معاون اول رئیس جمهور گفت: انقلاب ما نگاه مترقی و بسیار مؤثر به مردم داشت، در فرمایشات امام خمینی(ره) می‌بینیم که می‌فرمایند مردم همه کاره‌اند و ما خدمتگزار مردم هستیم.

به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور در همایش مسئولان روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی با بیان انتقاداتی از شیوه عملکرد روابط عمومی‌ها در رسانه‌های مرتبط با دستگاه‌ها، اظهار کرد: روابط عمومی‌ها در نشریه‌ای که چاپ می‌کنند در ۷ - ۸ صفحه نخست باید حتماً عکس رئیس آن تشکیلات را منتشر کنند در غیر این صورت خودتان می‌دانید نتیجه آنچه خواهد شد، این واقعیتی است که حالا با آن مواجه هستیم.

وی خطاب حاضران در جلسه که عمدتاً مسئولان روابط عمومی دستگاه‌های مختلف اجرایی بودند، عنوان کرد: شما از یک فرد حقوق می‌گیرید اما فعالیت‌های تک تک شما حلقه‌هایی از یک زنجیر هست و نمود کلی عملکرد به حساب همه شما گذاشته می‌شود.

معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: اگر ده‌ها کار خوب انجام بگیرد اما یک کار مورد قبول نباشد، به ویژه در فضای سیاسی همینطور فضاهای خاص که تحت تأثیر عوامل مختلف قرار دارد، نشان از ناکارآمدی دارد. توقع یک مطلب کذب و یا شایعه زبان به زبان می‌گردد، ریشه آن مشخص نمی‌شود، بعد هم ممکن است مشخص شود این روایت کذب است، آنقدر فضای اجتماعی ما نامناسب است که اگر طراح آن پدیده به این کار قسم نیز یاد کند کسی باور نمی‌کند و می‌گویند با شیوه‌های مختلفی به او تحمیل کردند و این بنده خدا حرف خود را تکذیب کرده است.

عارف همچنین به حاضران در جلسه تصریح کرد: باید خودتان را روابط عمومی حاکمیت و یا حداقل دولت بدانید، دولت برای آنکه وظایف خود را بهتر انجام دهد کارها را به بخش‌هایی تقسیم کرده، در هر بخش نیز با زیربخش‌هایی روبرو هستید. اما مسئولیت هیچکدام از زیربخش‌ها کمتر از زیربخش دیگری در جای دیگر نیست؛ به خصوص آن زیر مجموعه‌هایی که در ارتباط با مردم است. انقلاب ما نگاه مترقی و بسیار مؤثر به مردم داشت، به طور خودمانی در فرمایشات امام خمینی (ره) می‌بینیم که می‌فرمایند مردم همه کاره‌اند و ما خدمتگزار مردم هستیم.

وی گفت: حضرت امام (ره) در اوج قدرت در بهشت زهرا می‌گویند من به نمایندگی از مردم دولت تشکیل می‌دهم، نمی‌گوید من دولت تشکیل می‌دهم. این جایگاه را باید روابط عمومی قبول کند، اگر روابط عمومی دستگاهی این جایگاه را پذیرفت می‌توانیم به طور طبیعی انتظار داشته باشیم که در بخش‌های دیگر نیز سرایت خواهد کرد که ما خدمتگزار مردم هستیم.

باور به وفاق داشته باشیم

معاون اول رئیس جمهور در بخشی از سخنانش اظهار کرد: حق داریم پست و مسئولیتی را نپذیریم اما حق نداریم بر سر مردم منت بگذاریم، حق نداریم خودمان را قیم آن پست قرار دهیم زیرا یک امانت است که چند روزی در اختیار ما قرار می‌گیرد و باید در راستای منویات مردم و نگاه آنها کار کنیم. امروز در دولتی بحث می‌کنیم که وفاق ملی برآمده از نامزد این جریان است و وفاق ریشه در اعتقاد و صداقت او داشت. اتفاقاً علی‌رغم مشکلات و مسائلی که داریم جواب گرفتیم و واقعاً وفاق را در بین نهادهای مختلف حس می‌کنیم.

عارف خاطرنشان کرد: هنر مادر بسیاری از مواقع گذشته این بود که اگر گره‌ی را می‌دیدیم، آن گره را کور می‌کردیم و حالا می‌خواستیم با کمک رفقا و دوستان آن را باز کنیم که نتیجه آن گسست می‌شد. نخ پاره می‌شد و نمی‌توانستیم گره را باز کنیم. ویژگی وفاق ملی این است که گره را در شرایطی که ساده است باز کند.

