خبرگزاری مهر - گروه ورزشی: ششمین دوره مسابقات لیگ قهرمانان آسیا در حالی روز چهارشنبه بصورت رسمی آغاز می شود که سایپا به عنوان قهرمان لیگ برتر و سپاهان به عنوان قهرمان جام حذفی ایران به مصاف حریفان آسیایی می روند.

به گزارش خبرنگارمهر، در پنج دوره گذشته لیگ قهرمانان آسیا 7 تیم ایرانی شرکت کردند که تیم فوتبال سپاهان موفق شد با حضور در دیدار نهایی فصل گذشته این مسابقات، آرزوی موفقیت باشگاه های کشورمان را در این رقابتها تحقق بخشید و این انگیزه را در بین تیم های ایرانی بوجود آورد که می توان به قهرمانی در این مسابقات هم دست یافت.

تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا:
تا سال 2002 مسابقات فوتبال درقاره آسیا تحت سه عنوان جام باشگاه ها، جام در جام و سوپرجام باشگاه های آسیا برگزار می شد اما کمیته برگزاری مسابقات باشگاهی دراین قاره پس از پایان مسابقات در سال 1-2000 تصمیم گرفت همانند رقابت های اروپایی با ادغام این سه جام بازی ها را در قالب لیگ قهرمانان آسیا برگزار کند.

همچنین درکنار این جام برای تیم های درجه سوم آسیا مسابقات دیگری به نام جام اتحادیه AFC در نظر گرفته شد تا این تیمها فرصت حضور در بازهای قاره ای را از دست ندهند.

در رقابتهای جام باشگاه های آسیا که از سال 1967 آغاز شد و البته از سال 1972 (که نیمه تمام باقی ماند) تا سال 1985 برگزار نشد، تیم های کره جنوبی با 6 عنوان قهرمانی (سوون بلووینگر و پوهانگ استیلرز هر کدام دو بار و دوو رویالز و ایلهواچونما هر کدام یک بارعنوان پر افتخارترین کشور را در 21 دوره برگزاری این مسابقات از آن خود کردند.

تیم های باشگاهی ایران با 3 قهرمانی (استقلال 2 بار و پاس یکبار) ژاپن (یومیوری، فردوکاوا و جوبیلو ایواتا هرکدام یک بار)، رژیم اشغالگر قدس (هاپونل 2 بار و مکابی یک بار) در رده های بعدی قرار دارند. تیم های باشگاهی عربستان (الهلال 2 بار) و تایلند (فارمز بانک 2 بار) هرکدام 2 مرتبه افتخار فتح این جام را به دست آوردند و تیم های باشگاهی لیائوبنگ چین و السد قطر نیز هرکدام یک مرتبه فاتح این مسابقات شدند.

مسابقات جام در جام باشگاه های آسیا هم که تیم های قهرمان جام حذفی کشورهای این قاره اجازه حضور در این بازی ها را داشتند از سال 1990 آغازشد. پرسپولیس تهران با برتری برابر المحرق بحرین فاتح اولین دوره این مسابقات نام گرفت و الهلال عربستان در سال 2-2001 با شکست چونبوک موتورز آخرین عنوان قهرمانی این رقابتها را از آن خود کرد.

نیسان ژاپن (1991)، یوکوهاما مارینوس (1992)، القادسیه کویت (1993)، یوکوهاما فلوکس (1994) بلمارهیراستوکا (1995)، الهلال عربستان (1996)، النصرعربستان (98-1997)، الاتحاد عربستان (99-1998)، شیمیزو ژاپن (2000-99)، الشباب عربستان (1-2000) تیم های قهرمان های دیگر این مسابقات بودند.

سوپر جام باشگاه های آسیا که بین 2 قهرمان جام باشگاه ها و جام در جام آسیا برگزار می شد در سال 1995 با قهرمانی یوکوهاما فلوکس ژاپن که فارمرزبانک تایلند را شکست داد، آغاز به کار کرد.

در هشت دوره برگزاری این مسابقات تیم های سوون بلووینگز (کره جنوبی) و الهلال عربستان، دو عنوان قهرمانی را از آن خود کردند و تیم های النصرعربستان، جوبیلو ایواتا ژاپن و ایهوا چونما کره جنوبی دیگر قهرمانان این مسابقات لقب گرفتند.

اولین دوره لیگ قهرمانان آسیا 1-2000 - کارنامه ناموفق سرخابی ها
پرسپولیس تهران قهرمان اولین دوره لیگ برتر و استقلال تهران قهرمان جام حذفی، نمایندگان ایران در نخستین دوره لیگ قهرمانان آسیا بودند.

