بنیاد علم ایران از برگزاری برنامه شب علم در دانشگاه‌ها و مراکز علمی- پژوهشی کشور حمایت می‌کند. دانشگاه‌ها می توانند در بازه زمانی ۱۵ دی ماه تا ۵ بهمن ۱۴۰۳ اقدام به ارسال پیشنهاده کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، از گذشته تاکنون، دانشگران، دانشمندان و مروجان علم ابتکارهای گوناگونی را برای ارتباط علم با جامعه و اشاعه تفکر علمی به منظور عمومی‌سازی علم به کار گرفته‌اند؛ فعالیت‌هایی مانند انتشارات علمی( کتب و مقالات) سایت‌ها، وبلاگ‌ها، اینفوگرافیک‌ها، تصاویر و محتوای دیجیتال، کمیک‌استریپ‌ها، بازی‌های رومیزی و رایانه‌ای، فیلم‌ها، انیمیشن‌ها، برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، انواع نمایش‌ها (تئاترها، استندآپ کمدی‌های علمی)، موزه‌های علم، پارک‌های علم و خانه‌های علم و ... .

« شب علم» رویدادی است که توسط دانشمندان و مروجان علم برای علاقه‌مند کردن عموم مردم به علم طراحی و اجرا می‌شود. این رویداد به توسعه و گسترش علوم، تقویت آگاهی‌های عمومی از طریق ساده‌سازی علم، آموزش علوم با روش‌های جذاب و اشاعه بینش علمی و برقراری ارتباط میان علم و جامعه کمک می‌کند. شب علم برای شرکت‌کنندگان فرصت‌هایی را فراهم می‌کند تا به طور مستقیم با دانشمندان،کارشناسان، مهندسان و هنرمندان ارتباط برقرار کنند.

در این رویداد، بازدیدکنندگان این فرصت را پیدا می‌کنند تا با شرکت در آزمایش‌های واقعی، با پژوهشگران در مورد کارهایشان صحبت کنند و بینش دقیق‌تری از فرآیندهای علمی به دست آورند. شب علم با ارائه برنامه‌های علمی متنوع، تحقیقات زنده، ارتباط کارکنان حاضر در محل، نمایشگاه‌ها و بخش‌های گوناگون، موضوعاتی خارج از برنامه درسی به حاضران ارائه می‌دهد. همچنین می‌تواند سبب ارتباط کودکان، نوجوانان و جوانان با علم شده و در ایجاد نگرش و درک علمی آنان نقش مهمی ایفا کند. این رویداد، فضاهای فوق‌العاده‌ای را برای تعامل خانواده‌ها با یکدیگر فراهم می‌کند؛ فضایی برای یادگیری تجربیات الهام‌بخش، به‌یادماندنی و مشترک که باعث ترویج بحث و گفتگو بین گروه‌ها و نسل‌های مختلف می‌شود.

برگزاری چنین رویدادی، علاوه بر اهداف مورد اشاره، زمینه آشنایی جامعه با ظرفیت‌ها و توانمندی‌های علمی دانشگاه‌ها و مراکز علمی را فراهم می‌سازد و فرصت مغتنمی برای علاقمند سازی عموم مردم با علم و جامعه علمی است. در این راستا براساس شیوه‌نامه پیوست، بنیاد ملی علم ایران با هدف ترویج علم و اشاعه تفکر علمی در لایه‌های مختلف جامعه و گسترش ارتباط نظام‌مند میان علم و جامعه از برگزاری برنامه شب علم در دانشگاه‌ها و مراکز علمی- پژوهشی کشور حمایت می‌کند.

لازم به ذکر است پیش‌شرط حمایت از این رویداد برای مرتبه دوم نوآورانه بودن آن نسبت به رویدادهای قبلی است.

خلاصه برنامه

عنوان برنامه

حمایت از برگزاری رویداد شب علم در دانشگاه‌ها و مراکز علمی- پژوهشی کشور

نام اختصاری

شب علم

زمان

۱۴۰۳

زمان فراخوان‌

۱۵ دی تا ۵ بهمن ۱۴۰۳

اهداف

  • ارتباط موثر جامعه دانشگاهی با عموم مردم؛
  • اشاعه نگرش و بینش علمی؛
  • ترویج حس کنجکاوی، پرسشگری و خلاقیت؛
  • یادگیری بین نسلی؛
  • الهام‌بخشی به جوانان و انتقال یافته‌های علمی به عموم مردم با ساده‌ترین و جذاب‌ترین روش‌ها.

بخش‌های برنامه شب علم

بخش اول: علمی- آموزشی

بخش دوم: فرهنگی و هنری

بخش سوم: بخش خاص کودکان و نوجوانان

بخش چهارم: ورزش و سلامت

بخش پنجم: جشنواره غذای سالم

بخش ششم: نمایشگاه (برپایی غرفه‌ها و فروشگاه‌ها با موضوع فعالیت‌های علمی دانشگاه‌ها به زبان ساده).

نحوه پذیرش

با توجه به تعداد مشخص حمایت از رویداد شب علم در هر فراخوان، تمامی پیشنهاده‌های دریافتی ارزیابی و داوری می‌شود اما شیوه انتخاب رقابتی است.

حوزه های اولویت‌دار

  • تقویت ارتباط دانشگاه و مردم
  • اشاعه نگرش علمی
  • ترویج پرسشگری و خلاقیت علمی
  • روش‌های انتقال یافته‌های علمی به عموم مردم با ساده‌ترین و جذاب‌ترین روش‌ها.

واجدین شرایط

دانشگاه‌ها و مراکز علمی- پژوهشی کشور

فایل‌های پیوست

تاریخ فراخوان

دانشگاه‌ها و مراکز علمی-پژوهشی متقاضی می توانند در بازه زمانی ۱۵ دی ماه تا ۵ بهمن ۱۴۰۳ اقدام به ارسال پیشنهاده نمایند.

نکته تکمیلی: متقاضیان می‌بایست دانشگاه‌ها یا مراکز علمی موجود در آن شهر را (در صورت امکان اطلاعات تکمیلی اعم از تعداد دانشگاه‌ها، اعضای هیئت علمی، دانشجو و ...) جهت انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با سایر مراکز علمی برای برگزاری شب علم، در فرم پروپوزال در سامانه کایپر مرقوم فرمایند.

مبلغ حمایت

سقف حمایت از رویداد برای برگزارکنندگان منتخبی که برای اولین مرتبه از این حمایت بهره مند می‌شوند مبلغ ۷ میلیارد ریال (معادل هفتصد میلیون تومان) و سقف مبلغ حمایت از برگزارکنندگان منتخبی که برای مرتبه دوم از این حمایت برخوردار می شوند ۳ میلیارد ریال (معادل سیصد میلیون تومان) است.

شیوه ثبت نام و ارسال درخواست

متقاضیان گرامی جهت ثبت‌نام می‌توانند به سامانه کایپر به نشانی rtms.insf.org مراجعه و از طریق بخش متقاضیان/ پژوهشگران اقدام نمایند. درصورتی‌که در این سامانه پروفایل مشخصات فردی ندارید ابتدا ثبت‌نام نموده و سپس به‌وسیله نام کاربری (Email) رمز عبور اعطا شده وارد سامانه شوید. پس از ورود در بخش ارسال طرح جدید می‌توانید از کارتابل شب علم اقدام به ارسال طرح نمایید.

مسئول پاسخگویی

پژوهشگران محترم پس از مطالعه توضیحات فراخوان می‌توانند سؤالات خود را در گروه برنامه شب علم ارسال نمایند؛ همکاران ما در اسرع وقت پاسخگو خواهند بود.