تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۸۶ - ۱۵:۵۶

مدیر کل دفتر طرحهای ویژه وزارت جهاد کشاورزی از رکورد تولید گندم در سالجاری به میزان 15 میلیون تن خبر داد و گفت: در سال زراعی 85-86 تولید گندم به بیش از 15 میلیون تن با عملکرد 2 هزار و 300 کیلوگرم رسیده است.

به گزارش خبرنگار مهر، کمال ذبیحی مدیرکل دفترهماهنگی محصولات ویژه وزارت جهاد کشاورزی در جمع خبرنگاران گفت: میزان تولید گندم قبل از انقلاب اسلامی بالغ بر 5.6 میلیون تن با عملکرد هزار و 40 کیلوگرم بود که در سالهای 85-86 تولید گندم به بیش از 15 میلیون تن با عملکرد 2 هزار و 300 کیلوگرم رسیده است.

وی با اشاره به خرید 11 میلیون و 530 هزار تن گندم در سال زراعی 85-86، افزود: در دهه 60 کل ارقام گندم معادل 7 رقم بود که در سالجاری به 67 رقم افزایش یافته و در حال حاضر 400 هزار تن از این بذور تهیه و توزیع شده است.

حذف خرید تضمینی خرما در سالجاری

همچنین محمدرضا محمدزاده، مدیرکل دفترمیوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی، اعلام کرد: میزان سطح زیر کشت میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری بعد ازانقلاب اسلامی از245 هزارهکتار به 650 هزار هکتار رسیده، ضمن اینکه میزان تولیدات از830 هزار تن هم اکنون به 6 میلیون و 800 هزار تن بالغ شده است.

وی افزود: درحال حاضرمیزان سطح زیرکشت این تولیدات 24 درصد و میزان تولیدات 42 درصد نسبت به سالهای بعد از انقلاب اسلامی افزایش یافته است. 

مدیرکل دفترمیوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی، بیان کرد: در سالجاری برای اولین باردرکشوربه هیچ عنوان خرید تضمینی خرما انجام نشد در حالیکه سالانه بالغ بر 50 تا 60 هزار تن خرما به صورت تضمینی خریداری می شد. 

تولید9.7 میلیون تن میوه سردسیری

همچنین علی اکبریاسمی، مدیرکل دفتر میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: از 50 گونه محصولات باغی کشور 25 گونه به میوه های سردسیری و خشک تعلق دارد ضمن اینکه 60 درصد سطح زیرکشت و 58 درصد تولیدات باغی کشور به این گروه از میوه های تولیدی اختصاص یافته است.

وی با بیان اینکه 80 درصد صادرات و 90 درصد ارزش صادراتی محصولات باغی اختصاص به میوه های سردسیری و خشک دارد، افزود: سطح زیر کشت محصولات باغی در سال 57 بالغ بر 472 هزار هکتار و تولیدات معادل 1.5 میلیون تن بوده است در حالیکه هم اکنون سطح زیر کشت به 1.6 میلیون هکتار و میزان تولیدات به 9.7 میلیون تن افزایش یافته است.

یاسمی با اشاره به افزایش 6 برابری تولید پسته،عنوان کرد: میزان تولید پسته در سال 57 معادل 44 هزار تن بود که در حال حاضر از 450 هزار هکتار بالغ بر 300 هزار تن پسته تولید می شود.

وی افزود: در 9 ماهه ابتدای سالجاری بالغ بر 142 تن انواع میوه های سردسیری و خشک به ارزش 878 میلیون دلارصادرشده که به لحاظ وزنی 15 درصد و به لحاظ ارزشی نیز 15 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است.

شناسه دار شدن 50 درصد نهال تولیدی کشور

درادامه علی لونی، مدیرکل دفتر برنامه ریزی نهال وزارت جهاد کشاورزی گفت: تولید محصولات کیفی با توجه به بازارهای بین المللی با هدف افزایش صادرات با تولید نهال سالم محقق می شود لذا به منظور تولید 50 میلیون اصله نهال سالم و گواهی شده، ساماندهی نهالستانها آغاز شده است.

وی تصریح کرد: تولید نهال گواهی شده باید سالم، اصیل و استاندارد باشد که هم اکنون مشخصات ظاهری و ژنتیکی محصولات مهم باغی کشوردر حال ثبت شدن است و در نهایت گواهی سلامت برای نهال صادرخواهد شد.

