تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۷

قم- اعتکاف فرصتی مغتنم است تا انسان خود را از پیچ و خم‌های زندگی مادی بازیابد و به منظور بهره گیری از فضائل اخلاقی و معنوی از علایق دنیوی دست بکشد تا از دریای بی کران رحمت الهی بهره مند شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- مهدی بخشی سورکی: اعتکاف عبادتی است که سبقه آن به زمان حضرت ابراهیم خلیل الله باز می‌گردد و با ظهور دین مبین اسلام شکل تازه‌ای به خود گرفت و به عنوان عبادتی مستحب و دارای فضیلت در بین مسلمین رایج شد.

برخی از آیات الهی در قرآن کریم دال بر این نکته دارد که اعتکاف در ادیان الهی و قبل از دین اسلام نیز وجود داشته و در آیه ۱۲۵ سوره بقره نیز آمده «به حضرت ابراهیم و اسماعیل سفارش کردیم تا خانه‌ام را برای طواف کنندگان معتکفان و نمازگزاران تطهیر کنند.»

پیامبر اسلام در ماه مبارک رمضان به خصوص دهه پایانی این ماه در مسجد معتکف می‌شدند و آن حضرت با وجود مسئولیت‌های سنگین اجتماعی که بر عهده داشتند، خود را از این عبادت با فضیلت بی نیاز نمی‌دانست.

زمینه سازی برای توبه و انابه، فراهم آمدن فرصتی برای راز و نیاز با پروردگار، محاسبه نفس و خودسازی و ایجاد زمینه‌ای در جهت تفکر و اندیشه از حکمت‌های مهم اعتکاف است.

اعتکاف در حقیقت به معنای اقامت گزیدن در جایی و ملازم بودن با چیزی است و در اسلام نیز اعتکاف اقامت در مکانی مقدس در جهت تقریب به ذات اقدس الهی عنوان شده است.

اعتکاف فرصتی مغتنم است تا انسان خود را از پیچ و خم‌های زندگی مادی بازیابد و به منظور بهره گیری از فضائل اخلاقی و معنوی از علایق دنیوی دست بکشد تا از دریای بی کران رحمت الهی بهره مند شود.

اعتکاف ریاضتی برای ارتقای معنویت؛ حضور ۲۷ هزار و ۵۰۰ معتکف در ۱۰۲ مسجد قم

معتکفان در ایام اعتکاف خانه دل را از غیر تهی می‌کنند

معتکفان در ایام اعتکاف خانه دل را از غیر تهی می‌کنند و جسم و جان خود را وقف عبادت کرده و بر سر سفره احسان الهی حضور می‌یابند.

آنان در این سه روز نامه اعمال خود را مرور می‌کنند و در راستای جبران کاستی‌ها و غفلت‌ها، عزم خود را به منظور بهره گیری از فرصت‌های آینده زندگی در مسیر بندگی الهی جزم می‌کنند و اعتکاف فصلی برای گریستن، شستشوی دادن جان از آلودگی‌ها و صفا بخشیدن به قلب و روح است.

دین اسلام با پیش بینی عبادت اعتکاف که به نوعی خلوت گزینی و درون گرایی است؛ برای خودسازی انسان و جلوگیری غفلت از یاد پروردگار چاره اندیشی کرده و این عبادت معنوی در حقیقت پاسخی به نیازهای روحی و فرصتی برای آشتی با خداوند است.

هم اکنون مراسم با فضیلت اعتکاف در ایران در ایام البیض که روزهای ۱۳، ۱۴ و ۱۵ ماه رجب است برگزار می‌شود و این مراسم معنوی در ابتدای از شهر مقدس قم توسط میرزا مهدی بروجردی از عالمان ربانی این دیار صورت گرفته و رفته رفته به دیگر نقاط کشور رواج یافته است.

اعتکاف در اسلام از نظر مکان محدودیت‌های دارد و فقها علاوه بر تاکید بر معتکف شدن در مساجد چهارگانه شامل مسجد الحرام، مسجدالنبی، مسجد کوفه و مسجد بصره، اعتکاف در مسجد جامع هر شهر و منطقه را نیز روا دانسته‌اند و منظور از مسجد جامع مسجدی است که مردم بیشتری در آن گردهم می آیند.

امسال بیش از ۲۷ هزار نفر در ۱۰۲ مسجد استان قم معتکف می‌شوند

امسال تعداد ۲۷ هزار و ۵۰۰ نفر در ۱۰۲ مسجد استان قم معتکف می‌شوند که بر اساس آمارها بیش از ۷۰ درصد شرکت کنندگان در این مراسم معنوی از جوانان و نوجوانان هستند.

در مسجد مقدس جمکران نزدیک بر سه هزار نفر و مسجد اعظم قم نیز نزدیک به ۷۰۰ آئین اعتکاف را برگزار می‌کنند.

سال گذشته ۱۶ مسجد به دانش آموزان پسر و دختر برای مراسم اعتکاف اختصاص داشته که امسال این تعداد حدود ۵۰ مسجد رسیده است و ۱۲۰۰ نفر از معتکفان در قم جمعیت دانشجویی هستند.

آمار تعداد مساجد قم برای مراسم اعتکاف امسال ۱۰۵ درصد و تعداد معتکفان نیز ۵۵ درصد افزایش یافته و در طی روزهای برگزاری اعتکاف ۵۰۰ مبلغ در جمع معتکفان به امر تبلیغ می‌پردازند.

