هبران ادیان مختلف ایالات متحده با پاپ دیدار میکنند
جوامع اسلامی، یهودی، بودیست ، جین و هندو طی سفر 15 تا 20 آوریل (26 تا 31 فروردین ماه 87) پاپ به ایالات متحده آمریکا در مرکز فرهنگی ژان پل دوم با رهبر کاتولیکهای جهان دیدار میکنند.
این دیدار دربرگیرنده سخنرانی پاپ، خوشامدگویی رهبران بین دینی و ارائه هدایای نمادین اعضای جوان هرکدام از جوامع دینی امریکا است.
اسقف ریچارد اسکلبا رئیس کمیته امور بین دینی و بین مذهبی در کنفرانس اسقفهای کاتولکیک امریکا موضوع این دیدار را " تلاش ادیان برای صلح " عنوان کرد که با حضور 200 نفر از رهبران دینی برگزار خواهد شد.
اسقف اسکلبا یادآور شد: عطش صلح در دنیای باعث میشود تاگروههای دینی گرد یکدیگر جمع شوند و این دیدار اعتقاد پاپ را بر ضرورت تأکید جوامع دینی بر صلح مورد تأکید قرار میدهد که در قلب آموزههای تمام ادیان وجود دارد.
شمعدان یهودیان به نشانه عهد جاودانی صلح خداوند؛ نسخه کوچکی از قران با چرم سبز و حاشیه طلایی به عنوان کلام خداوند که پیام صلح را ترویح میکند و رنگ سبز به نماد رنگ سنتی اسلامی؛ مکعبی فلزی به نشانه اصول غیرخشونتآمیز و احترام به تنوع دیدگاهها از طریق تأدیب نفس و گفتگو آئین جین؛ نشان کلمه "ام" از جنس برنج به نشانه صدای خلقت و ایجاد صلح الهی در آئین هندو، زندگی برنز که در فرهنگ های بودایی صدای آن را مایه صلح و روشنگری می دانند؛ هدایای نمادینی هستند که به نشانه راه صلح در تعالیم ژرف تمام ادیان به پاپ اهدا میشوند.
سیکها در مراسم بینادیان آمریکا شرکت نمیکنند
رهبران سیک در ایالاتمتحده از شرکت در گردهمایی بینادیانی که ماه آینده به مناسبت سفر پاپ به آمریکا برگزار میشود امتناع کردند چرا که آنها از همراه داشتن خنجر منع شدهاند.
مقامهای دستگاه محرمانه آمریکا مصرانه اعلام کردهاند رهبران سیک باید بدون همراه داشتن "کرپان" (خنجر مخصوص مراسم آئینی سیکها) که از ضرورتهای آداب دینی آنها تلقی می شود وارد مراسم بین ادیان شوند.
این مراسم بین دینی قرار است روز 17 آوریل در مرکز فرهنگی ژان پل دوم در واشنگتن دی سی برگزار شود. شورای جهانی سیک در آمریکا به شدت از عدم فراهم کردن شرایط لازم برای سیکها به منظور شرکت در این مراسم ابراز ناامیدی کرد.
آناهات کائور دبیر کل شورای جهانی سیکهای آمریکا گفت: باید به تقدس کرپان بهویژه در چنین گردهمایی بین دینی احترام بگذاریم ما نمیتوانیم حقوق و آزادی دینی را به نام امنیت نادیده بگیریم. پاپ ژان پل دوم در زمانی که با سیکها در واتیکان دیدار کرد آنها کرپانهای خود را همراه داشتند.
براساس برخی گزارشهای کنفرانس اسقفهای کاتولیک ایالات متحده از مقامهای امنیتی خواسته شرایطی را برای حفاظت از پاپ فراهم آورند، این در شرایطی است که ماری آن والش سخنگوی کنفرانس اسقفها نسبت به این خبر ابراز تأسف کرد.
