به گزارش خبرنگار مهر، به مناسبت روز دانشجو مراسم سخنرانی حجتالاسلام محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه در حضور دانشجویان دانشگاه علوم و تحقیقات تهران برگزار شد. دانشجویانی از رشتههای تحصیلی متفاوت و از شهرهای مختلف در این جمع حضور داشتند.
۱۶ آذر در تقویم رسمی ایران به نام روز دانشجو نامگذاری شده است. این روز، به یاد سه دانشجوی شهید «مصطفی بزرگنیا»، «احمد قندچی» و «آذر شریعترضوی» که هنگام اعتراض به دیدار رسمی «ریچارد نیکسون» معاون رئیسجمهور وقت ایالات متحده آمریکا و همچنین از سرگیری روابط ایران با بریتانیا، در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۳۲ در دانشگاه تهران به شهادت رسیدند، گرامی داشته میشود.
این دوازدهمین دیدار رئیس قوه قضائیه در دوره تحول و تعالی با دانشجویان دانشگاههای کشور بود. در ابتدای این مراسم محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی سخنرانی کرد و در ادامه نشست، جواد برزگر، قائم مقام دبیر کل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی خطاب به رئیس قوه قضائیه گفت: وضعیت معیشت قضات شریف دستگاه قضائی نامطلوب است. چه تدبیری برای آن اندیشیدهاید؟
در این مراسم دانشجویان به بیان نظرات و مطالبات خود از رئیس دستگاه قضا پرداختند. در این نشست قوه قضائیه به عنوان نماد عدالت در جامعه دارای نقش کانونی در تقویت روحیه عدالتخواهی در میان جوانان دانسته شد و البته دانشجویی با تاکید بر اینکه دانشجویان باید دغدغه تحصیل، آموزش و پژوهش داشته باشد از افزایش شهریه در امور آموزشی و پژوهشی نیز انتقاد کرد.
«جواد برزگر» نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان نیز در این نشست طی سخنانی اظهار کرد: قضات دستگاه قضا، تابلوی عدلیه هستند و ضروری است بیش از پیش به وضعیت معیشتی این قشر شریف و نجیب رسیدگی شود؛ آن قاضیِ محکمهای که دغدغه معیشت دارد، در معرض فساد خواهد بود.
وی در ادامه، بر لزوم پاسخگویی به گرههای ذهنی مردم از سوی دستگاه قضایی و عملکرد فعالانهتر عدلیه در حوزه رسانه تاکید کرد.
برزگر همچنین خواستار تبیین پیگیریهای صورت گرفته از جانب دستگاه قضا در خصوص پروندههای مفاسد دانه درشت شد و در بخش دیگری از سخنان خود گفت: راه حل معضل اطاله دادرسی را باید در کاهش حجم ورودی پروندهها به عدلیه و قضازدایی جستجو کرد.
وی در بخش پایانی سخنان خود از رئیس قوه قضاییه خواست که تعریف شفافی را از مقوله «وفاق» ارائه دهد و دیدگاه خود را نسبت به موضوع «عدم ابلاغ قانون» به صورت شفاف مطرح کند.
خانم «مظهری» نماینده اتحادیه دفتر تحکیم وحدت نیز در این نشست طی سخنانی اظهار کرد: علیرغم تدوین سند تحول قوه قضاییه در سنوات گذشته و بروزرسانی آن طی مدت اخیر، به نظر میرسد که چشم اندازی پیرامون روند اجرای این سند تعریف نشده است.
وی افزود: امروز باید دستگاه قضایی به صورت شفاف اعلام کند که در خصوص بکارگیری بانوان مجرب، عالم و فرزانه در مناصب مختلف قوه قضاییه چه اقداماتی را انجام داده است؛ در دستگاه قضایی تا چه میزان از ظرفیت بانوان عالم و فرزانه در حوزههای پیشگیری از وقوع جرم استفاده شده است؟
مظهری همچنین بر ضرورت افزوده شدن ساختار «معاونت زنان» در قوه قضاییه تاکید کرد.