روش برگزاری این مسابقات در اولین دوره بدین شرح بود که تیم های درجه سوم آسیا در مراحل ابتدایی به صورت تک حذفی با هم دیدار می کردند. البته در هر مرحله برندگان دوره پیش با تیم های جدیدی روبرو می شدند تا در نهایت تیم های برتر به رقابتهای گروهی (هرگروه 4 تیم) راه یابند. تیم های برتر هر گروه هم به دیدار نیمه نهایی راه می یافتند تا پس از برگزاری مسابقه ضربدری فینالیست و در نهایت تیم قهرمان مشخص شود.

تیم فوتبال پرسپولیس با توجه به قهرمانی در لیگ و درجه بندی فوتبال ایران در مسابقات حذفی شرکت نکرد و اتوماتیک در گروه D قرارگرفت. دیدارهای این گروه در تاشکند و با حضور 4 تیم پرسپولیس،  پاختاخور ازبکستان، الطلبه عراق و نیسا در حال برگزاری بود. قرمزپوشان در گام اول این بازی ها با تک گل دقیقه 62 یحیی گل محمدی الطلبه عراق را شکست دادند اما باخت یک بر صفر در مسابقه دوم برابر پاختاکور امیدهای این تیم برای صعود به مرحله بعد را تحت الشعاع قرار داد.

حتی پیروزی 4 بر یک برابر نیسا در مسابقه آخر با گلهای خان محمدی در دقایق 14 و 76، گل محمدی 47 و اصلانیان 90 باعث راهیابی سرخپوشان به مرحله نیمه نهایی نشد تا این تیم از گردونه مسابقات کنار رود.

استقلال هم که قهرمان جام حذفی شده بود از مرحله سوم در این مسابقات شرکت کرد. در این مرحله استقلال در دو دیدار رفت و برگشت الفیصلی اردن را در مجموع با نتیجه 3 بر صفر شکست داد و به مرحله بعد راه یافت. نفتچی ازبکستان حریف استقلال در این مرحله بود. پیروزی یک بر صفر در ورزشگاه آزادی و شکست 2 بر یک در خانه حریف باعث شد آبی پوشان به خاطر گل زده در زمین نفتچی جواز حضور در مرحله گروهی را بدست آورند.

در این مرحله استقلال در گروه B با تیم های العین امارات، السد قطر و الهلال عربستان همگروه شد که مسابقات در امارات برگزار شد.

استقلال در اولین بازی مقابل السد قطر صف آرایی کرد. گلهای علی سامره در دقیقه 6 و رسول خطیبی 64 زمینه ساز پیروزی 2 بر یک استقلال را فراهم کرد. در دومین گام آبی پوشان مقابل الهلال عربستان به میدان رفتند. رسول خطیبی در دقیقه  18 و علی سامره در دقیقه 42 گلهای این تیم را به ثمر رساندند اما پاتریک سوفو با هت تریک خود باعث رقم خوردن اولین شکست نماینده ایران شد.

شاگردان حجازی در مسابقه آخر مقابل العین میزبان قرار گرفتند و برای صعود به مرحله بعد نیاز به پیروزی با اختلاف دو گل داشتند. علی سامره در دقیقه 67 گل فیصل علی که در دقیقه 65 به ثمر رسید را جبران کرد. اما گل های سانگو در دقیقه 67 و هدیب در دقیقه 78 زمینه خداحافظی تلخ آبی پوشان را از این رقابتها فراهم کرد تا این تیم مانند پرسپولیس از گردونه مسابقات کنار رود.

دومین دوره لیگ قهرمانان آسیا 2-2001 - جام اصفهانی ها
در پایان رقابت های نخستین دوره لیگ قهرمانان آسیا مسئولان برگزاری این جام تغییرات عمده ای را در نحوه انجام دومین دوره این رقابتها ایجاد کردند. حذف تیم های درجه سوم آسیا از حضور در این رقابتها و تشکیل مسابقاتی به نام جام اتحادیه AFC، همچنین تقسیم بندی مسابقات به دو مرحله گروهی و حذفی از مهمترین تغییرات در اجرای لیگ قهرمانان آسیا بود.

براین اساس دونماینده ازکشورهای غرب آسیا (بحرین، ایران،عراق، کویت، قطر،عربستان سعودی، امارات و ازبکستان) که قهرمان لیگ وجام حذفی کشورخود بودند در قالب چهارگروه چهار تیمی مرحله گروهی مسابقات غرب آسیا را برگزار کردند. در شرق آسیا هم دو نماینده از شش کشور(چین، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، تایلند و ویتنام) درقالب 3 گروه چهارتیمی ازمرحله گروهی شرکت داشتند .