مدیرکل دفتربرنامه ریزی نهال وزارت جهاد کشاورزی، افزود: با توجه به تنظیم استاندارد نهال به کلیه باغداران توصیه می شود از خرید نهال از نهالستانهای بدون مجوزخودداری کنند.

وی اعلام کرد: در حال حاضر 50 درصد نهال تولیدی کشور دارای شناسه هستند و تا پایان برنامه چهارم توسعه کلیه نهالهای کشور شناسه دار می شوند.

افزایش 156 درصدی تولیدات سبزی و صیفی

همچنین محمد مهدی بحرینی، مدیر کل دفتر سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به میزان سطح زیر کشت محصولات سبزی و صیفی معادل 6.16 درصد، اظهارداشت: محصولات سبزی و صیفی 28.9 درصد تولیدات کشور را به خود اختصاص داده اند ضمن اینکه میزان تولیدات این محصولات نسبت به سال 57 با 156 درصد افزایش همراه است.

وی افزود: تولید سیب زمینی در سالجاری به 5 میلیون تن با 194 درصد افزایش نسبت به سال 57 خواهد بود ضمن اینکه تولید پیاز با 220 درصد افزایش در سالجاری نسبت به سال 57 همراه خواهد شد.

ضریب خودکفایی دانه های روغنی به دو برابر

همچنین اسماعیل نگارش، مدیر کل پنبه و دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به تولید 65 هزار تنی روغن در سال 55 از دو استان گلستان و مازندران، اظهارداشت: دانه روغنی کلزا دارای 43 درصد روغن است که این میزان دردانه های روغنی کلرنگ 32 درصد، سویا 18 درصد، آفتابگردان 45 درصد، بادام زمینی و کنجد 50 درصد است.

وی افزود: در برنامه چهارم توسعه رقمی معادل 18 درصد سطح زیر کشت و19 درصد تولید دانه های روغنی باید افزایش یابد این در حالیست درصد خودکفایی در سال 80 معادل 7.4 درصد بوده که در سال قبل به 18 درصد رسیده است.

نگارش با بیان اینکه در دو سال اخیر ضریب خودکفایی دانه های روغنی 2 برابر سالهای گذشته رسیده، تصریح کرد: متوسط عملکرد دانه روغنی آفتابگردان 1.2 تن و رکورد 4.6 تن، متوسط عملکرد سویا 2.200 تن با رکورد 5.200 تن، متوسط عملکرد گلرنگ 650 کیلوگرم با رکورد 5 تن، متوسط عملکرد کلزا 1.7 تن با رکورد 8.2 تن و متوسط عملکرد پنبه 2.2 تن با رکورد 6.5 تن در طرحهای آرمانی به عنوان مبنای تحول در تولید دانه های روغنی دنبال می شود.

تولید 30 محصول علوفه ای

همچنین محمد مهدی کابلی، مدیر کل دفتر امور ذرت و محصولات علوفه ای وزارت جهاد کشاورزی، بیان کرد: سطح محصولات علوفه ای 25 درصد از اراضی کشور را به خود اختصاص داده ضمن اینکه تولیدات این محصولات 30 درصد کل تولیدات زراعی کشور است.

به گفته وی بیش از 30 محصول علوفه ای در کشور تولید می شود و در دو سال اخیر میزان تولیدات به بیش از 2 میلیون تن رسیده است.

کاهش 56 درصدی هزینه های تولید برنج

بهمن ناصحی، مدیر کل دفتر برنج و حبوبات وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به نظارت فارغ التحصیلان در حدود 50 هزار هکتاراز ارضی برنج کشوردر دو سال اخیر، عنوان کرد: با استفاده از ماشینهای تخصصی برداشت بالای 65 درصد هزینه های تولید در هر هکتار کاهش یافته است.

وی افزود: بذوروالدینی تهیه شده و بذور تجاری در حال تهیه شدن است که در سطح 500 تن در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.

ناصحی با اشاره به متوسط رشد تولید برنج به میزان 7.8 درصد ظرف 30 سال اخیر، تصریح کرد: همچنین عملکرد حبوبات 25 تا 30 درصد افزایش یافته است.

میربهروزغیبی، مدیر کل دفتر گل و گیاهان زینتی وزارت جهاد کشاورزی تولید گلهای شاخه بریده را معادل 2.3 میلیارد شاخه گل اعلام کرد و افزود: تولید زعفران هم اکنون به 180 تا 200 تن در سطح 58 الی 60 هزار هکتار بالغ می شود.