شیراز- بلندترین شب سال که جزء جدانشدنی آیین‌ و رسوم مردم ایران است قطعا می‌تواند به یکی از ماندگارترین شب‌ها تبدیل شود اگر قیمت‌ اقلام منصفانه و نظارت بر قیمت و کیفیت تاثیرگذار باشد.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها، سیده مریم هاشمی: در بازار پرسه می‌زدم تا سوژه‌ای برای نوشتن پیدا کنم، زیبایی‌های پاییز صلحظه‌ای از مقابل چشمم دور نمی‌شد که خرید کردن زوجی توجهم را به خود جلب کرد. با دقت انارها را از هم سوا می‌کرد و دقت داشت همه یک اندازه باشند، سرم را چرخاندم سمت خانمش که متوجه نگاهم شد و گفت: همیشه همین‌جوری با دقت خرید می‌کند و خیالم از بابت خریدهایی که می‌سپارم به او راحت است.

صبر کردم تا خریدشان تمام شود و با خوش و بشی کوتاه هم‌کلام‌شان شدم. نامش محمود بود و می‌گفت نزدیک به ۴۰ سال است از زندگی مشترک‌شان می‌گذرد و همیشه برای موارد خاص همچون شب یلدا و عید نوروز و مبعث و مناسبت‌های اینچنینی با هم خرید می‌کنیم.

از فرزندانشان پرسیدم که فاطمه خانم گفت: سه فرزند داریم، ۲ پسر و یک دختر که هر سه ازدواج کرده‌اند و فرزند دارند اما این یک سنت در خانواده ما است که سعی می‌کنیم تا هر وقت بشود آن را زنده نگه داریم و آن دورهمی در مناسبت‌های کهنه و باارزش است.

وی ادامه داد: همیشه برای مناسبت‌هایی چون شب یلدا از ۲ هفته قبل به بچه‌ها یادآوری می‌کنم، تدارک می‌بینم و تلاش می‌کنم به همه خوش بگذرد، حتی برای نوه‌هایم یک سرگرمی در نظر می‌گیریم حالا از شاهنامه خوانی و حافظ خوانی گرفته تا ادابازی و مسابقه ضرب المثل تا بچه‌ها و بزرگ ترها زمانی که دور هم هستند کمتر از تلفن همراه استفاده کنند.

درباره قیمت‌های پرسیدم که آقا محمود با لبخند جواب داد: دخترم این روزها اینقدر قیمت‌ها بی ثبات است که هر روز صبح توقع افزایش قیمت داریم.

وی ادامه داد: ما در حد وسع‌مان کمی آجیل و میوه و شیرینی خریدیم اما قطعاً همه از عهده خرید آجیل کیلویی ۳۰۰، ۴۰۰ هزار تومان برنمی‌آیند و برخی هم به یک کیلو تخمه ساده بسنده می‌کنند.

یلدا یا شب چله که به بلندترین شب سال از آن یاد می‌شود، یک آئین و جشن ایرانی است که قدمتی دیرینه دارد و به معنای فرا رسیدن انقلاب زمستانی است.

هندوانه، انار و خرمالو رایج‌ترین میوه‌هایی هستند که در شب یلدا توسط خانواده‌های ایرانی مصرف می‌شوند.

مهم‌ترین ویژگی یلدا دور هم جمع شدن خانواده‌ها، قصه‌گویی، شاهنامه‌خوانی و تفال به حافظ است تا یک شب به یاد ماندنی را در ذهن به یادگار بگذارد.

اما در سال‌های اخیر که شرایط اقتصادی جامعه دشوار شده است، برخی توانایی تهیه اقلام شب یلدا را ندارند، در این میان گروه‌های حمایتی و خیریه اقدام به تهیه بسته‌های یلدایی می‌کنند تا دل خانواده‌های نیازمند به‌ویژه کودکان را شاد کرده و یلدای آنها را واقعی‌تر کنند.

رسیدگی به شکایات مردمی، اولویت طرح نظارتی شب یلدا

درباره نظارت بر بازار شب یلدا و قیمت‌های اقلام با معاون بازرسی سازمان صمت فارس گفتگو کردیم.

مهدی حسنی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: از ۱۵ آذرماه جاری طرح نظارتی ویژه شب یلدا و روز مادر در دستور کار بازرسان سازمان صمت فارس قرار گرفته است.

