خبرگزاری مهر - گروه انرژی هسته ای: سه تن از کارشناسان و اساتید دانشگاه های ترکیه با تاکید بر حمایت مردم کشورشان از فعالیت های هسته ای ایران، چنین ابراز عقیده کردند که واشنگتن در شرایط کنونی تلاش خود را بر مفتوح ماندن پرونده هسته ای ایران متمرکز ساخته است.

پروفسور بولنت آراس، استاد دانشگاه ایشیق ترکیه، دکتر عمر چاها، استاد دانشگاه "فاتح" ترکیه و دکتر آرزو ارگین، معاون مدیر مرکز آسیایی ترکیه برای مطالعات راهبردی (TASAM) با حضور در هم اندیشی خبرگزاری مهر در خصوص مسئله هسته ای ایران، ضمن تحلیل آخرین تحولات این مسئله به بیان دیدگاه های خود در خصوص مهم ترین موضوعات هسته ای پرداختند.

به گزارش مهر، پروفسور بولنت آراس، استاد دانشگاه ایشیق ترکیه با تاکید بر حق مسلم ملت ایران در دستیابی به فن آوری صلح آمیز هسته ای، اظهار داشت: در بررسی مسئله هسته ای ایران توجه به دو بعد لازم و ضروری است؛ نخست بعد سیاسی و سپس بعد فنی و حقوقی.

وی افزود: هیچ شکی نیست که بر مبنای رژیم های حقوقی و مبانی حقوق بین المل، جمهوری اسلامی ایران به طور مسلم حق بهره برداری از فن آوری صلح آمیز هسته ای را دارد و این مسئله ای است که تا به امروز هیچ کس نتوانسته آن را رد یا انکار کند.

بولنت آراس

این استاد دانشگاه ایشیق ترکیه با اشاره به شفاف سازی هایی که کشورمان طی سال های گذشته در خصوص فعالیت های هسته ای خود انجام داده، ادامه داد: حقیقت این است که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی  درروند اعتمادسازی های فراقانونی که انجام داده، عملا با رد هر گونه سوء نیت علیه خود، صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای اش را نیز اثبات کرده و به نظرم همین موضوع برای توجیه لزوم دستیابی ایران به تکنولوژی هسته ای کافی است.

آراس همچنین با تاکید براین نکته که فعالیت های هسته ای ایران چیزجدید وعجیبی نیست، گفت: بدون شک شما بهتر از من اطلاع دارید که در دوران حکومت شاه بر ایران، کشورهای آمریکا، فرانسه و حتی برزیل با حمایت از فعالیت های هسته ای در ایران، این تکنولوژی را به کشور شما منتقل کردند و لذا تغییراتی که امروز در نگاه این کشورها نسبت به فعالیت های هسته ای ایران ابراز می شود، کاملا سیاسی است.

وی با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در اغلب کشورهای غربی نگرانی هایی نسبت به عواقب این موضوع ایجاد شد، اظهار داشت: این کشورها عموما نمی دانستند با یک پدیده کاملا مردمی در ایران چه باید بکنند و به جای تعامل به تقابل با آن پرداختند؛ در این میان آمریکا طرف اصلی مخالفان ایران شد و طبیعتا در پی دستاویزی برای مقابله طولانی مدت با ایران می گشت که با طرح مسئله هسته ای ایران، بهانه مورد نظر آمریکا نیز پیدا شد و واشنگتن مسئله هسته ای ایران را به عنوان بهانه ای جهت وارد کردن فشار بر تهران در دستور کار خود قرار داد.

 

عمر چاها

استاد دانشگاه ایشیق ترکیه در ادامه سخنان خود بازرسی های گسترده از تاسیسات نظامی و هسته ای کشورمان را مورد اشاره قرار داد و افزود: همه می دانند که با بازرسی های انجام شده توسط بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی، ابهامات گذشته در خصوص فعالیت های هسته ای ایران مرتفع شده و اگر کشوری در پی رفع ابهامات و کسب اطمینان از این فعالیت های بوده باشد، بیانیه های مدیرکل آژانس برای او کافی خواهد بود.

آراس ادامه داد: ازسوی دیگر گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا موسوم به NIE به مثابه اذعان دیگری بر صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران بود اما واقعیت این است که مسیر آمریکا درموضوع هسته ای ایران، مسیری غیر فنی و صرفا سیاسی است.