تیم های حاضر در هر گروه 6 بازی به صورت دوره ای (رفت و برگشت) انجام می دادند و در نهایت 7 تیم اول گروه های هفت گانه جوازحضور درمرحله یک چهارم نهایی را بدست می آوردند.

دراین بین قهرمان دوره گذشته درمرحله گروهی شرکت نمی کرد و ازمرحله یک چهارم نهایی به 7 تیم دیگر اضافه می شد تا تیم ها پس از قرعه کشی و شناخت حریفان درچارچوب مسابقات تک حذفی که به صورت رفت و برگشت برگزارمی شد جواز حضور درمرحله نیمه نهایی را بدست می آوردند که این مراحل تا تعیین قهرمان به همین صورت ادامه پیدا می کرد.

در آن سال تیم سپاهان فاتح لیگ برتر و ذوب آهن قهرمان جام حذفی به عنوان نمایندگان ایران در دومین دوره لیگ قهرمانان آسیا حضور داشتند. ذوب آهن درگروه A با تیم های پاختاکور، قطراسپورت و ریفای بحرین همگروه بود و سپاهان هم درگروه D می بایست برای صعود با الاتحاد عربستان، العربی کویت و نفتچی ازبکستان دیدارمی کرد.

ذوب آهن این مسابقات را با پیروزی یک برصفر درفولاد شهر آغاز کرد که امانوئول ازوکام در دقیقه 77 تک گل پیروزی بخش تیمش را به ثمر رساند اما حذف ریفا باعث شد بازیهای این گروه با 3 تیم ادامه پیدا کند. این تیم اصفهانی در دومین مسابقه خود در اصفهان دریک بازی پرانتقاد مقابل قطر اسپورت به تساوی 3 بر3 دست یافت. علی طهماسبی (15)، رضا عزیزی (65) و عزیز زاده (84) درآن مسابقه برای ذوب آهن گلزنی کردند.

ورزشگاه الریان قطرمیزبان سومین مسابقه ذوب آهن بود که در نهایت بدون رد و بدل شدن گل این دیدار به پایان رسید تا تکلیف تیم صعود کننده از این گروه به بازی آخرکشیده شود. ذوب آهن برای صعود در ورزشگاه پاختاکورفقط به یک تساوی نیاز داشت اما بار دیگر ارائه یک بازی پرانتقاد ازاین تیم اصفهانی باعث شد جواز صعود به مرحله بعد به پاختاکورتقدیم شود. شکست 2 برصفر و درگیری های بعد از پایان آن مسابقه از یک سو باعث حذف ذوب آهن از گردونه این رقابتها شد و از سوی دیگر محرومیت هایی را هم برای این تیم اصفهانی به همراه داشت.

سپاهان اما با پیروزی خیره کننده 4 برصفر درگام اول برابرنفتچی نشان داد برنامه گسترده ای جهت موفقیت دراین جام دارد. کریمی و سید صالحی هر کدام 2 گل برای این تیم به ثمر رساندند. در دومین دیدارتساوی 2 بر2 درخانه العربی کویت با گل های خطیبی (17) و کریمی (79) نتیجه قابل قبولی برای این تیم به حساب می آمد که شاگردان فرهاد کاظمی آن را بدست آوردند.

پیروزی 3 بر 2 برابر الاتحاد عربستان همه را امیدوار کرد که سپاهان قطعا به مرحله بعد صعود می کند. در آن دیدارمحمود کریمی با به ثمر رساندن دوگل در دقایق 48 و 62 نقش مهمی دراین پیروزی داشت، ضمن اینکه خطیبی دردقیقه 53 گل دیگر سپاهان را به ثمر رساند. همه درشادی این پیروزی بودند که اتفاق غیرمنتظره ای رخ داد. سپاهان درچهارمین بازی خود در استادیوم پرنس عبدالله جده با نتیجه غیرمنتظره 4 بر صفر شکست خورد تا الاتحاد شانس اول صعود به مرحله بعد نامیده شود.

دو پیروزی پی درپی و با نتایج مشابه 3 بریک برابر نفتچی و العربی هم نتوانست باعث صعود سپاهان به مرحله بعد شود زیرا الاتحاد به خاطر تفاضل گل بالاتر وهمچنین کسب نتیجه بهتر در دو دیدار رفت و برگشت مقابل زرد پوشان اصفهانی به مرحله یک چهارم این مسابقات صعود کرد .

... ادامه دارد