کرپان خنجری آئینی است که همه سیکهای تعمید داده شده باید آن را همراه داشته باشند. در سال 1699 گورو گبیند سیک به پیروان سیک خود گفت که همواره کرپان را همراه خود داشته باشند، درحالیکه بسیاری از سیکها که در اقلیت زندگی میکنند همواره برای داشتن کرپان و دستار خود مورد ملامت قرار گرفته و این امر به کرات تا مرز تبعیضهای بیپایه و اساس قرار میگیرند.
رهبران دینی بر نمایش نمادهای دینی در فضای عمومی تأکید کردند
شرکتکنندگان در همایش شورای اروپایی رهبران دینی طی یک گردهمایی در برلین خواستار احترام به احساسات دینی و نمایش نمادهای دینی در فضای عمومی شدند.
در بیانیه همایش شورای اروپایی رهبران دینی برلین درباره گفتگوی بین دین آمده است: دین جایگاه طبیعی در فضای عمومی دارد. دین همچنین نقش مهمی در زندگی عمومی اروپا ایفا میکند و ادیان بسیاری در آن حضور دارند. این امر در مورد اقلیتها و اکثریتها یکسان است.
این سند اشاره کرده است که نمایش نمادهای دینی یا برگزاری اعیاد دینی نباید به سایر ادیان اهانتآمیز تلقی شود یا به عنوان تهدید نسبت به انسجام اجتماعی مورد اشاره قرار گیرد. سنتهای دینی قوانین اجتماعی متفاوتی تدوین کرده که ممکن است گاهی در تعارض با یکدیگر قرار گیرند. این درحالی است که گفتگوی بین ادیان یکپارچگی اعتقادات دینی را تصدیق میکند.
در ادامه این بیانیه نهایی آمده است: در گفتگوی بین دینی ما بدون آنکه شبیه یکدیگر شویم به یکدیگر نزدیک میشویم.
شرکتکنندگان گفتگوهای بیندینی با اعتقاد کامل به سنتهای دینی خود و بدون در خطر انداختن ارزشهای دینی خود وارد گفتگو میشوند. هدف گفتگوهای بین دینی ایجاد دین مشترک یا جدید نیست.
دالاییلاما از حق میزبانی چین برای المپیک 2008 حمایت کرد
رهبر معنوی بودائیان تبت در واکنش به اتهام چین علیه دالایی لاما به منظور تخریب بازیهای تابستانی المپیک، اعلام کرد که از حق میزبانی چین برای بازیهای المپیک 2008 حمایت می کند .
به دنبال گزارشهای رسانه ای روز جمعه 17 اسفند ماه در این رابطه که مقام ارشد چین در تبت دالایی لاما را به تخریب المپیک به عنوان یک رویداد مهم و اشاعه شایعات درباره آن متهم کرده بود مقر دولت معزول شده تبت به رهبری دالایی لاما در دارمسالای هندوستان بیانیه ای در حمایت از این بازیها صادر کرد.
برنده جایزه صلح نوبل 1989 که به علت مبارزات غیرخشونت آمیز علیه چین آن را به دست آورد در این بیانیه گفته واضح است که دالایی لاما از حق میزبانی چین برای بازیهای المپیک 2008 حمایت می کند. دالایی لاما اتهام مقامات چینی را تحریک آمیز توصیف کرده است.
رهبر معنوی بودائیان تصریح کرده است که این مقام چینی از مصاحبه تحریف شده وی با یک شبکه تلویزیون بریتانیایی نقل قول کرده است که در ماه ژانویه انجام شده است. در این مصاحبه وی با اشاره به پرسشهایی که درباره تحریم بازیها توسط گروهای تبتی مطرح شد گفت این اقدامات افراط کارانه هستند.
این در شرایطی است که دالایی لاما گفت این گروههای تبتی در طول بازیها میتوانند به جامعه بینالمللی سرکوبی مردم تبت را یادآوری کنند.
