سنندج- رفع فیلترینگ از ۲ سکوی خارجی در روزهای اخیر منجر به کسب رضایت مردم شد اما صاحبنظران معتقدند فضای مجازی نیازمند مدیریت صحیح است که فیلترینگ راهکار درستی محسوب نمی‌شد.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: تصویب هر طرحی در دولت قطعاً مخالفان و موافقانی به دنبال دارد، اما توجه به خواست و مطالبه مردم از رویکردهای دولتی است که نظر مردم را مورد توجه قرار می‌دهد.

در سالهای اخیر با فیلترشدن سکوهای خارجی، جوانان و نوجوانان بدنبال خرید فیلترشکن‌هایی که جرم محسوب می‌شد، بودند و همین موجب می‌شد تا این افراد به گونه‌ای دور زدن از قانون را تمرین کنند.

اما با تصمیمات دولت وفاق ملی در راستای رفع فیلترینگ دو سکوی خارجی و استمرار گام به گام این طرح، رضایت را برای کاربران فضای مجازی به همراه داشته و دست رانت‌خواران از فروش فیلترشکن را کوتاه می‌کند.

کارشناسان معتقدند مدیریت قانون مدارانه فضای مجازی نیازمند راهکارهایی غیر از فیلترینگ است به طوری که فیلتر شدن شبکه‌های اجتماعی خارجی تنها موجب شده بود تا افراد استفاده کننده با دور زدن قانون اقدام به نصب وی.پی.ان کنند و این مهم تنها بر آسیب‌های اجتماعی می‌افزود.

قانون گذاری در فضای مجازی یک ضرورت مهم است
یک استاد حوزه و دانشگاه در استان کردستان در گفت‌وگو با مهر گفت: قانون گذاری در فضای مجازی یک ضرورت مهم است و محدودیت‌ها باید در چهار چوب قانون اعمال شود.

حجت الاسلام موسی محمودی اظهار کرد: نیاز است چهار چوب خاصی برای افراد تعیین شود نه اینکه با فروش فیلترشکن که جرم محسوب می‌شود دست دلالان و رانت‌خواران را برای فروش آن باز بگذاریم.

وی افزود: گرچه فضای مجازی نباید به حال خود رها شود و باید در این مسیر نظارت خوبی وجود داشته باشد اما فیلتر بودن آن راهکار خوبی نیست.

استاد حوزه و دانشگاه شهرستان بیجار با تاکید بر جنگ نرم و رسانه‌ای دشمن بیان کرد: ما نباید از فضای مجازی موجود غافل شویم چرا که اگر نیروهای انقلابی میدان را خالی کنند، قطعاً ضربه خواهیم دید و خسارات جبران ناپذیری را خواهیم داشت.

محمودی اعلام کرد: با قانونمندی در فضای مجازی یک فرصت ایجاد می‌شود که می‌توان از آن برای ارتباط خوب و درست با مخاطبان بهره برد و جوانان را با جنگ نرم و آسیب‌های اجتماعی آشنا کرد.

وی ابراز داشت: با امر و نهی نمی‌شود فضای مجازی را کنترل کرده بلکه با فرهنگ سازی و نظارت خانواده‌ها می‌شود مدیریت کرد.

حجت الاسلام محمودی خاطر نشان کرد: همچنین مسئولان باید تلاش کنند و با مدیران شبکه‌های خارجی رایزنی کنند تا مطابق با قوانین و موازین کشور فعالیت داشته باشند.

قانون مندی در فضای مجازی مفید است

یکی از روحانیون کردستان و مدرس فقه بازار و دکترای حوزه نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر گفت: قانونمندی در فضای مجازی می‌تواند مفید باشد اما اعمال فیلترینگ نمی‌تواند در فضای مجازی رها شده اثرگذار باشد.

ماموستا مختار فرجی گفت: معتقدم فضای مجازی را نباید به حال خود رها کرد بلکه باید یک قانونمندی و یک قانون مدون و مصور بر آن حکمفرما باشد.

این مدرس فقه بازار در سنندج تصریح کرد: جامعه اسلامی مبتنی بر امر به معروف و نهی از منکر است و باید فضای حاکم در تمام ابعاد و جنبه‌های آن مبتنی بر رعایت اصول دینی و اسلامی باشد.

ماموستا فرجی عنوان کرد: در همین راستا برای فضای مجازی لازم است که حد و حدودی ایجاد شود و مراعات‌های برای آن لحاظ شود.

وی گفت: در قرآن کریم هم خداوند فرموده برای هر چیزی حد و اندازه در نظر گرفته شود و استفاده افراد از فضای مجازی باید دسته بندی و جمع بندی شود و برای افراد در سنین مختلف برنامه‌های متناسب وجود داشته باشد.

این ماموستای کردستانی تصریح کرد: بنده به عنوان یک طلبه دین به هیچ وجه موافق رها شدگی فضای مجازی نیستم و این بلا قانون بودن منجر به گستاخی و افسار گریختگی این فضا با ابعاد منفی خواهد شد.

ماموستا فرجی بیان کرد: فضای مجازی بدون قانون برای جامعه و تربیت نسل‌ها مضر و مخرب است و لذا برای جلوگیری از این منظور در جنبه‌های مختلف و متناسب با هر سن و قشری آموزش‌هایی نیاز است تا در چارچوب قانون فضای مجازی را مدیریت کرد.

وی اظهار کرد: فیلترینگ فضای مجازی راهکار خوبی برای مدیریت فضای مجازی نیست و رها شدگی و بی قانونی در مورد آن هم قابل قبول نیست.

به نظر می‌رسد فیلتر بودن فضای مجازی فقط کنجکاوی نوجوانان را در استفاده از وی.پی.ان‌.ها و ورود به سایت‌های غریمجاز بیشتر می‌کرد و از سویی موجب رانت‌خواری در فروش فیلترشکن شده بود.

رئیس جمهور در جلسه هیئت دولت اعلام کرده بود «طرح فیلترینگ نتوانست موفق باشد و تنها مضرات و مشکلات دیگری را ایجاد کرد و اکنون که دولت پزشکیان بدنبال توسعه آموزش و تولید محتواهای فرهنگی برای جوانان و نوجوانان است می‌تواند منجر به استفاده بهینه از اینترنت شود و رفع فیلترینگ گامی رو به جلو برای جلب اعتماد مردم خواهد بود.