وی در بخش پایانی سخنان خود، خواستار اطلاع رسانی شفاف عدلیه پیرامون روند پیگیری پرونده ترور شهید حاج قاسم سلیمانی در مراجع قضایی بین المللی شد.
«زینب بابارضایی کاشانی» نماینده بسیج دانشجویی نیز طی سخنانی در این نشست اظهار کرد: آیا منظور و معنای «وفاق»، وفاقِ مردم و مسئولان برای حل مسائل اساسی جامعه و از بین بردن تبعیضها و ناعدالتیها در کشور است یا تلاش برای حل مسائل عدهای خاص با رویکردهای مشخص؟
وی مطالبی را در رابطه با ابهام در ماهیت حقوقی دانشگاه آزاد اسلامی مطرح کرد و ادامه داد: چرا تاکنون از سوی بخشهای ذیربط، حسابرسی مستقلی از دانشگاه آزاد اسلامی انجام نشده است؟
«علیرضا تقیپور» نماینده هیئات دانشجویی نیز در این جلسه گفت: هیئات دانشجویی یکی از پایگاههای اصلی ترویج معنویت در دانشگاهها هستند و بستری برای تربیت دانشجوی آگاه، عدالتخواه و متعهد محسوب میشوند.
وی افزود: امروز به برکت انقلاب اسلامی و خون شهدا، مطالبهگری از مسئولان و نقد و نقادی عملکردهای کارگزاران نظام، به یکی از سندهای افتخار نظام جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده است.
تقیپور در بخش دیگری از سخنان خود به انتقاد از روند کنونی افزایش شهریههای دانشگاهی پرداخت.
«شقایق منجزی» نماینده کانونهای فرهنگی دانشجویی نیز در این نشست گفت: جامعهای که ثبات ندارد امید را از دانشجو میگیرد؛ امروز سیستمهای بازرسی و امنیتی در کشور و دانشگاه به نحوی است که مدیران فرهنگی را وادار به محافظهکاری میکند.
وی افزود: دانشجو در دانشگاهی که استعدادهایش در آن نادیده گرفته شود، خودش را جزئی از دانشگاه نمیداند.
منجزی با بیان اینکه دانشگاه، مهمترین پایگاه دیالوگ در جامعه محسوب میشود، گفت: دانشگاه و جامعه نباید به صورت تک صدایی اداره شود.
وی در بخش پایانی سخنان خود این سوال را مطرح کرد که قوه قضاییه طی بیش از سه سال گذشته، تا چه میزان همت خود را بر بکارگیری نیروهای نخبه، جوان و دانشگاهی معطوف کرده است؟
«زیبا دیندارلو» نماینده اتحادیه جنبش عدالتخواه دانشجویی نیز در این جلسه اظهار کرد: به نظر میرسد امروز قوه قضاییه در مقوله احیای حقوق عامه و گسترش آزادیهای مشروع در جامعه، دچار کجفهمیهایی شده است.
وی همچنین به انتقاد از برخوردهای قضایی صورت گرفته با افراد رسانهای، منتقد و پرسشگر پرداخت و در بخش دیگری از سخنان خود گفت: پیشنهاد ما به دستگاه قضایی این است که به مناسبت هفته قوه قضاییهی پیش رو، گزارشی شفاف را ناظر بر روند اجرای سند تحول و تعاریف قوه قضاییه ارائه دهد.
دیندارلو بر ضرورت مبارزه با مفسدان داخل و خارج از قوه قضاییه نیز تاکید کرد و گفت: رئیس قوه قضاییه همواره باید مقوله تنویر افکار عمومی را مد نظر داشته باشد و به هیچ عنوان در خصوص این موضوع، غفلت نداشته باشد.
«زهرا آشوری» نماینده اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل نیز در این جلسه گفت: امروز ابرچالش پیش روی جمهوری اسلامی ایران، القای احساس ناکارآمدی سیستم در میان اعضای جامعه است.
