دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی بر اهمیت همکاری و هماهنگی بین دستگاه‌ها و نهادهای مختلف برای اجرای این سند تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، نشست تخصصی «الزامات اجرایی سند ملی دانش‌بنیان امنیت غذایی» با حضور جمعی از مسئولان و کارشناسان در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد. ایمان افتخاری، دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، در این نشست تخصصی به بررسی ابعاد مختلف سند امنیت غذایی پرداخت.

وی با تاکید بر اهمیت سند امنیت غذایی، آن را یک سند بزرگ، قوی، معتبر و جامع خواند و ده ویژگی مهم را برای آن برشمرد و گفت: این سند ابعاد مختلف امنیت غذایی را در بر می‌گیرد و به طور کامل آن را تعریف کرده است. همچنین چهار رکن اصلی امنیت غذایی یعنی فراهمی، دسترسی، مصرف، سلامت و تاب‌آوری را پوشش می‌دهد.

وی با تاکید بر مشارکت حداکثری بیان کرد: در نگارش این سند، تمامی ذی‌نفعان و ذی‌نقشان از جمله بخش‌های خصوصی و دولتی، دستگاه‌ها، مجلس، انجمن‌ها و دانشکده‌ها مشارکت داشته‌اند. همچنین این سند اجماع نظر طیف‌های مختلف فکری در کشور را در حوزه امنیت غذایی به همراه داشته است.

دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه این سند واقع‌بینانه و با هدف اجرا شدن تدوین شده است ادامه داد: شاخص‌های آن بر اساس نیازهای اجرایی طراحی شده‌اند. همچنین این سند دارای یک تئوری قوی است که یک چشم آن به منابع و چشم دیگر آن به تولید دوخته شده است. تئوری مبنای سند بر کشاورزی احیا کننده تاکید دارد.

افتخاری با بیان اینکه این سند اسناد بالادستی را به طور کامل پوشش داده و دقیقاً پیاده‌سازی کرده است، اضافه کرد: این سند از اسناد پشتیبان قوی و محکمی برخوردار است. این سند دارای ۶۰ زیرسند است که هر یک از آنها دقیق‌ترین اعداد، ارقام و شاخص‌ها را در بر دارند.

وی با بیان اینکه هر یک از زیرسندها توسط متخصص‌ترین افراد در آن حوزه نگارش شده است، عنوان کرد: این سند دانش بنیان است و به دنبال بهره‌گیری از ظرفیت‌های مغفول برای افزایش وزن دانش در تولید محصولات غذایی است. همچنین به کاهش سطح زیر کشت، کاهش مصرف آب و نهاده‌ها، و افزایش بهره‌وری تاکید دارد.

دبیر ستاد علم و فناوری تاکید کرد که سند امنیت غذایی دارای نوآوری‌های زیادی است، وی ابراز امیدواری کرد که از این ظرفیت‌ها به نحو احسن استفاده شود.

افتخاری تاکید کرد: سند امنیت غذایی یک برنامه عملیاتی است که با هدف تغییر رویکردها و سیاست‌های موجود در حوزه تولید و توزیع غذا تدوین شده و بر همین اساس نیازمند همکاری تمامی نهادها و دستگاه‌های مسئول در این حوزه است.

وی یکی از مهم‌ترین نقاط قوت این سند را تئوری قوی مبتنی بر کشاورزی احیا کننده خواند و اظهار داشت: کشاورزی به عنوان تخریب‌گر شناخته شده ولی ما در این سند به دنبال کشاورزی‌ای هستیم که بتواند احیاگر باشد.

وی افزود: این سند تنها یک سند نظری نیست بلکه یک سند اجرایی است که با استفاده از شاخص‌های قابل اندازه‌گیری تدوین شده و تمامی دستگاه‌ها و نهادهای دخیل در حوزه امنیت غذایی باید خود را موظف به اجرای آن بدانند.

هماهنگی بین دستگاهی لازمه اجرایی شدن سند امنیت غذایی

دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه سخنان خود بر اهمیت همکاری و هماهنگی بین دستگاه‌ها و نهادهای مختلف برای اجرای این سند تاکید کرد و اظهار داشت: اجرای موفق این سند نیازمند یکپارچگی و هماهنگی بین تمامی دستگاه‌هاست و همه باید در کنار هم برای تحقق اهداف سند تلاش کنند.

