفیت موجود در قانون و آئین نامه بهترین استفاده را کنیم.

وی ادامه داد: گمرک جمهوری اسلامی ایران به عنوان مرزبان اقتصادی تمامی قوانین و مقرراتی که در گمرک خودش را نشان می‌دهد، رعایت می‌کند. کالای سریع الفسادی که لب مرز می‌آید صرف نظر از اینکه نگهداری اش هزینه ایجاد می‌کند، توقفش هم حوزه تولید را با مشکل مواجه می‌کند بنابراین همکاران ما در مرز نمی‌توانند در مورد این کالاها تعلل کند. عملکرد گمرک تصمیم سازی به هنگام و به موقع است.

معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران تاکید کرد: تمام تلاش ما این است که در قوانین و مقررات به این موارد توجه کنیم. اگر در گمرکی روزانه ۳ هزار کانتینر وارد می‌شود قانون گذار به ما اجازه داده با مدیریت ریسک و خطر اهم و فی اللهم کنم و با معیارهای پیشبینی شده تعدادی از کالاها را مورد بررسی قرار دهیم.

وی ادامه داد: گمرک با دو وظیفه سرعت و دقت روبرو است. هم باید نظارت بهینه داشته باشد و هم آنی تصمیم بگیرد که خللی در امور ایجاد نشود. اگر ۲۵۰۰ کانتینر در گمرک شهید رجایی، تک به تک کانتینرها بررسی شود فعالیت یک روزه این گمرک دو ماه طول می‌کشد و قانونگذار اجازه داده ما به صورت سیستمی موارد را ارزیابی کنیم. همکاران ما باید عنایت داشته باشند و اظهارنامه‌های روزانه را رصد کنند و اظهارنامه‌های پر ریسک را بررسی کنند. برای ما پیشگیری بر برخورد و مقابله تقدم دارد.‌

نقدی خاطرنشان کرد: کنترل سنتی و فیزیکی دیگر جوابگو نیست. گمرک در اتاق شیشه‌ای قرار دارد که مورد رصد و نظارت دستگاه‌های گمرک و دستگاه‌های نظارتی است. ۸۰ درصد فعالیت ما در حدود ۱۵ گمرک است و مابقی گمرکات ما وقت کافی برای رصد را دارند.

وی ادامه داد: بعد از سال ۹۷ با اعمال تحریم‌های چندجانبه حوزه صادرات برای ما اهمیت بسیاری پیدا کرده است و کشور برای تأمین مایحتاج ضروری خود نیازمند ارز ناشی از صادرات است. خواهش ما این است که در حوزه صادرات عنایت خاصی وجود داشته باشد که در حوزه پیشگیری اقدامات لازم انجام شود.

معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران اذعان کرد: برای مدیران استانی اهمیت گمرک به واقع تبیین خواهد شد. به موجب قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز گمرک دیگر سازمان شاکی تخصصی محسوب نمی‌شود و جرم قاچاق جرم عمومی است و هر ضابطی می‌تواند آن را گزارش کند.

نقدی افزود: در حوزه مبارزه با مواد مخدر کشفیات نشان می‌دهد زحمات زیادی به ویژه در مرزهای شرقی و غربی کشیده می‌شود. در تلاش هستیم نیازهای سخت افزاری بیش از گذشته تأمین شود و تجهیزات مکفی اعم از سگ‌های مواد یابد و استفاده از داده‌های اطلاعاتی را بیش از پیش فراهم کنیم.

وی تاکید کرد: در حوزه مبارزه با پولشویی بارها تاکید کردم بیشترین کنترل‌ها پیشبینی شده است. بسیاری از الزامات در FATF در حوزه گمرک و در حوزه قاچاق کالا و ارز دقیقاً اجرا می‌شود.

معاون حقوقی و نظارت گمرک ایران اظهار کرد: اگر در چارچوب قوانین عمل شود بنده از مدیر قاطع و شجاع دفاع خواهم کرد. در دفاع از پرونده‌های حقوقی باید با دقت و جدیت ورود کرد.