احسان هوشفر کارشناس انرژی و استاد دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ناترازی به وجود آمده در بخشهای مختلف گفت: سیاست گذاری و ساختار حکمرانی در کشور ما منجر به ناترازی های فعلی شده است، البته در کنار آن مؤلفههای دیگری نظیر صنایع، مردم، بخش تولید و هم دولت به معنای عام در به وجود آمدن این مسئله دخیل بودهاند.
وی ادامه داد: امروزه همه در حال دامن زدن به ناترازی به وجود آمده هستند و تا زمانی که به این اعتقاد نرسیم که همه در این ناترازی ها مؤثر هستیم به راهحلی به صورت اجرایی نخواهیم رسید.
هوشفر در پاسخ به این سوال که ناترازی به وجود آمده در بخش برق به چه علت است گفت: به صورت کلان در بخش انرژی عوامل متعددی برای ناترازی های به وجود آمده وجود دارد ما در بخش برق مساله قیمتی وجود دارد و تا زمانی که اصلاح قیمت در مصرف اتفاق نیفتد شاهد تغییری در مساله ناترازی نخواهیم بود.
این کارشناس انرژی تاکید کرد: اصلاح قیمت باید مسیری را به صورت پله پله طی کند و شرایط به گونهای باشد که به اقشار آسیب پذیر فشار وارد نشود و از لحاظ اقتصادی جامعه دچار بحران نشود که نیاز به مطالعات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دارد.
به گفته وی در صورتی که به مرور اصلاح قیمت صورت پذیرد، بحث ناترازی به راحتی حل میشود به عبارتی راه حل وجود دارد در حالی که راه اجرای آن در دولتها و سیاستهای مختلف کشور دیده نمیشود.
وی در رابطه با افزایش قیمت تعرفه برق برای مشترکان پر مصرف در فصل تابستان خاطر نشان کرد: افزایش قیمت به صورت پلکانی کافی نیست زیرا قیمتی حاملهای انرژی در کشور یک دهم درصد قیمت واقعی است که در دنیا وجود دارد.
هوشفر خاطر نشان کرد: کشور ما به منبع انرژی لایزالی وصل نیست و اگر بخواهیم از این مرحله عبور کنیم یا باید قیمتها جهانی شود و یا حداقل به قیمت جهانی نزدیک شود زیرا قیمت برق به صورت پلکانی برای پر مصرفها افزایش پیدا میکند ولی از طرف دیگر سوبسید حاملهای دیگر به پر مصرفها پرداخت میشود.
این کارشناس انرژی ادامه داد: به عنوان مثال پرمصرفها چندین خودرو و منزل دارند که باعث میشود تمامی آنها از سوبسید حاملهای مختلف انرژی استفاده میکنند و افزایش پلکانی قیمت برق را اصلاً حس نمیکنند زیرا قیمت حاملهای انرژی دیگر حس نمیکنند؛ بنابراین بهترین راه افزایش قیمت تمامی حاملهای انرژی آن هم به صورت همزمان و برای تمامی جامعه است.