بوشهر- درختکاری در بوشهر راهی به سوی آینده‌ای سبز و پایدار است که انتظار می‌رود با کاشت درخت‌های سازگار با اقلیم گرم و خشک استان، زمینه برای تقویت فضای سبز در این اقلیم فراهم شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: استان بوشهر با اقلیم گرم و خشک خود، به عنوان یکی از مناطق کلیدی ایران، نیازمند توجه ویژه به توسعه و تقویت درختکاری است.

درختان نه تنها به عنوان منابع طبیعی و زیست‌محیطی ارزشمند، بلکه به عنوان راه‌حلی مؤثر برای مقابله با تغییرات اقلیمی و حفاظت از تنوع زیستی، اهمیت دارند.

استان بوشهر با وسعتی بالغ بر ۲۳ هزار و ۱۴۵ کیلومتر مربع، در جنوب غربی ایران واقع شده و دارای اقلیم گرم و خشک است. این اقلیم به دلیل تابش شدید آفتاب و بارش‌های کم، شرایط خاصی را برای کاشت درخت دارد.

با این حال، درختکاری می‌تواند به عنوان یک راهکار مؤثر برای بهبود وضعیت محیط زیست، حفظ منابع آب و افزایش کیفیت زندگی ساکنان این استان مطرح شود.

درختکاری به عنوان یک فعالیت زیست‌محیطی، نقش مهمی در حفظ تعادل اکوسیستم‌ها دارد. درختان با تولید اکسیژن، جذب دی‌اکسید کربن، کاهش آلودگی هوا و حفظ رطوبت خاک، به بهبود کیفیت زندگی انسان‌ها کمک می‌کنند.

همچنین، درختان می‌توانند به عنوان حائل‌هایی برای جلوگیری از بادهای شدید و طوفان‌های شن عمل کنند که این امر به ویژه در مناطق ساحلی بوشهر بسیار حیاتی است.

جنگل‌های حرا از مهم‌ترین اکوسیستم‌های آبی بین دریا و خشکی هستند که نقش بسیار مهمی در حفظ خاک، جلوگیری از فرسایش ساحل، تأمین غذای آبزیان و همچنین تا ۱۰ برابر بیشتر از جنگل‌های خشکی، جذب کربن دارند.

لزوم کاشت درختان سازگار با اقلیم

یکی از فعالان حوزه محیط زیست استان بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر بر لزوم توسعه فضای سبز و کاشت درختان سازگار با اقلیم در این استان تاکید کرد و افزود: اقدامات خوبی در استان در حال شکل گیری است تا شاهد توسعه فضای سبز و کاشت درختان بیشتری باشیم.

برای موفقیت درختکاری در بوشهر، باید از درختان بومی و سازگار با شرایط اقلیمی این منطقه استفاده کرد مسعود باقری بیان کرد: اقلیم بوشهر تحت تأثیر ۲ عامل عمده قرار دارد؛ اول، موقعیت جغرافیایی آنکه در کنار خلیج فارس واقع شده و دوم، دما و رطوبت بالا که شرایط خاصی را برای رشد گیاهان ایجاد می‌کند.

وی افزود: بارش‌های سالانه در این استان معمولاً کمتر از ۲۵۰ میلی‌متر است و دما در تابستان‌ها می‌تواند به بالای ۵۰ درجه سانتی‌گراد برسد. بنابراین، انتخاب درختانی که بتوانند با این شرایط سازگار شوند، بسیار مهم است.

باقری بیان کرد: برای موفقیت درختکاری در بوشهر، باید از درختان بومی و سازگار با شرایط اقلیمی این منطقه استفاده کرد. کاشت درختانی که مقاوم به خشکی هستند، درختان مناسب برای خاک‌های شور و کم‌آب و درختان مقاوم به گرما و کم‌آبی باید در دستور کار باشد.

وی ادامه داد: این درختان نه تنها به افزایش پوشش گیاهی کمک می‌کنند، بلکه می‌توانند منبع درآمدی برای ساکنان منطقه نیز باشند و باید با مشارکت جامعه محل در راستای توسعه فضای سبز گام برداریم.