وی افزود: مخاطبِ بسیاری از بایدها و نبایدهایی که رئیس قوه قضاییه در جلسات هفتگی شورای عالی قضایی مطرح میکنند، خود ایشان هستند.
آشوری همچنین بر ضرورت اطلاعرسانی کامل پیرامون پروندههای مفاسد دانه درشت تاکید کرد و در بخش دیگری از سخنان خود گفت: باید نقش مدعی العموم در موضوعاتی نظیر ناترازی انرژی، خودداری از ارائه وامهای ازدواج توسط بانکها، تخلفات شرکتهای خودروسازی و … تبیین شود.
وی با بیان اینکه امروز ترک فعلها گریبان خود قوه قضاییه را نیز گرفته است گفت: چرا در دادسرای کارکنان دولت به کار نکردنهای افراد دولتی رسیدگی نمیشود و چرا احکام نهایی پروندههای برخی افراد خاص، منتشر نمیشوند؟
«رضا مهدینژاد» نماینده اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان نیز در این جلسه گفت: چرا دستگاه قضایی در زمینه اطلاعرسانی پیرامون پروندههایی که افکار عمومی به آنها معطوف است اقدامات یکدست و همه جانبهای را انجام نمیدهد؟ قوه قضاییه باید نهایت اهتمام خود را انجام دهد تا «روایت اول» را از موضوعاتی که اذهان مردم را به خود درگیر کرده است ارائه دهد.
وی افزود: آیا دانشگاه و قوه قضاییه در خصوص آینده شغلی افرادی که فارغالتحصیل رشته حقوق هستند، ساز و کاری را پیشبینی کردهاند؟
نماینده مجمع اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۶۷ قانون تشکیل هیأت های امنای دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی پژوهشی را ابلاغ کرده است. پس ازآن در احکام دائمی برنامه مصوب مجلس شورای اسلامی این سیاست به عنوان قانون مصرح درآمده و امروز هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی در چارچوب این قانون و اساسنامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی با وزرای دو وزارتخانه عتف و بهداشت و درمان و در حالی که از جهت آموزش و پژوهش تابع ضوابط وزارتین است، در حال فعالیت است. جای تعجب دارد در حالی که در دنیا و در کشور ما نگاه هیأت امنایی در حال تقویت است، برخی در حال دولتی سازی دانشگاه آزاد اسلامی هستند.
«رقیه رضایی» نماینده انجمن علمی حقوق نیز طی سخنانی در این جلسه بر ضرورت متناسبسازی قوانین در موضوعات حقوق بشر، حقوق دیجیتال و حقوق محیط زیست تاکید کرد.
وی افزود: امروز دانشگاه آزاد اسلامی در مقطع کارشناسی رشته حقوق بر «مهارتیسازی علم حقوق» و در مقطع کارشناسی ارشد این رشته نیز بر «پژوهشهای مسئلهمحور» متمرکز شده است.
رضایی همچنین گفت: جایگاه فناوریهای دیجیتال و مشخصاً هوش مصنوعی در ساختار و کارکرد قوه قضاییه، به چه منوال است؟ دستگاه قضایی تا چه اندازه در این حوزه از ظرفیتهای علمی و دانشگاهی کشور بهره برده است؟ آیا در سند تحول و تعالی قوه قضاییه که همین چند ماه پیش صادر شد، برای «هوش مصنوعی» جایگاهی دیده شده است؟
دیگری خطاب به رئیس قوه قضائیه گفت: اگرچه شفافیت رسانهها مهم است ولی ضروری است فضای رسانهای، زمینه صدور آرای ناعادلانه نشود.
و در نهایت دانشجویان ایستاده و همراه با دست زدن رئیس قوه قضائیه را برای سخنرانی همراهی کردند، با آغاز سخنرانی محسنی اژهای بلند فریاد زدند: وعده صادق ۳.