رئیس سازمان نهضت سوادآموزی گفت: آنچه امروز جامعه هدف سازمان نهضت سوادآموزی بدان نیاز دارد کسب مهارت‌هایی برای حل مشکلات است.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری عبدالرضا فولادوند راد رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با موضوع تبیین برنامه‌های هفته نهضت سوادآموزی و عملکرد و وظایف آتی سازمان نهضت سوادآموزی صبح امروز برگزار شد.

فولادوند راد در ابتدای این نشست خبری با تبریک ولادت حضرت زهرا و روز زن گفت: در آستانه سالروز صدور فرمان تاریخی حضرت امام خمینی رحمت الله علیه مبنی بر تأسیس سازمان نهضت سوادآموزی هستیم؛ باید از آن شخصیت بزرگ و احیا کننده تاریخ تمدن اسلام و ایران یاد کنیم که از ابتدای انقلاب به فکر رشد آگاهی و سواد آموزی مردمان جامعه بودند.

وی با اشاره به اینکه ۳۲ روز پس از اینکه حضرت امام خمینی فرمان تشکیل بسیج را صادر کردند؛ دستور به تشکیل سازمانی با رنگ و بوی فرهنگی را دادند؛ گفت: امام (ره) به خوبی به این نکته پی برده بودند که راه پیشرفت کشور توسعه سواد و سوادآموزی است. حضرت امام خمینی می‌دانستند که دوری از استعمار و به دست آوردن استقلال، به سوادآموزی، باسواد شدن و آگاهی مردم آن جامعه بستگی دارد. هرچه سواد و علم اندوزی افراد یک جامعه بالاتر رود احتمال نفوذ و استعمار آنان کاهش می‌یابد.

فولادوند راد با بیان اینکه حضرت امام می‌دانستند که نیروی انسانی چقدر در توسعه و پیشرفت کشور نقش دارد گفت: به همین جهت ایشان فرمان صدور تشکیل سازمان نهضت سوادآموزی را در هفتم دی سال ۵۸ صادر و از همه باسوادان خواست در این عرصه نقش آفرینی کنند و از همه بی‌سوادان خواست پشت میز بنشینند و سواد خواندن و نوشتن را یاد بگیرند.

۴ تعریف از سواد در صد سال گذشته مطرح شده است

وی در تحلیل ۴۵ سال گذشته سازمان نهضت سوادآموزی گفت: از سال ۱۹۱۵ تاکنون، یونسکو ۴ تعریف از سواد ارائه کرده است. اولین تعریف سواد توانایی خواندن نوشتن به زبان مادری بود. چیزی که ما در ۴۵ سال گذشته بر روی آن ایستادیم. تعریف دوم، آشنایی با زبان خارجه و کاربرد آن بوده است، در تعریف سوم ۱۲ مهارت به تعریف سواد اضافه شد. بنابر تعریف سوم کسی سواد دارد که ۱۲ مهارت را داشته باشد.

آنچه امروز جامعه هدف سازمان نهضت سوادآموزی بدان نیاز دارد کسب مهارت‌هایی برای حل مشکلاتش است

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی افزود: در تعریف چهارم سواد کسی با سواد است که با استفاده از آن ۱۲ مهارت بتواند در خود تغییری ایجاد کند.

فولادوند با بیان اینکه در ۴۵ سال گذشته نهضت سوادآموزی دستاوردهای زیادی داشته است گفت: ما دستاوردهای ملی و بین‌المللی زیادی داشته‌ایم. شش جایزه برتر در سطح جهانی و در همایش‌های گوناگون به دست آوردیم.

باسوادی ۱۱ میلیون نفر در ۴۵ سال گذشته توسط سازمان نهضت سوادآموزی

وی با بیان اینکه درصد باسوادی کشور از ۴۷ و نیم درصد در سال ۵۵ به ۹۷ درصد رسیده است؛ گفت: میزان سواد خانم‌ها بعد از انقلاب به نسبت قبل از انقلاب رشد دو و نیم برابری داشته است. درصد سواد در روستاها رشد چشمگیری داشته است.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی افزود: در ۴۵ سال گذشته سازمان نهضت سوادآموزی در زندان‌ها و ندامتگاه‌ها کلاس‌های سوادآموزی برگزار کرده است. جمعیتی حدود ۸۰۰ هزار نفر از زندانیان توسط نهضت آموزش سوادآموزی را فرا گرفتند. در پادگان‌ها فعالیت داشتیم و یا اتباع خارجی را آموزش دادیم.

مهارت آموزی مأموریت جدید نهضت سوادآموزی است

وی با بیان اینکه حدود ۱۱ میلیون نفر در ۴۵ سال گذشته توسط سازمان نهضت سوادآموزی باسواد شدند؛ گفت: جمعیت هدف سازمان نهضت سواد آموزی که افراد در سنین ۱۰ تا ۴۵ سال است نیازهای واقعی دارند. بر اساس تعریف‌های جدید از سواد دیگر تنها خواندن و نوشتن معنای باسوادی نیست. اینکه بتوانیم مهارت‌هایی را برای حل مشکلات زندگی خود فرا بگیریم معنای جدید سواد است. آنچه امروز جامعه هدف سازمان نهضت سوادآموزی بدان نیاز دارد کسب مهارت‌هایی برای حل مشکلاتش است.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی افزود: خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه آموزش و پرورش مکلف شده است اساسنامه سازمان نهضت سوادآموزی را که در سال ۶۳ نوشته شده است مورد بازبینی قرار دهد. خوشبختانه این بازنگری انجام گرفته و در حال انجام مراحل پایانی تدوین اساسنامه هستیم تا در نهایت اساسنامه مجلس شورای اسلامی ارسال شود. با تصویب اساسنامه جدید مأموریت جدیدی به مأموریت‌های سازمان نهضت سوادآموزی اضافه خواهد شد و ما مکلف هستیم مأموریت جدید را به عنوان اولویت اول کاری خود پیگیری کنیم.

فولادوند با اشاره به اینکه سازمان نهضت سوادآموزی به صورت هیئت امنایی و بر اساس مقررات اساسنامه فعلی فعالیت می‌کند گفت: در اساسنامه پیشنهادی هدف سازمان سوادآموزی هماهنگی برنامه‌ریزی پشتیبانی و نظارت بر امور مرتبط با ریشه‌کنی بی‌سوادی و ارتقای سواد عمومی است. مسئله اصلی همین سواد عمومی است که معرف سواد و اطلاعاتی است که از نیازهای امروز جامعه ماست. آموزش‌هایی که نسبتاً متولی ندارند اما جامعه بسیار تشنه آن هاست.

فولادوند در پاسخ به این مساله که کدام یک از مناطق کشور بیشترین تعداد بی سوادی را دارند؛ گفت: بیشترین بیسوادی در استان‌های مرزی مانند سیستان و بلوچستان است و البته در برخی شهرستان‌های تهران هم بی سواد بیش از حد معمول است.

وی با اشاره به اینکه حدود ۹۲۰ هزار نفر از اتباع افغانستانی و عراقی نیز با نهضت سواد آموزی باسواد شدند؛ گفت: البته متأسفانه سازمان‌های بین‌المللی برای باسوادی اتباع بیگانه کمک‌های اندکی به ایران می‌دهند، در حالی که در ترکیه حدود ۴۰۰ هزار دانش‌آموز سوری تحت پوشش سازمان ملل قرار گرفته‌اند.