ساری- یلدا یک دقیقه طولانی تر از دیگر شب های سال است اما گرانی در سایه ضعف نظارت ها، حال و روز بازارها را شبیه روزهای زمستانی سرد کرده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: سرمای چند روزه هوا و گرانی اقلام اجناس دست به دست هم داد تا آن گونه که انتظار می‌رفت و همانند دیگر سال‌ها بازار یلدایی گرم و پررونق نباشد.

از سوی دیگری تعطیلی چهار روزه ادارات و بازرسانی و ناظران از یک سو و برپا نشدن نمایشگاه‌های فروش اجناس و اقلام یلدایی نیز دست به دست هم داد تا بازار شب یلدایی چندان گرم نباشد.

بلندترین شب سال در مازندران نیز همانند دیگر مناطق ایران زمین دارای آداب و رسوم خاصی و فرصتی برای دورهمی خانوادگی در سایه شهرنشینی و از بین رفتن برخی از آداب و سنن است.

با این حال گشت زنی در بازارهای سرد و پاییزی مازندران حکایت از تنور داغ گرانی دارد و برپایی یک سفره ساده یلدایی هزینه‌ای چند میلیونی روی دست خانوارها می‌گذارد.

نرخ برخی اجناس در بازار

مازندران با آنکه قطب تولید آبزیان و فصل صید ماهیان استخوانی است اما کمتر سفره‌ای در استان پیدا می‌شود که با این گونه غذایی آشنا باشد و نرخ ماهی در پاییز طلایی و سرد مازندران روبه بالا است.

ماهی سفید از کیلویی ۴۰۰ هزار تومان به بالا شروع می‌شود و ماهی آزاد نیز با کیلویی ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان به عرضه می‌شود.

مرغ که روزهای آغاز هفته جاری از کانال ۹۰ هزار تومانی به ۸۰ هزار تومان سقوط کرد بود که در یکی دو روز مانده به شب یلدا در کانال ۸۰ تا ۹۰ هزار تومانی باقی مانده است و روزانه نیز به گفته متولیان امر ۴۰۰ تن گوشت مرغ در بازار عرضه و توزیع می‌شود.

سراغ آجیل و تنقلات در بازار یلدایی کمتر می‌توان رفت. از تخمه کیلویی ۳۰۰، پسته ۵۰۰، بادام هندی ۹۰۰، انجیر ۲۵۰، تخمه سیاه ۱۸۰ و بادام زمینی کیلویی ۲۸۰ هزار تومانی گرفته تا آجیل چهار مغز اعلام که از پول یارانه خانواده چهار نفره و سود سهام عدالت آن فراتر می‌رود.

هندوانه سبز یلدایی نیز با قیمت ۱۷ تا ۲۰ هزار تومان روی وانت بارها و پیشخوان میوه فروشی‌ها خودنمایی می‌کند. سیب کیلویی ۵۰ تا ۹۰ هزار تومان و انار هم با قیمت کیلویی ۵۵ تا ۸۵ تومان نرخ گذاری شده است.

خانوارهای مازندرانی از گرانی و گرانفروشی گلایه می‌کنند و در عوض مسئولان و متولیان امر می‌گویند گرانی داریم اما گرانفروشی نداریم و پای نرخ و ارز و تحولات منطقه و جهان را در این گرانی دخیل می‌دانند.

نرخ پرتقال نوبرانه باغ‌های مازندران که روزهای پایانی چیدن آن هست نیز در بازار چند برابر سردرختی‌ها است. پرتقال تامسون کیلویی ۳۵ هزار تومان. یک باغدار مازندرانی می‌گوید: ما سردرختی را کیلویی هفت هزار تومان در باغ به فروش رساندیم.

محمد علی پور در گفت وگو با خبرنگار مهر می‌گوید: نرخ میوه مرکبات شمال در مجموع پایین است این درحالی که در فصل بهار و تابستان شاهد آن هستیم که پرتقال جنوب با قیمت چندبرابر پرتقال شمال در حاشیه راه‌ها به فروش می‌رسد.

