به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام علیرضا پناهیان در سخنانی به مناسبت ایام فاطمیه و سالروز شهادت حضرت صدیقه طاهره (س) به موضوع کنشگری حضرت زهرا (س) و علامت شیعه بودن پرداخت که در ادامه میخوانید.
چرا ما اکثراً دین را یک امر فردی میدانیم و زیاد به ابعاد اجتماعی دین نمیپردازیم؟ ریشه این مشکل بیشتر از اینکه جهل ما باشد یک ویژگی روحی و روانی است که اکثر انسانها دچارش هستند و آن جامعه ترس بودن است.
آدمها نوعاً نسبت به جامعه منفعل و ترسو هستند؛ یعنی از انبوهی جمعیت میترسند و مقهور آن میشوند لذا نسبت به جامعه صرفاً احساس متأثر شدن دارند نه مؤثر بودن برجامعه یکی از علامتهای مقهور شدن و تحت تأثیر جامعه قرار گرفتن این است که اگر کسی یا گروهی، ما را تشویق کند حالمان خوب بشود و اگر ما را تحقیر و تمسخر کند، حالمان بد بشود.
علامت شیعه این است که نسبت به جامعه منفعل نیست، بلکه مستقل است. امام باقر (ع) به «جابر جُعْفِی» میفرماید: بدان که تو دوست ما نیستی تا وقتی که همه مردم شهرت آمدند سراغت و گفتند که تو آدم بدی هستی اما تو غمگین نشوی. در ادامه میفرماید: وَ لَوْ قَالُوا إِنَّکَ رَجُلٌ صَالِحٌ لَمْ یَسُرَکَ ذَلِکَ»
و اگر گفتند تو آدم خوبی هستی خوشحال نشوی. (تحف العقول /۲۸۴) یعنی علامت شیعه ما این است که جامعه نمیتواند او را بالا ببرد یا پایین بیاورد نسبت او با جامعه استقلال است نه انفعال داشتن چنین روحیهای علامت شیعه واقعی است و ما باید به سمت این قله و نقطه مطلوب حرکت کنیم چرا در دین این قدر بر اخلاص تأکید میکنند؟ چرا ریاکاری این قدر بد است؟ میخواهند تو مقهور جامعه نباشی حتی مقهور یک نفر هم نباشی.
تربیت دینی ما میگوید که نباید جامعه ترس، منفعل و متأثر نسبت به جامعه باشیم. الان فاطمیه است کسی که معترض به دفاع نکردن مردم از حضرت زهرا (س) در فاطمیه است یعنی دارد میگوید: «آی مردمی که همۀتان نشستید و فاطمه (س) را یاری نکردید، چرا هیچ کسی از بین شما بلند نشد و کمک نکرد؟! فاطمیه و عاشورا به یک تعبیر، قیام و اعتراض معصوم به جنایت مردم است؛ به جنایت سکوت به جنایت تنها گذاشتن فاطمه (س) و حسین (ع). فاطمیه به راه آوردن مردم با پهلوی شکسته است زینبیه هم فریاد بر سر مردم با چادر خاکی است.
همه ما چنین امتحانی خواهیم داشت بسیاری از افراد به خاطر همین ترس از مردم در برابر ظلمهای کوچک و بزرگ سکوت میکنند هیچ قدمی برنمیدارند و هیچ فریادی نمیزنند این همان کاری است مردم مدینه انجام دادند. آنها هم حقانیت و مظلومیت حضرت زهرا (س) را فهمیدند اما نادیده گرفتند امتحانات الهی فقط مختص مردم مدینه نبود و همه ما مورد امتحان قرار میگیریم بیایید مراقبت کنیم مبادا ما جزو کسانی باشیم که در این امتحان شکست بخوریم و روز قیامت با مردمی محشور شویم که حضرت زهرا (س) را یاری نکردند.