تحیلگران اظهار میدارند دالایی لاما که از امتناع چین برای بحث درباره خودمختاری فرهنگی تبت ناامید شده بازیهای المپیک پکن را که در ماه آگوست برگزار می شود پنجره ای رو به افکار عمومی می داند.
دالایی لاما روشنگری و سلامتی بشر را در دانشگاه لیهای تدریس میکند
دالاییلاما در نخستین دیدار خود از دانشگاه لیهای در پنسیلوانیای امریکا چند روز را به تدریس و سخنرانی درباره روشنگری و سلامتی اختصاص میدهد.
دالایی لاما رهبر معنوی بودائیان تبت طی روزهای 10 تا 15 ژوئیه در دانشگاه لیهای همایشی را درباره متن بودائیان تبت 600 ساله به عنوان " گنج بزرگ در مراحل راه روشنگری" هدایت خواهد کرد. وی همچنین روز 13 ژوئیه سخنرانی عمومی دو ساعتهای درباره " مهربانی و خوش قلبی" خواهد داشت.
کشیش لوید استفان روحانی دانشگه لیهای با اشاره به اینکه دیدار دالایی لاما لحظهای تاریخی برای این دانشگاه است گفت: تصور میکنم وی بهشدت نگرانی سعادت و شادمانی بشر است و این موضوع مورد علاقه همه است.
دالایی لامای 72 ساله، از سال 1950، کمتر از یکسال پس از اشغال تبت توسط نیروهای کمونیست چین رهبر معنوی بودائیان تبت بوده است. علاوه براینکه وی تلاش میکند مردم تبت آزادانه زندگی کنند او یکی از رهبران برجسته بودائی محسوب میشود که در سطح جهان به مخالفت با رویکردهای خشونتآمیز شهرت دارد.
رهبر معنوی بودائیان تبت در سال 1989 به علت پیگری مبارزات غیرخشونتآمیز خود علیه چین برنده جایزه صلح نوبل شد. این همایش 5 روزه درباره متن مقدس بودایی با حمایت مرکز آموشی بودائیان تبت در نیوجرسی برگزار میشود.
اصلاحیه قانون تغییر مذهب در گجرات لغو میشود
دولت ایالت گجرات در هندوستان تصمیم گرفته تا اصلاحیه قانون آزادی دینی 2006 را پس از ارجاع آن توسط فرماندار به مجلس ایالتی برای بازبینی به طور کلی لغو کند.
این لایحه امروز دوشنبه 20 اسفند ماه توسط دولت لغو میشود.
در صورت تصویب این اصلاحیه تغییر دین میان فرقههای مختلف آئین هندوئیسم، بودیسم وجینیسم بهسادگی صورت میگرفت.اما تحلیلگران اظهار میدارند که دولت نباید بر مورد تغییر مذهب میان شیعه و سنی و کاتولیک و پروتستان دخالت کند. به همین نحو همین معیارها هم برای هندوئیسم ، بودیسم و جینیسم وجود دارند اما این اصلاحیه اظهار داشته است که بودیسم و جینیسم بخشهای از هندوئیسم هستند.
اگر این اصلاحیه تصویب میشد فردی که میخواست از فرقهای به فرقه دیگر تغییر مذهب دهند بهسادگی و بدون کسب مجوز از مقامات اقدام میکرد. به دنبال مطرحشدن این لایحه در مجلس ایالتی اضطراب عمومی در سطح ملی طرح شد و پیروان جین و همچنین سایر ادیان اعتراض کرده و اظهار داشتند که این لایحه نقص ماده 25 قانون اساسی محسوب میشود.
فرماندار گجرات این لایحه را ماه آگوست سال گذشته میلادی پس از بررسی به مجلس ارجاع داد. دولت نیز تصمیم گرفته است که این اصلاحیه را مورد تصویب قرار ندهند، اما قانون اصلی آزادی دینی مبنی بر کسب اجازه از مقامات برای تغییر مذهبی و دینی به قوت خود باقی است.