هوای سرد و بازار سرد، فروش اقلام شب یلدایی را در بازارهای مازندران و ساری به نسبت قبل کاهش داشته است

هوای سرد و بازار سرد، فروش اقلام شب یلدایی را در بازارهای مازندران و ساری به نسبت قبل کاهش داشته است و با این حال فروشندگان و بازاریان چشم امیدشان به ساعت‌ها و روز پایانی منتهی به یلدا هستند. یک فروشنده خشکبار و آجیل در ساری با اظهار اینکه قیمت‌ها به نسبت قبل افزایش یافته است، از کاهش رغبت مردم برای خرید می‌گوید.

وی که خود را اسدی معرفی می‌کند، می‌گوید: خرید خشکبار و آجیل طی سال‌های اخیر کاهش چشمگیری یافته و رغبت مردم برای خرید آن کم شده است.

غروب یک روز سرد پاییزی است و سوزش برف کوهستان ها و بالادست در نوار جلگه‌ای وساحلی بیش از دیگر مناطق محسوس است، بازار شهر ساری خلوت‌تر از هر زمان دیگری است سرد و ساکت. و دستفروشان خیابان قارن ساری هم در این بازار، امیدی به گرم شدن کاسبی ندارند.

نقی حسام سرپرست تعزیرات حکومتی مازندران، از اجرای طرح نظارت بازار شب یلدا در استان خبر داد و افزود: طرح پایش بازار شب یلدا تا ۳۰ آذرماه باحضور رؤسای شعب در قالب گشت‌های سیار عملیاتی شد.

وی افزود: در اجرای این طرح علاوه بر بازرسی از انبارهای نگهداری کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم، بنکداری‌ها، میادین میوه و تره بار، فروشگاه‌های بزرگ آجیل، خشکبار، شیرینی، گوشت، مرغ و با هرگونه گران‌فروشی، کم‌فروشی، احتکار، درج نکردن قیمت و عدم ارائه فاکتور در کوتاه‌ترین زمان ممکن رسیدگی و برخورد قانونی می‌شود.

همدلی با نیازمندان

با این حال در سایه بازارهای سرد یلدایی، دل‌های مردم مازندران همانند دریا و دستان پرمهرشان گرم است و برای یاری نیازمندان پویش‌های احسانی و یلدایی در مناطق مختلف راه اندازی کردند تا قدری از مشکلات همنوعان خود بکاهند.

مردم مازندران در شب یلدا سنت‌های خاص خود را دارند و بنا به سنت دیرین همه افراد خانواده دور هم جمع می‌شوند و با خوردن هندوانه، ماست، میوه و آجیل، سرمای فصل زمستان را از خود دور می‌کنند.

آجیل و شب چره که شامل دانه‌هایی چون گندم و نخود برشته، تخم هندوانه و کدو، بادام، پسته، فندق، کشمش، انجیر و توت خشک است، هم در این شب فراموش نمی‌شود.

در شب نشینی یلدا مازندرانی‌ها گاهی هم برای سرگرمی با هم کشتی می‌گیرند یا مچ می‌اندازند، شعرها و آوازهای قدیمی برای شب یلدا به زبان مازندرانی و منظومه‌های امیری و طبری می‌خوانند یا با اشعار حافظ فال می‌گیرند.

برخی از خانواده‌ها در مناطق کوهستانی و برف گیر در شب یلدا، پس از خوردن شام، برای شب نشینی شب یلدا به خانه خویشاوند بزرگ‌تر می‌روند. اهالی روستاهای مازندران در این شب طولانی سرد در کنار بخاری‌های هیزمی و کرسی‌های گرم، در کنار هم می‌نشینند و تبادل نظر می‌کنند.

در این شب بیشتر شب چره‌ها مثل حلوا، کیک، شیرینی و گندم برشته حاصل سلیقه و هنر زنان و دختران خانه است و بنا به سلیقه زنان خانه شاخه‌ای از گل یا سبزه در سفره چله شو قرار داده می‌شود.

پیران اعتقاد دارند که در این شب زمین نفس می‌کشد و از این به بعد روزها بلند شده و شب‌ها کوتاه می‌شود. گرانی اقلام و کالاها سبب تغییر در برخی سنت‌ها و کوچک شدن دورهمی ها و مجازی شدن احوالپرسی‌ها شده است.