کاشت درخت در مناطق ساحلی

یکی دیگر از فعالان زیست محیطی بوشهر که در عرصه کاشت درختان حرا فعالیت دارد به خبرنگار مهر گفت: کاشت درخت در مناطق ساحلی و در کنار دریا می‌تواند یکی از مهمترین راهکارهای توسعه فضای سبز در استان بوشهر باشد.

مهدی موسوی به اهمیت کاشت درخت حرا در سواحل استان بوشهر اشاره کرد و افزود: کاشت درخت حرا نقش مهمی در تثبیت اکوسیستم ساحلی دارد و این درختان می‌توانند به تثبیت خاک و جلوگیری از فرسایش سواحل کمک کنند. همچنین، آن‌ها به عنوان پناهگاه‌هایی برای پرندگان و سایر موجودات زنده عمل می‌کنند که به حفظ تنوع زیستی کمک می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه کاشت درخت باید در دیگر نقاط استان و مراتع و اراضی بیابانی استان نیز انجام شود افزود: درختان علاوه بر تأمین اکسیژن و کاهش آلودگی هوا، نقش مهمی در حفظ آب‌های زیرزمینی دارند.

کاشت ۴ میلیون اصله درخت

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در راستا تحقق طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت تلاش شده تا از ظرفیت مردمی به خوبی استفاده شود.

عبدالحسین گرشاسبی با اشاره به تولید و کشت چهار میلیون اصله نهال در استان بوشهر خاطرنشان کرد: طی سال جاری ۳۰۰ هزار اصله نهال در این استان تولید شده است.

در مناطق ساحلی استان درختان حرا کاشت می‌شود که سازگاری بالایی با اقلیم استان دارد و مورد استقبال مردم نیز روبرو شده است وی با بیان اینکه تعداد نهال‌های تولید و کاشت شده در این استان تا پایان سال به یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله می‌رسد افزود: از همه ظرفیت‌های استان بوشهر با جلب مشارکت عمومی برای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت استفاده می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر در مورد کاشت درختان متناسب با اقلیم استان بوشهر نیز بیان کرد: در مناطق ساحلی استان درختان حرا کاشت می‌شود که مورد استقبال مردم نیز روبرو شده است.

گرشاسبی از تولید و کشت گونه‌های مختلف گیاهان در سواحل استان خبر داد و اضافه کرد: کاشت درخت حرا در سواحل استان بوشهر با مشارکت گروه‌های جهادی، صاحبان صنایع و از محل تأمین اعتبارات ملی و استانی در حال اجرا است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر با اشاره به اهمیت کاشت درختان حرا بیان کرد: جنگل‌های حرا در مقایسه با سایر گونه‌های درختی در مقابله و کاهش کربن آبی نقشی بی بدیل دارند.

وی به جلوه زیبا و چشم‌نواز درختان حرا در مناطق ساحلی استان اشاره کرد و ادامه داد: جنگل‌های حرا نه تنها به‌عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری استان بوشهر بلکه نقش کلیدی در جذب و حفظ گونه‌های متنوع پرندگان و آبزیان دارند.

با توجه به شرایط اقلیمی خاص استان بوشهر و نیاز مبرم به حفظ منابع طبیعی، توسعه و تقویت درختکاری باید به عنوان یک اولویت ملی مطرح شود که در این زمینه انتخاب گونه‌های سازگار با اقلیم استان از اهمیت زیادی برخوردار است.

کاشت درختان مناسب نه تنها به حفظ محیط زیست کمک می‌کند بلکه می‌تواند موجب افزایش کیفیت زندگی ساکنان این استان شود و انتظار می‌رود که علاوه بر کاشت درختان، نسبت به نگهداشت آن نیز اقدام شود تا از نابودی آنها جلوگیری شود.

لازم است برنامه‌های آموزشی و حمایتی برای تشویق مردم به مشارکت در پروژه‌های درختکاری ایجاد شود تا آینده‌ای سبزتر برای بوشهر رقم بخورد.