بر خلاف جوسازیهای گسترده ای که در این خصوص انجام شده امروز کاملا روشن شده که نهادهای نظامی و ارتش ایران کمترین نقش را در فعالیت های هسته ای این کشور دارند و طرح چنین مباحثی نیز صرفا در جهت بهره برداری های تبلیغاتی آمریکایی ها بوده است

وی همچنین جوسازی های رسانه های غربی در خصوص نظامی بودن فعالیت های هسته ای ایران را مورد اشاره قرار داد و گفت: بر خلاف جوسازی های گسترده ای که در این خصوص انجام شده امروز کاملا روشن شده که نهادهای نظامی و ارتش ایران کمترین نقش را در فعالیت های هسته ای این کشوردارند وطرح چنین مباحثی نیزصرفا در جهت بهره برداری های تبلیغاتی آمریکایی ها بوده است. استاد دانشگاه ایشیق ترکیه با اشاره به روند غیر منطقی که گروه کشورهای موسوم به 1+5 علیه فعالیت های صلح آمیز ایران در پیش گرفته اند، اظهار داشت: با توجه به تکثر بازیگران این مسئله و طبعا تکثر منافع آن ها ازسویی و روند غیر حقوقی 1+5 در مواجهه با مسئله هسته ای ایران از دیگر سو به نظر می رسد که این کشورها همچنان مسیر تحریم های خود علیه ایران را ادامه دهند و آمریکا همچنان این پرونده را مفتوح نگه دارد.

دکتر عمر چاها، استاد دانشگاه "فاتح" ترکیه نیز در این هم اندیشی با تاکید بر تمایل گسترده افکار عمومی ترکیه به هسته ای شدن جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: جالب است بدانید چندی پیش و در جریان یک نظرسنجی که از سوی موسسه افکار سنجی پل مارک در ترکیه برگزار شد، اکثریت شرکت کنندگان در این نظرسنجی هسته ای شدن ایران را در اولویت نخست و حرکت ترکیه به سمت انرژی هسته ای را در اولویت دوم خود تعیین کرده بودند!

به گزارش مهر، وی افزود: بیش از 70 درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی در پاسخ به سئوالی در خصوص حقانیت یا عدم حقانیت فعالیت های هسته ای ایران، پاسخ مثبت به حقانیت ایران داده بودند و جالب آنکه تعداد معتقدان به حقانیت ترکیه در حرکت به سمت مسائل هسته ای زیر 70 درصد بوده اند. معنای چنین نتایجی آن است که مردم ترکیه معتقدند اگر فرانسه، آمریکا، انگلیس یا کشورهای دیگر حق دارند از انرژی هسته ای بهره برداری کنند، طبعا ایران و سپس ترکیه نیز این حق را خواهند داشت.

آرزو ارگین و یورگن آرکین( کارشناس دانمارکی)

دکتر آرزو ارگین، معاون مدیر مرکز آسیایی ترکیه برای مطالعات راهبردی (TASAM) و کارشناس انرژی هسته ای نیز در این هم اندیشی با یادآوری این اصل که امروز انرژی هسته ای دردنیا و استفاده از آن کاملا مرسوم است، افزود: امروز در جهان، 404 راکتور اتمی وجود دارد و کشورهایی چون آمریکا، فرانسه و حتی کشوری مانند ارمنستان از انرژی هسته ای بهره برداری می کنند و حتی فرانسه بیش از 78 درصد انرژی برقی خود را از انرژی هسته ای تامین می کند و همین مسائل ترکیه را مصمم کرده تا برای پیشبرد امور خود و رها شدن از وابستگی به گاز که امروزه بیش از 55 درصد سوخت این کشور از این راه تامین می شود، به سمت احداث نیروگاه های هسته ای پیش رود.

وی با تاکید بر نیاز کشورهای مختلف به انرژی های جایگزین، ادامه داد: شکی نیست که کشورهایی چون ترکیه که حتی مانند ایران منابع سرشار انرژی های فسیلی را هم ندارند، باید دراولویت دستیابی به فن آوری هسته ای صلح آمیز قرار گیرند و نهاد های بین المللی ازجمله آژانس بین المللی انرژی اتمی موظف به ایجاد ساز وکارهایی برای دستیابی تمام کشورها به این تکنولوژی سودمند هستند.