وی افزود: از آنجایی که این تفکر برای خود سهمی نمی‌خواهد، نتیجه کار برای مردم برای کشور مطرح است، از آن خوب استقبال شده است شما به روابط درون دستگاه خود نگاه کنید، روابط قوا را ببینید، به عنوان یک عضو کوچک از این مجموعه شهادت می‌دهم که از این منظر در شرایط خوبی قرار داریم.

معاون اول رئیس جمهور یادآور شد: لااقل در زمان‌هایی که من مسئولیت داشتم اگر بگویم چنین فضایی را نداشته‌ایم غلو نکرده‌ام. ایجاد یک فضا خوب است اما هنر، نگهداشت آن فضا است. آیا ما می‌توانیم وفاق ملی را نگه داریم، توسعه دهیم و گفتمانی کنیم. مطمئنیم کار ساده‌ای نیست اما اطمینان داریم که جواب می‌دهد. به شرط آنکه مصمم باشیم، باورمان این باشد و منیت را کنار بگذاریم و نگوییم ما طراح وفاق بوده‌ایم بیایید با من و یا ما وفاق کنید، چند نفر بگویند امتیاز وفاق برای ما است. من و ما وجود ندارد.

عارف گفت: بنابراین کار در این شرایط که باور وفاق ملی و نه شعار وفاق ملی، دولت را نمایندگی می‌کند، راهبرد اصلی دولت است و این مسئولیت شما را در روابط عمومی‌ها سنگین‌تر می‌کند، مردم این را از شما و کل دستگاهتان می‌خواهند. آنها چندان از جواب منفی شنیدن ناراحت نمی‌شوند بلکه از تبعیض و پارتی‌بازی بد اخلاقی‌ها ناراحت می‌شوند.

وی ادامه داد: هموطنان ما وقتی می‌بینند که با اطرافیان خودمان طور دیگری برخورد می‌کنیم زجر می‌کشند. وفاق می‌خواهد این مسائل را حل کند و اخلاق را حاکم کند. اخلاق یعنی انقلاب اسلامی ما، از سیره امام و بزرگان ما در انقلاب اخلاق را کنار بگذارید، چه مزیت دیگری می‌بینید که مردم پشت سر آنها قرار بگیرند؟ امروز چقدر اخلاق در روابط فردی، اجتماعی و اداری ما حاکم است؟

معاون اول رئیس جمهور اظهار کرد: فضایی ایجاد کرده‌ایم که اعتمادی به مسئول نیست، به خبری که او می‌گوید متأسفانه بی‌اعتنایی می‌شود، از این مسائل بسیار داریم و تقاضا دارم که جلسات شورای اطلاع رسانی دولت به طور منظم تشکیل شود زیرا مسئولیت مشترک داریم و شوراهای بخش‌های مختلف تفاوتی ندارند و تحت هر عنوانی که هست بدون تعارف و منظم جلسات را داشته باشید.

عارف با اشاره به سخنان مطرح شده در همایش مسئولان روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی، اظهار گله کرد و گفت: بله ما بسیار خوب مشکلات روابط عمومی‌ها را می‌دانیم شاهد بی‌توجهی به روابط عمومی در دستگاه هستیم ولی آیا در اولین همایش بنا بر این است که بگوییم امکانات نداریم و محدودیت داریم، ما برای موضوع دیگری آمده‌ایم که هنر خودتان را با امکانات کم و ایجاد فضای تعاملی صمیمی بین مردم و دولت نشان دهید.

وی با بیان اینکه شما آمده‌اید تا زبان گویای دولت باشید روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی گفت: انتظار داشتم اینجا به من پرخاش کنید که چرا در این مدت کوتاه، اقدامات خوبی که در دولت شده است را به ما نرسانده‌اید تا با مردم در میان بگذاریم، چرا نگفته‌اید که ظرف یک سال مسئله کلاس درس را برای همه مقاطع دبستان و متوسطه اول و دوم کل کشور حل می‌کنید و این راهبرد شما است.