همکاری شورای جهانی کلیساها و سازمان ملل متحد در زمینه تغییرات جوی
دبیرکل سازمان ملل متحد و دبیرکل شورای جهانی کلیساها طی گفتگویی توافق کردند فعالیتهای این دو سازمان درباره مسائل مختلف جهانی بهویژه تغییرات جوی به یکدیگر نزدیکتر شود.
بان کی مون دبیرکل سازمان ملل در گفتگو با دکتر ساموئل کوبیا دبیرکل شورای جهانی کلیساها و برخی از اعضای این کلیسا گفت: افزایش تدریجی دمای زمین از طریق پاسخ مشترک حل میشود و البته در این راه به کمک جوامع دینی نیز نیازمند هستیم.
دبیرکل سازمان ملل به دعوت کوبیا از دفاتر شورای جهانی کلیساها دیدار کرد. این دو رهبر ماه اکتبر گذشته در نیویورک با یکدیگر دیدار کرده بودند.
دکتر کوبیا در این نشست توصیفی از عملکرد شورای جهانی کلیساها و کلیساهای عضو آن برای متحد کردن کلیساها به منظور رسیدن به درک بهتر از تأثیر افزایش دمای زمین و ضرورت دنبال کردن مواد فراتر از پروتکل کیوتو ارائه کرد.
وی افزود: تلاش برای حل مسئله افزایش دمای زمین و تغییرات جوی یک مسئله دینی است و میتوان مجامع بینالمللی دینی را به عنوان عضوی فعال در این اقدام در نظر گرفت .
بانکیمون نیز بر قدرت اخلاقی و اعتقادات دینی برای مبارزه با تغییرات جوی تأکید کرد.
شورای جهانی کلیساها پیش از این از کلیساهای عضو خود خواسته بود راههای خلاقانهای برای مشارکت در حفظ محیط زیست پیدا کنند.
اعتراض پیروان ادیان مختلف در اعتراض به جنگ عراق
پیروان سنتهای دینی مختلف چون: یهودیت، مسیحیت و اسلام 17 اسفند ماه در واشنگتن دیسی پایتخت ایالات متحده جمع میشوند تا نیایش کرده و به جنگ و بهویژه جنگ عراق اعتراض کردند.
این گردهمایی از سوی سازمان بیندینی شاهد صلح و سازمان مسیحی شاهد صلح برای عراق و همچنین سازمان دوستی و تسامح برگزار میشود.
ریک یوفورد چیس دبیر کل سابق سازمان بیندینی شاهد صلح و مدیر اجرایی سازمان مسیحیان مشایخی دوستی و صلح گفت: خاتمه دادن به مصیبت جنگی که سنتهای دینی طی 5 سال گذشته علیه آن به ابراز نظر پرداختهاند یکی از بزرگترین چالشهای زمان ما است. برگزاری این رویداد نشاندهنده تعهد ما نسبت به تلاشهای خستگیناپذیر برای خاتمه جنگ و یاری و بازسازی زندگی افرادی است که مورد هدف آن قرار گرفتهاند.
این گردهمایی دربرگیرنده کارگاه، مراسم نیایشی و راهپیمایی عمومی بود که طی آن کشیش جیمز فوربس کشیش بازنشسته کلیسای ریورساید نیویورک و بنیانگذار سازمان شفای ملل، خاخام دیوید ساپرستین مدیر مرکز اقدامات دینی یهودی و اسماء میرزا رئیس انجمن دانشجویان مسلمان سخنرانی کردند.
پاپ بر ضرورت مطالعه تاریخ تأکید کرد
پاپ در سخنرانی برای کمیته پاپی علوم تاریخی بر ضرورت مطالعه تاریخ به منظور جلوگیری از تغییرات ایدئولوژیکی در تاریخ تأکید کرد.
پاپ بندیکت شانزدهم در سخنرانی روز جمعه خود تأکید کرد: جامعه ای که نسبت به گذشته خود بی پروا است از فقدان معیارهایی که از طریق تجربه حاصل می شوند رنج می برد و نمی تواند هماهنگی و همزیستی یا تعهد برای تحقق اهداف آینده را میسر کند.
