خیران مدرسه ساز به صورت میانگین در ساخت حدود ۵۰ درصد مدارس کشور اثر گذار هستند همچنین حدود ۸۰ درصد مدارس ویژه دانش آموزان استثنایی توسط خیران ساخته می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، خیران مدرسه ساز قطعاً از آن دسته نیکوکارانی هستند که تلاش و خیرشان تا ده‌ها سال خیر و نیکی به جای خواهد گذاشت.

اگر چه کمک خیران با همکاری دولت و سازمان نوسازی مدارس در مناطق و پروژه‌هایی مصرف می‌شود که بیشترین نیاز به آن وجود دارد؛ با این حال خیران خود نیز بر این مساله تاکید دارند که کمک‌های آنان در پروژه‌هایی هزینه شود که بیشترین کمک را دانش آموزان محروم یا کمتر برخوردار می‌کند.

خیران مدرسه سازی که دغدغه ساخت مدارس ویژه کودکان استثنایی را دارند

دانش آموزان با نیازهای خاص یا همان دانش آموزان استثنایی در دو گروه شناسایی می‌شوند؛ دسته‌ای از این دانش آموزان که قادر به تحصیل عادی هستند و تنها کمی اختلالات یادگیری دارند؛ در مدارس عادی و در کنار سایر دانش آموزان تحصیل می‌کنند؛ ۱۶۷۴۹ دانش آموز در این دسته قرار دارند که در مدارس عادی درس می‌خوانند.

دسته‌ای دیگر نیازهای ویژه‌تری دارند؛ به عنوان مثال دانش آموزان نابینا یا ناشنوا یا دانش آموزان مبتلا به سندروم داون از این دسته از دانش آموزان هستند که نمی‌توانند در مدارس عادی درس بخوانند و حتماً نیازمند مدارس ویژه هستند و ۸۱۷۱۴ دانش آموز با نیازهای ویژه در کشور وجود دارند که در مدارس استثنایی درس می‌خوانند.

با وجود تعداد بیشتر دانش آموزان با نیازهای ویژه که در مدارس عادی نمی‌توانند تحصیل کنند؛ با این حال وضعیت مدارس استثنایی چه به لحاظ کمیت و تعداد مدرسه و چه به لحاظ کیفیت و وجود امکانات لازم آموزشی برای این دانش آموزان مطلوب نیست.

در این میان جمعی از خیران مدرسه ساز در کشور عمده فعالیت‌ها و توجه خود را روی ساخت مدارس ویژه دانش آموزان استثنایی گذاشتند.

حمید طریفی حسینی معاون وزیر و رئیس سابق سازمان آموزش و پرورش استثنایی در بیان آمارهای کمک خیران برای ساخت مدارس ویژه دانش آموزان استثنایی تا پایان سال ۱۴۰۱ گفته بود: خیران بیش از ۷۰ درصد مدارس مورد نیاز دانش آموزان استثنایی را می‌سازند.

وی با بیان اینکه خیران در ساخت مدارس عادی بین ۳۰ تا ۵۰ درصد اثر گذار هستند. گفت: در آموزش و پرورش استثنایی در خراسان رضوی حتی بیش از ۸۰ درصد مدارس توسط خیرین ساخته شده است؛ زمان نوسازی هم بخشی از ساخت مدارس را با شیوه مشارکتی و ترکیبی ساخته است که بخشی از هزینه‌ها را خیرین دادند از پروژه‌های در حال ساخت برق شیراز خیران به عهده داشته و برخی مشارکتی بودند.

سیدجواد حسینی رئیس اسبق سازمان آموزش و پرورش استثنایی هم که این روزها رئیس سازمان بهزیستی است؛ پیش از این گفته بود ۸۰ درصد مدارس استثنایی کشور توسط خیران ساخته می‌شود.

مدرسه ۱۲ کلاسه ائمه اطهار و مدرسه ۱۲ کلاسه الغدیر شهرستان پاکدشت، هنرستان حضرت محمد آباد ساوجبلاغ و مدرسه حضرت علی مهدی آباد ساوجبلاغ مدرسه امام سجاد تهران، مدرسه و هنرستان امام باقر مشیریه، مدرسه استثنایی سقز مدرسه امام رضا قاسم آباد مشهد، مدرسه امام هادی زاهدان و مدرسه امام حسن عسکری زابل، مدرسه کریم اهل بیت رودهن و مدرسه امام موسی کاظم فیروزآباد ایلام از جمله مراکز آموزشی ویژه دانش آموزان استثنایی است که توسط خیران مدرسه ساز ساخته شده است.

یکی از برجسته‌ترین خیران مدرسه ساز که نقشی اساسی در هماهنگی و جذب کمک‌های مردمی و کمک‌های دیگر خیران برای ساخت مدرسه را به عهده داشت؛ مرحوم هاشم سلیمی‌آشتیانی بود که در شهریور سال جاری به دلیل ابتلاء به سرطان درگذشت؛ او در ساخت و تکمیل ۲۰۰ پروژه ساخت مدرسه و مرکز آموزشی (از جمله مدارسی که در بالا به آنها اشاره شد) به صورت مستقیم نقش جدی داشت.

اگر چه خیران زیادی هستند که به عنوان یار و بازوی سازمان نوسازی مدارس در ساخت مدارس اثرگذارند؛ با این حال برخی از خیران نه تنها به عنوان همراه و یاور سازمان نوسازی که به عنوان راهبری اساسی اموری همچون نیازسنجی مناطق محروم، جمع آوری کمک‌های دیگر خیران و مدیریت در ساخت و تحویل مدارس را به عهده دارند و مرحوم سلیمی آشتیانی یکی از این خیران بود.

توجه مرحوم سلیمی آشتیانی تنها محدود به کودکان استثنایی نبود؛ وی به صورت کلی به نیازهای افراد آسیب پذیر و یا تحت پوشش سازمان بهزیستی توجه زیادی داشت. این مرحوم در حوزه بهزیستی فعال بود و علاوه بر ساخت چند شیرخوارگاه و مرکز توانبخشی، یکی از اعضای هیأت امنای مجتمع امین‌آباد (برای بیماران روانی در تهران) بود.

به همین دلیل بود که مسعود پزشکیان رئیس جمهور در پیامی درگذشت زنده یاد سلیمی آشتیانی، خیر عرصه مدرسه سازی را تسلیت گفت.

پزشکیان در بخشی از این پیام نوشته بود بدون تردید خدمات ارزشمند این انسان متعهد و نیکوکار در عرصه‌های مختلف به ویژه در امر مدرسه‌سازی برای برقراری عدالت آموزشی نکویادگاری جاویدان برای ایران عزیز و باقیات صالحات ارزشمندی برای آن مرحوم خواهد بود.

رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در پیامی درگذشت سلیمی آشتیانی، چهره ماندگار و خیّر خوشنام سلامت و مدرسه‌ساز کشور را تسلیت گفته و نوشته بود: این‌جانب در طول دوران خدمت در شهرداری تهران از نزدیک شاهد و ناظر فعالیت‌ها و تلاش‌های خیرخواهانه‌شان بوده‌ام، ایشان شخصیتی شریف و پرتلاش و خدمتگزاری صدیق در امور نیکوکارانه و عام‌المنفعه بودند که اقداماتشان در ساماندهی فعالیت‌های خیر و خداپسندانه و ساخت مجتمع‌های آموزشی و درمانی به‌عنوان ذخیره صالح برجای خواهد ماند.