وی ضمن دعوت از تمامی دستگاه‌ها برای مشارکت فعال در اجرای سند امنیت غذایی، ابراز امیدواری کرد که با اجرای کامل این سند، شاهد بهبود وضعیت امنیت غذایی در کشور باشیم.

امنیت غذایی و تاثیر آن در اقتصاد مقاومتی

افتخاری در ادامه ضمن اشاره به ضرورت ریل‌گذاری در حوزه امنیت غذایی، بر این نکته تاکید کرد که جایگاه این موضوع به عنوان اولویت اول در کشور باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. وی همچنین اظهار داشت مسیر رسیدن به امنیت غذایی باید مسیری مداوم باشد که سرانجامش اثرگذار در اقتصاد مقاومتی بوده و کشور را در مقابل رویدادهای بیرونی و درونی مقاوم کند.

دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به مزایای سند امنیت غذایی، مواردی همچون مشارکت قابل توجه ذی‌نفعان و صاحب‌نظران در تهیه این سند، کم و بیش مورد اجماع بودن آن در میان دست‌اندرکاران اجرای موضوع، واقع‌بینانه بودن و شاخص‌گذاری دقیق، و دانش‌بنیان بودن را از مهمترین مزایای آن دانست.

وی همچنین با اشاره به نقش سند امنیت غذایی در گفتمان‌سازی، خاطرنشان کرد که امروزه موضوع امنیت غذایی به مراتب پر تکرارتر از قبل به عنوان یک خواسته عمومی در کشور مطرح می‌شود و حتی در محیط‌های فرهیخته کشور وارد گفتمان شده است که در واقع تدوین سند در این موضوع موثر بوده است.

افتخاری در ادامه بیان داشت وقتی که با مسائل واقعی کشور و تصمیمات اجرایی روبرو می‌شویم باید به این موضوع توجه کنیم که در گذشته چه عواملی باعث شده تا برخی موارد که می‌توانست قبل‌تر محقق شود، به اندازه کافی به آن پرداخته نشده و چه موانعی وجود داشته است.

دکتر افتخاری به این موضوع اشاره کرد که بعد از ابلاغ سند امنیت غذایی با چند رویکرد و درخواست نسبت به نحوه اجرایی‌سازی آن روبرو بوده‌ایم. وی بیان کرد برای پیگیری ساختار اجرایی سند به نظر می‌رسد تعارضاتی که تا به حال وجود داشته و دبیرخانه مشخصی برای اجرای این سند مسئولیت نگرفته، گلوگاه اصلی کار و شروع کار است.

چگونگی اجرایی سازی سند امنیت غذایی

دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، پیشنهادات خود برای پیگیری بهتر اجرای سند را این گونه مطرح کرد: یک نهاد مسئول در وزارت جهاد کشاورزی شکل بگیرد و همزمان تکالیف دیگر دستگاه‌ها مشخص شود و حضور پر رنگی از دستگاه‌هایی همچون وزارت نیرو، وزارت بهداشت و تمام نهادهای دست‌اندرکار در این حوزه در آن وجود داشته باشد. این نهاد می‌تواند هم‌افزای با شورای عالی سلامت و امنیت غذایی تا زمان تصمیم‌گیری در مورد آن باشد.

وی در بیان پیشنهاد دوم عنوان کرد: در صورت عدم تحقق پیشنهاد اول، دبیرخانه‌های اجرایی در دستگاه‌های اصلی شکل بگیرد و یک نهاد هماهنگ‌کننده در سطح ریاست جمهوری یا معاون اول برای رفع تعارضات احتمالی بین این دبیرخانه‌ها ایجاد شود.

افتخاری در پایان با تاکید بر اهمیت همت و پشتیبانی فکری لازم برای اجرای سند، ابراز امیدواری کرد که با تصمیم‌گیری‌های دقیق و موثر، شاهد بهبود وضعیت امنیت غذایی کشور باشیم.

در این نشست همچنین نمایندگان وزارت کشاورزی و سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و تعدادی از کارشناسان حضور داشتند و نظرات خود را بیان کردند.