معاون اول رئیس جمهور با یادآوری اینکه رئیس جمهور بیشترین وقت خود را بر روی راهبرد کلاس درس مدارس می‌گذارد اما چقدر این را با مردم مطرح کرده‌اید، ادامه داد: انتظار من این است که در مسئله ناترازی‌ها من را در این جلسه به چالش بکشید، آیا این ناترازی‌ها از ابتدای شهریور ۱۴۰۳ خلق شد؟ پیش از آن همه چیز امن و امان بود حالا ما به ناترازی آب و تا حدودی به ناترازی برق رسیده‌ایم، در حوزه آب تمام کشور ما وضعیت بحرانی دارد و باید چه کار انجام دهیم؟

دولت وفاق ملی به طور جدی تک نرخی شدن ارز را دنبال می‌کند

عارف در رابطه با مشکلات ارزی کشور گفت: باید در رابطه با نوسانات و مشکلاتی که در حوزه ارز به وجود آمده به جامعه جواب می‌دادید که به چه دلیل رخ داده، ما تجربه موفقی را در تک نرخی کردن ارز داشتیم و این یعنی سلامت اقتصاد، یعنی حذف رانت و معمولاً ارزی که در اختیار مردم قرار داده می‌شود به جز کالاهای اساسی عرضه آزاد است، اگر تولید کننده و وارد کننده ارز دیگری گرفته باشند ما به خود تفاوت آن به مردم داده نمی‌شود.

وی با طرح این موضوع که باید ارز تک نرخی شود و تجربه موفقی در این رابطه در دولت اصلاحات داشتیم، ادامه داد: دولت پس از اصلاحات نیز تا دو سه سال ارز تک نرخی را در پیش داشت، شاید در گام اول اشکالاتی در زمان اجرا داشتیم که می‌پذیریم اما راهبرد آن درست بود، اینکه در آستانه سال نو و افزایش سفرها همینطور در آستانه سال جدید و نوروز اجرای این سیاست مناسب نبود جهشی در عرض نیمایی داشتیم و تأثیر آن را در بازار ارز گذاشت. دولت وفاق ملی نیز این سیاست را به طور جدی دنبال می‌کند.

معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: باید مسائل را با مردم و نخبگان جامعه مطرح کنیم که به دولت کمک کنند، بارها و اعلام کرده است که مبنایش کار کارشناسی است، اما به عنوان یک عضو کوچک از جامعه دانشگاهی خواهش می‌کنم پیش فرض‌ها را بدانیم یک سیستم با یک ورودی همیشه یک جواب نمی‌دهد، فرض‌ها اولیه بسیار مهم است. بنابراین باید نخبگان در جریان شرایط و مسائل ما قرار بگیرند و این آمادگی را همه کارشناسان دولت دارند در تعامل با نخبگان بحث‌هایمان را مطرح کنیم.

عارف در رابطه بحران آب در کشور نمادین در خانه خود را به جلو آورد و گفت: حالا من در اینجا دستان کمک می‌خواهم، بحران آب داریم باید چه کار کنیم؟ باید راهنمایی کنید، و سفره‌های زیرزمینی ما -کاهش داشته- امیدوار باشید که مشکلات را حل می‌کنیم، هیچ مشکلی تا زمانی که حکومت‌ها و دولت‌ها مردم را دارند لاینحل نیست، مشکل آب نیست حل می‌شود، انشاالله همه مسائل محیط زیست را حل می‌کنیم، ناسالم نیز قابل حل شدن است.

وی ادامه داد: در مورد ناترازی برق گام‌های خوب برداشتیم، ناترازی گاز اقدام‌های خوبی انجام شده است که به تدریج مطرح خواهیم کرد، بنای ما بر این است که وقتی کار نتیجه داد مطرح کنیم. بنابراین گاهی شما در اطلاع رسانی با زحمت روبرو می‌شوید. در رابطه با مسائل کلان و کلی حتماً باید تعاملمان را بیشتر کنیم.

روابط عمومی مجاز نیست به زعم خودش برای منافع ملی صداقت را کنار بگذارد

معاون اول رئیس جمهور در بخشی از سخنانش به قطعی بودن صحت گزارش روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی تاکید کرد و افزود: اینکه گزارش صحیح و درست باشد قطعی است و باید برای مردم باشد، فرد محوری را کنار بگذاریم، مردم و جامعه و دولت محور هستند، این نگاه که گزارش روابط عمومی مورد تأیید مقام ارشد باشد را تا حدودی بر روی آن تحفظ بگذارید. گزارش شما باید به مردم امید بدهد. امروز هر زمان دیگری جامعه به امید نیاز دارد نه وعده‌های واهی و نه امید واهی، روابط عمومی‌ها باید دقت کنند از فرد محوری فاصله بگیرند. مقامات احترام دارند اما شما می‌خواهید مردم را نسبت به دستاوردهای دولت و نه فقط بخش خودتان امیدوار کنید.

عارف ادامه داد: توصیه می‌کنم به شفافیت و پاسخگویی همراه با صداقت داشته باشید و به هیچ وجه هیچ روابط عمومی مجاز نیست که به زعم خودش برای ملی صداقت را کنار بگذارد به هیچ وجه به دنبال توجیه نیستیم عذرخواهی از شما در این چهار پنج ماه گذشته می‌گویم که اگر خبری با این محتوا دیدم بلافاصله یادداشتی برای وزیر ارسال کرده‌اند که توضیح دهد که چرا روابط عمومی اینطور خبر اعلام کرده و با این شیوه برخورد می‌کنیم. واقعاً صداقت برای ما خیلی مهم است.