رهبر کاتولیکهای جهان گفت: چنین جامعه ای نسبت به تحریفهای ایدئولوژیکی آسیب پذیر است. مطالعه تاریخ امروز با شیوه هایی انجام می شود که از پوزیتیویسم و جامعه شناسی الهام گرفته و مبدا تاریخی را نادیده می گیرد.
بندیکت شانزدهم گفت: در گذشته نیز واتیکان نسبت به رویکردهای معاصر به تاریخ ابراز نگرانی کرده بود که نسبت به کلیسا خصومت آمیز است اما اکنون شرایط تغییر کرده و علت آن خود تاریخ نگاری است که دچار بحران جدی شده است.
پاپ تصدیق کرد که کلیسای کاتولیک به مطالعه تاریخ توجه خاصی دارد، چونمطالعه تاریخ به درک رویدادهای گذشته منتهی خواهد شد
مجسمه گالیله در واتیکان نصب میشود
مجسمهای از گالیله در باغهای واتیکان و در محوطه خارجی اتاقی که گالیه در انتظار محاکمه به جرم ارتداد و کفر در سال 1633 به سر میبرد نصب میشود.
محل این مجسمه که با هزینه خیران خصوصی تهیه شده ادای احترامی از سوی آکادمی پاپی علوم به گالیله محسوب میشود.
نیکلا کابیبو رئیس این آکادمی گفت: کلیسا میخواهد به جهان فکری گالیله نزدیک شود و نه تنها به میراث بزرگ وی بلکه به رابطه میان علم و دین به درک قطعی برسد.
در سال ۱۶۱۰ انتشار یافتههای علمی گالیله در تایید نظر کوپرنیک مبنی بر ثابت نبودن زمین و گردش آن به دور خورشید باعث شد تا وی از سوی کلیسا کاتولیک روم مورد بازجویی و تفتیش عقاید قرار گیرد. این نظریه مخالف کتاب مقدس بود و از سویی با نظریات ارسطو که کلیسا حامی آن بود همخوانی نداشت.
وی مجبور به امضای توبه نامهای با این مضمون شد:" در هفتادمین سال زندگی در مقابل شما به زانو درآمدهام و درحالیکه کتاب مقدس را پیش چشم دارم و با دستهای خود لمس میکنم توبه میکنم و ادعای خالی از حقیقت حرکت زمین را انکار میکنم و آن را منفور و مطرود مینمایم."
تجلیل نماینده واتیکان در سازمان ملل از نقش زنان در خانه
اسقف اعظم سلستیو میگلوره نماینده دائم مقر پاپ در سازمان ملل با اشاره به نقش اقتصادی و اجتماعی زنان خواستار اتخاذ سیاستهای دلیرانه برای تجلیل از نقش زنان خانهدار شد.
اسقف اعظم سلستیو میگلیوره نماینده دائم مقر پاپ در سازمان ملل گفت: دهه گذشته شاهد حضور زنان در تمام ابعاد تصمیمگیری بهویژه در بعد وسعه اقتصادی بودیم چراکه درحقیقت تقویت زنان نیازمند حضور آنها در فرآیندهای تصمیم گیری است تا اطمینان حاصل کنیم که دیدگاههای خاص، نگرانیهای آنها را مورد توجه قرار میدهند و در تصمیمهای مورد تصویب منعکس میشوند.
این روحانی کاتولیک بر ضرورت دستیابی مساوی به آموزش در تمام سطوح تأکید کرد و اظهار داشت: این امر قلت تمام تلاشهایی است که به منظور تقویت زنان مسلمان صورت میدهیم، اما صرفاً آموزش زنان برای تقویت آنها کارساز نیست. محرومیت زنان از حقوق خود و اقدامات تبعیضآمیز علیه آنها باید ریشهکن شود. زنان باید از فرصتهای مساوی و توجه مساوی به کار، انصاف در پیشرفت شغلی، تساوی در دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و ساختارهای حقوقی، تساوی در اموال و حق در خانواده برخوردار باشند. در این میان تنها برنامههای دینی میتوانند یاریدهنده زنان باشند.
