علی اسماعیل پور، صبح دوشنبه در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه سطح زیر کشت باغات بارور پسته کشور بیش از ۵۰۰ هزار هکتار میباشد که دارای عملکرد کمتر از یک تن در هکتار میباشند گفت: این در حالی است که در شرایط موجود امکان برداشت محصول بیشتر نیز وجود دارد.
وی افزود: حدود ٧٠ درصد باغات بارور موجود با ارقام کم بارده، ارقام بومی غیر تجاری و ارقام بذری (بدون پیوند) ایجاد شده اند.
وی تصریح کرد: از طرفی باغات مذکور دارای متوسط سن بالایی هستند که هر دو عاملی برای کاهش عملکرد محصول در واحد سطح میباشند.
عضو هیئت علمی پژوهشکده پسته و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان گفت: تغییر و جایگزینی ارقام نامناسب، غیر تجاری و جوان سازی باغات کم بازده و مسن با ارقام مناسب و پربازده باعث افزایش بهره وری تولید محصول در باغات قدیمی میگردد.
اسماعیل پور، تصریح کرد: در حال حاضر طرح ملی سرشاخه کاری درختان کم بازده پسته با جایگزینی ارقام پربازده اکبری (برای مناطق با شرایط تأمین نیاز سرمایی چرقم) و احمد آقایی (با نیاز سرمایی کمتر) در اکثر مناطق پسته کاری کشور (۹ استان) در حال اجراست که نتایج پروژههای تحقیقاتی استانها در سطح ملی میتواند منجر به توسعه و ترویج سرشاخه کاری و جایگزینی ارقام با بازدهی بیشتر و نهایتاً افزایش عملکرد در واحد سطح گردد.
یوند سرشاخه کاری یا عمل تغییر تاج درختان مسن به فعالیتی گفته میشود که با پیوند نوع رقم تاج درخت را تغییر داده و با این کار کیفیت و میزان عملکرد درخت را افزایش داد. در این کار پس از پیوند درخت به هر روشی باید تا یک سال از درخت مراقبت کرد. انواع مختلفی از پیوند را میشود در سارشاخه کاری پسته استفاده کرد.