وی بیان کرد: انعکاس به موقع و درست اقدامات مثبت داشته باشید، اطلاعات به موقع که باشد اطلاعات است در غیر این صورت پس از مدتی به داده و بعضاً هجویات تبدیل می‌شود. دقت کنید که به روز به لحظه باشید. گزارش مثبت پس از ۸ روز به درد نمی‌خورد. با انعکاس اخبار پیشرفته توسعه امیدواری در جامعه به وجود آورید.

انتقال پایتخت جز با رضایت مردم انجام نخواهد شد

معاون اول رئیس جمهور در ادامه سخنانش به مسئله پایتخت و اینکه در کجا باشد پرداخت و گفت: نظرها کاملاً متفاوت است، می‌گوید در همین تهران باشد، نگاه دیگری می‌گوید که تهران کشش خدمات رسانی به جمعیت بالای ۱۰ میلیون نفر را ندارد. بیش از ۲۰ سال است که با دو نظر آشنا هستم که هیچ کدام از طرفین نتوانستند همدیگر را قانع کنند. یک زمان باید تصمیم گرفته شود و این جز با رضایت مردم نباید گرفته شود. وقتی صبح ملت بیدار می‌شوند با یک بخشنامه بگوییم که پایتخت به جای دیگری رفته است. این مسئله مهمی است و شما روابط عمومی‌ها باید مرتب روی آن کار کنید نظر بدهید و نظر بگیرید البته پایتخت شورایی دارد که مرتب اطلاع رسانی می‌کند.

عارف ادامه داد: خواهش می‌کنم راهبردهای ۴ ساله دولت را جدی‌تر دنبال کنید، عدالت اجتماعی از راهبردهای دولت است همینطور اصلاحات ساختاری رو انجام می‌دهیم و در حوزه اقتصاد برای آزادسازی‌ها منعی نداریم، اما یک شرط داریم که هر تصمیم اقتصادی می‌گیریم یک پیوست برای عدالت اجتماعی و معیشت مردم باید داشته باشد، نباید به معیشت مردم آسیب وارد شود. یکی از راهبردهای ما این است که تصمیمات اقتصادی نباید حتی‌الامکان تورم‌زا باشد.

وی در همین رابطه عنوان کرد: یکی از راهبردهایی که در اقتصاد مطرح کردیم و در چند ماه اول توفیق نسبی در آن داشتیم، کاهش تورم بود که ملاحظه می‌کنید تورم با شیب کاهش یافته، رشد یکی از راهبردهای ماست در کنار آن به معیشت مردم توجه داریم رشدی که با ضربه زدن به معیشت مردم باشد به هیچ وجه نمی‌پذیریم.

منابع یارانه‌ها را به استان‌ها می‌دهیم

معاون رئیس جمهور با بیان اینکه مصمم هستیم اصلاحات ساختاری را ادامه دهیم، گفت: اقداماتی در برنامه سوم توسعه رخ داد، مصمم هستیم این مسیر را ادامه دهیم و در رأس همه این‌ها کاهش تصدی‌گری است. امروز دنیا نشان داده است دولت‌هایی که تمرکزگرا هستند ناموفق‌اند، باید پس دیگری را کاهش دهیم و در مرحله بعدی به استان‌ها سوق دهیم؛ امنیت، دفاع ملی و سیاست خارجی مسائلی است که باید در مرکز راجع به آنها تصمیم‌گیری شود، در مورد یارانه‌ها نیز لازم نیست همه استان‌ها مانند هم تصمیم بگیرند و طرحی را در این رابطه مطرح کردیم که منابع یارانه‌ها را در اختیار استان‌ها بگذاریم. اینکه یارانه را در اختیار اشخاص خاصی قرار دهید یا توسعه‌ای و عمرانی انجام دهید.

عارف افزود: بردن امور به استان‌ها از راهبردهای اصلی دولت است، شورای شهر نیز مقرر بود از ابتدای فعالیت خود مسئولیت اداره شهر را بر عهده بگیرد. در کشورهای پیشرفته شوراها پارلمان محلی هستند. ما به شوراها این‌طور نگاه نکردیم و حالا در ارزیابی عملکرد آنها شاید نتوانستند بیش از ۱۰ درصد وظایف خود را انجام دهند این به خاطر تمرکزی است که در دولت بوده و می‌خواهیم سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی قوانین مربوط به آن را اجرا کنیم.