وی با تاکید بر اجرای طرح ویژه نظارتی شب یلدا و روز مادر گفت: با توجه به اینکه امسال شب یلدا و روز مادر تقریباً همزمان شده است بنابراین طرح نظارتی شب یلدا و روز مادر را با هم و با همکاری بازرسان اتاق اصناف، سازمان جهاد کشاورزی و بسیج اصناف اجرا می‌کنیم که از ۱۵ آذرماه جاری آغاز شده و تا سوم دی ماه ادامه دارد.

معاون بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان اداره کل صمت فارس افزود: صنوف هدف اجرای این طرح شامل آجیل و خشکبار، قنادی، میوه و تره بار، عمده فروشان مواد غذایی، خرازان، پوشاک و گل فروشان هستند.

حسنی گفت: از ابتدای اجرای این طرح تاکنون ۸۱۷ بازرسی از صنوف یاد شده به عمل آمده که طی آن ۱۷۵ واحد متخلف شناسایی و برای آنها پرونده تخلف به ارزش ۲۰۳ میلیارد ریال تشکیل و برای طی مراحل قانونی به تعزیرات حکومتی ارسال شده است.

معاون بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان اداره کل صمت فارس ادامه داد: پیش از آغاز اجرای طرح، جلسات لازم با اتحادیه‌های صنوف یاد شده برگزار و قرار شد آنها با اعضا خود اتمام حجت لازم را داشته باشند، لذا از تمام صنوف و تولیدی‌های مرتبط تقاضا دارم با رعایت حال مشتریان نسبت به درج قیمت بر روی کالا، صدور فاکتور رسمی، رعایت درصد سود قانونی، ثبت اطلاعات در سامانه جامع انبارها و تجارت، خرید از مبادی تولید با هدف کاهش قیمت تمام شده و حذف واسطه‌ها اقدام نمایند چراکه بازرسان این موارد را کنترل خواهند کرد.

حسنی افزود: مراکز توزیع و واحدهای صنفی ملزم به ارائه فاکتور خرید کالا به بازرسان هستند و در صورت عدم ارائه، ضمن ثبت تخلف نمونه کالا توسط کارشناسان معتمد کارشناسی و پیگیری خواهد شد.

وی یادآور شد: رسیدگی به شکایات مردمی، اجرای گشت‌های مشترک بازرسی و نظارت با حضور کارشناسان معتمد اتحادیه‌ها، رؤسای شعب تعزیرات حکومتی فارس و کارشناسان اداره کل استاندارد استان فارس و برگزاری نمایشگاه عرضه مستقیم کالا از اولویت‌های اجرای طرح یاد شده است.

بازرسان اتاق اصناف بر قیمت کالاهای ارائه شده به مردم در شب یلدا نظارت خواهند کرد

حجت جوانمردی رئیس اتاق اصناف فارس هم در گفتگو با خبرنگار مهر نظارت و بازرسی دقیق بر بازار شب یلدا را یکی از مهمترین مأموریت‌های این مجموعه دانست و گفت: با تاکید استاندار فارس و تعیین تیم‌های بازرسی نظارت ویژه بر عرضه محصولات مورد توجه مردم در شب یلدا مورد رصد گروه‌های بازرسی اتاق اصناف قرار گرفته است.

وی ادامه داد: علاوه بر بازرسی‌های اتاق اصناف مرکز استان فارس در اجرای گشت‌های نظارت و بازرسی، گشت‌های مشترک با حضور دستگاه‌های متولی از جمله بازرسان اتحادیه‌های صنفی هم با هدف نظارت بر بازار و کالاهای اساسی به انجام می‌رسد و اتاق اصناف مرکز استان فارس در ادامه این بازرسی‌ها با حساسیت بیشتری نسبت به اقلام مورد نیاز مردم اقدام خواهد کرد.

جوانمردی همچنین با اشاره به اجرای طرح تشدید نظارت و بازرسی اصناف ویژه کالاهای اساسی خصوصاً لبنیات و نان که از ۱۴ آبان آغاز شده است، افزود: این طرح ویژه تا شب یلدا و متعاقباً تا عید نوروز هم ادامه خواهد داشت و دوشنبه و چهارشنبه‌های هر هفته بحث نظارت و بازرسی بازرسان اتاق اصناف مرکز استان فارس همراه با بازرسی اتحادیه‌های صنفی در حال انجام است و تشدید نظارت و بازرسی بر بازار نان و لبنیات نیز به صورت ویژه‌تر و تخصصی‌تر در همین راستا انجام می‌شود.