اعتکاف فرصت بسیار مناسبی برای مقابله با شبیخون فرهنگی دشمن

حجت الاسلام والمسلمین سید علیرضا تکیه‌ای مسئول ستاد مرکزی اعتکاف کشور در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه اعتکاف قبل از انقلاب محدود و مهجور بود گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران مساجدی که پذیرای معتکفان بودند افزایش یافتند و مراجع نیز فرمودند می‌شود برگزاری اعتکاف در چندین مسجد جامع باشد.

وی ابراز کرد: اعتکاف ابتدای در شهر قم، بعد مشهد، اصفهان و بعد هم در یزد رونق گرفت و پس از آن استان‌های دیگر نیز الگو گرفتند و ما هم از قم آنان را پشتیبانی کردیم.

مسئول ستاد مرکزی اعتکاف کشور عنوان کرد: آن زمان که دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب نسبت به شبیخون فرهنگی و تهاجم فرهنگی پررنگ شد، نامه‌ای خدمت رهبر معظم انقلاب نوشتیم و اعلام کردیم که اگر بخواهیم دغدغه‌های شما در خصوص تهاجم فرهنگی رعایت شود اعتکاف فرصت بسیار مناسبی است.

اعتکاف امروز به یک فرهنگ عمومی مبدل شده است

وی عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب از سال ۷۳ به بعد که عنایت ویژه‌ای به موضوع اعتکاف داشتند و این موضوع چنان پرداخته شد که اعتکاف امروز به یک فرهنگ عمومی مبدل شده است و کمتر کسی سراغ داریم که از آن با خبر نباشد.

حجت الاسلام تکیه‌ای با بیان اینکه در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی اعتکاف در حد محدود و با حضور سالخوردگان و میانسالان برگزار می‌شد افزود: امروز بر اساس آمارها نزدیک به ۹۰ درصد افراد حاضر در اعتکاف جوانان زیر ۳۵ سال هستند و این امر نشان می‌دهد که رویکرد جوانان به امر عبادت بسیار زیاد شده است.

اعتکاف تابلوی اخلاق و معنویت نظام اسلامی است

مسئول ستاد مرکزی اعتکاف کشور با بیان اینکه امروز اعتکاف تابلوی اخلاق. و معنویت نظام اسلامی است افزود: اعتکاف امروز از قم به سایر استان‌ها و از ایران به خارج از کشور سرایت کرده و امروز می‌شود مدعی شد که اعتکاف به برکت جمهوری اسلامی در نقاط مختلف جهان گسترش یافته است که البته از نظر کمی و کیفی هنوز جای کار دارد و می‌شود بر تعداد معتکفان و کیفیت اعتکاف افزود.

وی با اشاره به دیدار سال ۹۳ ستاد مرکزی اعتکاف با رهبر معظم انقلاب گفت: رهبر معظم انقلاب در این دیدار ما را تشویق کردند و از گسترش اعتکاف خرسند بودند و در این حال تاکید داشتند که آسیب شناسی نیز صورت گیرد که این امر انجام پذیرفت و به ایشان تقدیم شود.

حجت الاسلام تکیه‌ای ادامه داد: رهبر معظم انقلاب به خاطرات خود از مراسم اعتکاف در مسجد امام حسن عسکری علیه السلام اشاره کرده و فرمودند زمانی که از اعتکاف خبری نبود در این مسجد چند نفر بیشتر معتکف نمی‌شدند که ما از این مطلب الهام گرفتیم که غنی‌ترین اعتکاف باید در مسجد امام حسن عسکری قم علیه السلام برگزار شود.

مسئول ستاد مرکزی اعتکاف کشور اضافه کرد: امروز داوطلبان زیادی برای حضور در مراسم اعتکاف اعلام آمادگی می‌کنند که مجبور هستیم پس از ثبت نام از میان آنان قرعه کشی انجام دهیم و به همین دلیل عده‌ای زیادی محروم می‌شوند.

باید مساجدی با امکانات خوب تدارک دیده شود

وی ابراز کرد: اعتکاف فرصت بسیار عظیمی برای دستگاه‌های فرهنگی است که ضرورت دارد تا در این امر امکانات خود را بسیج کنند و به امر ترویج اعتکاف اهتمام داشته باشند تا این بستر معنوی بیش از پیش گسترش یابد.

حجت الاسلام تکیه‌ای افزود: انتظار دیگری که وجود دارد آن است که باید مساجدی با امکانات خوب تدارک دیده شود و مصلاها نیز برای استفاده معتکفان مهیا شوند و در این راستا رسانه‌ها نیز می‌توانند در ترویج فرهنگ اعتکاف نقش مؤثری ایفا کنند و به این عبادت با فضیلت توجه ویژه‌ای داشته باشند.

مسئول ستاد مرکزی اعتکاف کشور در ادامه با توصیه به معتکفان گفت: معتکفان باید این فرصتی که در اختیار آنان قرار گرفته را مغتنم بشمارند و معلوم نیست سال‌های آینده توفیق حضور در اعتکاف را داشته باشند و توصیه می‌کنم که همه پیرایه‌ها را کنار بگذارند و فقط در خدمت عبادت و مناجات با پروردگار باشند.