نماینده مقر پاپ در سازمان ملل متحده همچنین به سهم زنان در خانه و خانواده، نقش آنها به عنوان همسر و مادر اشاره کرد و گفت: این امور همواره بهرسمیت شناخته نشده و تجلیل مناسب از آن صورت نمیگیرد. زنان با چالش تربیت همزبان کودکان و رسیدن به امنیت اقتصادی رو به رو هستند.
اسقف اعظم میگلیوره خواستار منابع بزرگتر و سیاستهای دلیرانه بیشتر برای تجلیل از سهم اقتصادی- اجتماعی زنان در خانه شد.
چین از نقش مثبت ادیان برای ترویج هماهنگی اجتماعی سود میبرد
عالیترین رایزن سیاسی چین متعهد شد این کشور از دین و نقش مثبت ادیان برای ترویج هماهنگی اجتماعی سود ببرد.
جیاکوئینگلین رئیس کمیسیون کنفرانس رایزنی سیاسی خلق چین گفت: باید کاملا از سیاست آزادی اعتقادات دینی پیروی، قوانین و مقررات امور دینی را تکمیل کرده و به واسطه تحقیقات به چالشهای پیش روی ادیان پی ببریم.
وی در سخنرانی اصلی مراسم گشایش یازدهمین کمیته کنفرانس رایزنی سیاسی خلق چین افزود: باید رهبران دینی و مؤمنان را راهنمایی کنیم تا زندگی خود را بهبود بخشیده و از نقش مثبت آنها در ترویج هماهنگی اجتماعی سود ببریم.
مقامات رسمی چین و دولت این کشور اعلام کرده اند که تعداد بودائیان، تائوئیستها و مسیحیان چین در سالهای اخیر افزایش یافته است که این امر را می توان در ترویج توسعه اجتماعی مورد استفاده قرار داد.
آمار و ارقام وزارت امور دینی نیز حاکی است بیش از 100 میلیون مؤمن به ادیان مخلتف در این کشور زندگی می کنند که بیشتر آنها را بودائیان، تائویستها، پروتستانها، کاتولیکها و مسلمانان تشکیل داده اند. در میان این جمعیت، 18 میلیون نفر مسلمان، 10 میلیون نفر پروتستان و 4 میلیون نفر کاتولیک هستند.
دینگ ونفانگ عضو یازدهمین کمیته ملی کنفرانس رایزنی سیاسی خلق چین گفت: پیروان ادیان مخلفت باید به تقویت اتحاد ملی و ترویج هماهنگی دینی بیندیشند.
دینگ که به عنوان نایب رئیس انجمن اسلامی چین نیز فعالیت می کند گفت: وحدت 56 گروه قومی در چین و هماهنگی دینی برای ساخت جامعه ای هماهنگ ضروری است.
جیا همچنین تأکید کرد کنفرانس رایزنی سیاسی خلق چین باید روابط نزدیکی با لایه های درحال ظهور اجتماعی داشته باشد که در آن میان می توان به کارفرمایان شرکتهای خصوصی، حسابداران و وکلا اشاره کرد. چرا که علائق و منافع آنها می تواند راه هایی را برای انعکاس افکاری و عقاید آنها فراهم کرده و را به سوی تقبل مسئولیتهای اجتماعی و ترویح توسعه اجتماعی با مشخصه های ملی هدایت کند.
نخستین جلسه از یازدهمین کمیته ملی کنفرانس رایزنیهای سیاسی خلق چین عصر دیروز دوشنبه 13 اسفند ماه در تالار بزرگ خلق چین با حضور 2 هزار و 195 نفر از اعضای آن گشایش یافت و روز 24 اسفند ماه به کار خود خاتمه میدهد.