اقوام برای نظام فرصت هستند

معاون اول رئیس جمهور همچنین به فارغ‌التحصیلان دانشگاهی خانم اشاره کرد و گفت: راهبرد ما در انتخاب مدیر کارشناس شایسته سالاری است اما به این نتیجه رسیده‌ایم که بیش از ۵۲ فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها را دختر خانم‌ها تشکیل می‌دهند، چه سهمی در مدیریت میانی به بالا دارند؟ پس باید با تبعیض مثبت در یک زمانی که می‌دانیم چه موقع هست -نسبت به به‌کارگیری دختران و زنان در سطوح مدیریت توجه کنیم- همینطور به اقوام که یک مزیت و سرمایه و فرصت برای نظام و کشورمان هستند توجه کنیم، متأسفانه اقوام برای نظام به تهدید تبدیل شده‌اند، این باید از بین برود و به فرصت تبدیل شود؛ دیدید در استان‌هایی که از اقوام استفاده کردید چقدر بازتاب‌های مثبت داشت و هزینه‌هایی که در بعضی از مسائل متوجه دولت می‌شد به راحتی حل شد.

راهبرد دولت جوانگرایی است

عارف تاکید کرد: باید جوانان را بیشتر به میدان بیاوریم به قیمت آنکه خطایی هم بکنند، اما برای حضور آنها از رأس هرم شروع نکنیم در محلی که ظرفیت و توانایی جوان اجازه می‌دهد و چون جوان با نشاط است زود مدارج را طی می‌کند. جوان‌گرایی راهبرد ما بر اساس وفاق است. خواهش می‌کنم ارتباط شما با مردم در رابطه با راهبرد دولت بیشتر شود و هنوز عده‌ای در تعریف وفاق مسئله دارند. ممکن است دوستانی وفاق را به معنی همه با من تعریف کنند.

وی به بدن وفاق و راهبردهای رئیس جمهور قبل از ریاست جمهوری و بعد از آن پرداخت و گفت: همه جا وفاق مد نظر رئیس جمهور بود و دیدید هزینه‌هایی نیز برای ما داشت، بسیاری از کسانی که در ستادها زحمات زیادی متقبل شده‌اند دلخور شده‌اند. ما به دلخوری آنها احترام می‌گذاریم اما ما با شعار حاکمیت یک جریان روبرو نیستیم، وفاق ملی نیست که فقط دور و بر خودمان را ببینیم. هزینه -وفاق ما- نارضایتی است و وقتی چند انسان فکور با فکر متفاوت را کنار هم می‌گذارید مقداری زمان می‌برد تا با هم هماهنگ شوند، خواهش می‌کنم بر روی وفاق بیشتر با مردم صحبت کنید.

معاون اول رئیس جمهور گفت: تقاضا دارم بر روی مسائل مشترک تاکید کنیم و راه بیفتیم، در مسیر به خودی خود با گعده‌ها و روابط دوستانه و رفاقتی که با همدیگر داریم بسیاری از مسائل حل می‌شود. یکی از شاخصه‌ها و ویژگی‌های وفاق این است که باید موجب همبستگی و اتحاد ملی شود، افزایش اعتماد ملی و مشارکت مردم باید از نتایج وفاق باشد و به هر دلیلی آن اعتمادی که انتظار داشتیم را در جامعه حس نمی‌کنیم، افزایش سرمایه اجتماعی نظام در دولت از دیگر شاخصه‌های مهم دولت است، هنوز با ۵۰ درصدی که در انتخابات شرکت نکردند روبرو هستیم می‌توانیم بگوییم آنها مصمم به عدم شرکت در انتخابات بودند باید این جمعیت را با عملکردمان برگردانیم.

عارف ادامه داد: ادعا نمی‌کنیم که ۴۰ درصد از ۵۰ درصد کسانی که رأی ندادند را برمی‌گردانیم، اگر در یک بازه زمانی مثلاً ۶ ماهه و یا هشت ماهه ۱۰ درصد از کسانی که رأی ندادند را -مجاب کنیم- کار بسیار خوبی است. چه کار کنیم که سرمایه اجتماعی کاهش پیدا نکند و ۵۰ درصد را از دست ندهیم و ۵۰ درصد دیگر را بتوانیم با توجیه و بیان حقایق و عملکردها همراه کنیم.

وی با اشاره به اینکه همواره اختلاف و تنش در جامعه هست تصریح کرد: مدیریت اختلاف‌ها مهم است، که اگر چالش و اختلافی در جهان به وجود آمد ظرفیت سازی لازم را انجام داده باشیم.