خبرگزاری مهر -گروه استانها: از گذشته تا کنون انتخاب اسامی نقش بسیار مهمی در حفظ و انتقال هویت فرهنگی، تاریخی و اجتماعی دارند و میتوانند تأثیرات گستردهای بر جامعه و نسلهای آینده داشته باشند، زیرا اسامی به عنوان بخش مهمی از هویت فرهنگی و تاریخی در هر جامعه شناخته شده و دارای اهمیت بسزایی هستند.
اسامی ایرانی_اسلامی نیز که از این قاعده مستثنا نیستند به علت تأثیرات فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و زبانی خود همواره از اهمیت دوچندانی برخوردار بوده و کماکان نمایانگر ارزشهای اخلاقی و دینی هستند.
به گفته کارشناسان اسامی ایرانی و اسلامی به علت اینکه غالباً با داستانها و شخصیتهای اساطیری و تاریخی ایران و اسلام مرتبط هستند، نه تنها مفاهیم و ارزشهای اخلاقی و دینی را انتقال میکنند، بلکه حس تعلق به یک جامعه و فرهنگ مشترک را هم تقویت میکنند؛ از این رو حفظ و واگذاری اسامی ایرانی به نسلهای آینده از ضرورت بالایی برخوردار بوده و باید مورد توجه عموم مردم کشور قرار گیرد.
با این حال در دهههای اخیر به کرات شاهد کاهش انتخاب اسامی ایرانی_ اسلامی و افزایش به کارگیری اسامی خارجی توسط والدین در اقصی نقاط کشورمان ایران هستیم؛ استان ایلام هم با رتبه ۱۸ ولادت در سطح کشور چندسالی است از این قاعده پیروی کرده، به گونهای که هم اکنون بیش از ۵۰ درصد نوزادان متولد شده در سراسر استان ایلام دارای اسامی خارجی به ویژه ترکیهای هستند.
بررسیها نشان داده انتخاب اسامی خارجی برای فرزندان خالی از زیان نبوده و مشکلات متعددی از قبیل از دست رفتن هویت فرهنگی، ایجاد احساس بیگانگی، مشکلات در تلفظ و نوشتن، عدم تطابق با هویت فرهنگی و.... ایجاد میکند.
جایگزینی اسامی خارجی به جای اسامی ایرانی
ندا نوریان کارشناس اجتماعی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اسامی ایرانی به عنوان بخشی مهمی از هویت فرهنگی و تاریخی جامعه ما شناخته شده و همواره موجب حفظ هویت فرهنگی، تاریخی و انتقال آن به نسلهای آینده میشوند.
وی با بیان اینکه انتخاب اسامی متناسب با فرهنگ یک کشور از نیازهای اساسی هر منطقه است که متأسفانه در سالهای اخیر در استان ایلام چندان مورد توجه واقع نشده، افزود: مدت هاست استفاده از اسامی متناسب با تاریخ و فرهنگ کشورمان کاهش تدریجی داشته و به مرحلهای رسیده که امروزه والدین از نامهای خارجی بیش از نامهای ملی استقبال میکنند.
نوریان تصریح کرد: بررسیها نشان داده از جمله دلایل کاهش انتخاب اسامی ایرانی میتوان به تغییرات فرهنگی و اجتماعی، تغییرات سیاسی و اقتصادی، بهرهگیری از تمدنهای غربی و تأثیر پذیری فرهنگی و اجتماعی از کشورهای دیگر اشاره کرد که موجب ضعف هویت فرهنگی، تاریخی و اختلال در ارزشها و سنتهای محلی میگردد.
وی گفت: از این رو میبایست با برگزاری کارگاهها و سمینارها، تولید محتواهای آموزشی، استفاده از رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی، تقدیر از خانوادهها، تدوین قوانین و مقررات، حمایت مالی و استفاده از شخصیتهای برجسته بکارگیری اسامی ملی در کشور را افزایش داد.
لزوم اطلاع رسانی فرهنگهای نامگذاری از طریق رسانهها
حجتالاسلام الله نور کریمی تبار، امام جمعه ایلام روز گذشته در دیدار مسئولان ثبت احوال استان ایلام اظهار داشت: با افزایش دسترسی به رسانههای فرهنگی و جهانی، استفاده از نامهای خارجی در سراسر کشور، از جمله استان ایلام، به یک معضل جدی و مهم تبدیل شده است که پیامدهای منفی بسیاری در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، قضائی و روانشناسی به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه برخی اسامی تناسبی با فرهنگ ما ندارند، افزود: علیرغم اینکه اسامی مثل فاطمه، علی، کوثر، حسن، حسین و… برای جامعه ما مثبت و دارای بار فرهنگی هستند، امروزه کمتر از آنها استفاده شده و بیشتر نامهای بدون ریشه ایرانی و اسلامی بکارگیری میشود.
امام جمعه ایلام گفت: وجود اسامی غربی در کشور نشان از تهاجم فرهنگی دشمنان دارد که برای رفع این مشکل باید در ثبت احوال در هنگام ثبت نام و اطلاعرسانی از طریق رسانهها، بار منفی و مثبت نامها برای مردم توضیح داده شود.
افزایش اسامی خارجی در ایلام
آیت مهدیان سرپرست اداره کل ثبت احوال استان نیز با بیان اینکه استفاده از نامهای خارجی در کشورمان در سالهای اخیر افزایش یافته است، اظهار داشت: این پدیده به دلایل مختلفی از جمله تأثیر رسانههای جهانی، تغییر نگرشها و سلیقههای نسل جدید و افزایش تعاملات بینالمللی رخ داده و پیامدهای منفی از جمله تضعیف هویت ملی و فرهنگی، کاهش تنوع اسامی سنتی و مسائل هویتی و روانشناختی را ایجاد میکند.
وی افزود: در استان ایلام در ۹ ماهه اول سال، از مجموع ۲ هزار و ۵۶۱ نامگذاری انجام شده، اسامی پسران به ترتیب عبارتاند از: آیهان (اسم ترکی) ۱۱۵ مورد، شاهان ۸۷ مورد، حسین ۶۶ مورد، هامین ۵۹ مورد، علی ۵۸ مورد، امیرعلی ۵۵ مورد، امیرحسین ۴۲ مورد و سپس ابوالفضل. در میان اسامی دختران، ماهلین (اسم ترکی)، پناه، رستا، آوین و نیلا بیشترین فراوانی را داشتهاند.
مهدیان تصریح کرد: اداره ثبت احوال استان ایلام در تلاش است با ارائه مشاوره به مراجعهکنندگان و پیشنهاد اسامی متناسب با فرهنگ ایرانی اسلامی، از افزایش نامهای خارجی جلوگیری کند. اما این یک بحث فراگیر است و نیازمند همکاری عموم مردم و سایر دستگاههای اجرایی از جمله رسانهها میباشد.
همانطور که گفته شد انتخاب اسامی ملی برای نوزادان نقش بسیار مهمی در حفظ و تقویت هویت فرهنگی، تاریخی و اجتماعی دارد؛ بنابراین، انتخاب اسامی باید مورد توجه والدین و جامعه قرار گیرد.