"شادی حمید" درباره اینکه دموکراسی درخاورمیانه باید چه خصوصیاتی داشته باشد؟ می گوید: این مسئله نه به غرب، بلکه در واقع به مردم منطقه بستگی دارد، اگر جامعه ای خواهان رأی دادن به حزبی اسلامی و سوسیالیت است، باید این حق را داشته باشد.
به عقیده وی، دموکراسی در خاورمیانه با غرب متفاوت خواهد بود و هیچ اشکالی در این تفاوت نیست. به این معنا که درعمل به احتمال زیاد نقشی را که اسلام در جوامع منطقه بازی می کند، مهمتر و وسیع تر از آن است که غربی ها با آن راحت هستند. این واقعیتی است که باید پذیرفت و مشکلی در آن نمی بینم.
سخنرانی معروف "محور شرارت" و قرار دادن آن واژه در سخنرانی بوش نشانگر این واقعیت است که رودرویی توأم با بی فکری و جنگ طلبانه، به روشنی یکی از احمقانه ترین تصمیمات سیاست خارجی آمریکا است. |
شادی حمید در پاسخ به این پرسش که آمریکا چگونه می تواند بدون آنکه این عمل نوعی زورگویی به شمار آید دیگر کشورها را به برقراری نوعی سیستم دموکراتیک ترغیب کند، می گوید: ترویج دموکراسی کار مشکلی است، اما حداقل نباید ارائه اش در حد یک ایده، کار مشکلی باشد. ما سالانه میلیاردها دلار به لیست بلندی از دیکتاتورهای کشورهای خاورمیانه کمک مالی می فرستیم. به عنوان مثال مصر هر ساله مبلغی نزدیک به دو میلیارد دلار از آمریکا کمک دریافت می کند، که مسلماً این قابل قبول نیست. آمریکا باید به حمایت خود از دولتهای خاورمیانه که حق مردم خود را پایمال می کنند، پایان دهد.
وی در ادامه افزود: آمریکا باید کمک مالی و نظامی به کشورهایی نظیر مصر، اردن و مغرب را مشروط بر بهبودی و اصلاحات سیاسی و احترام به حقوق بشر نماید. ما تنها در صورتی می توانیم احترام و حمایت اعراب و مسلمانان را جلب کنیم، که آنها ببینند طرز رفتارمان تغییر کرده است، درباره حمایت و توسعه دموکراسی جدی تر از شعارهایمان هستیم، و در عمل آن را نشان می دهیم.
این کارشناس همچنین در ادامه این اظهارات را که آمریکا در موضعی نیست که بتواند عربستان سعودی را برای دموکراسی تحت فشار قرار دهد، رد و ابراز عقیده می کند که وابستگی عربستان به لحاظ سیاسی و نظامی به آمریکا و همچنین اختلافات داخلی این کشور مانع از آن است که در برابر آمریکا نافرمانی کند.
وی همچنین با انتقاد از سیاست آمریکا دربرابر ایران، ابراز عقیده می کند که رئیس جمهوری آمریکا باید از سیاست خود که همان تغییر رژیم است، دست بردارد.
این کارشناس خاورمیانه در این ارتباط می گوید: متاسفانه کاخ سفید نه تنها در رابطه با ایران، بلکه در سراسر منطقه کاملاً از ایده "دموکراسی" سوء استفاده نموده و آن را تبدیل به ابزاری برای ماجراجویی غلط نظامی کرده است. اتفاقاً ایران در بین کشورهای منطقه، در سیستم سیاسی خود دارای ویژگی های دموکراتیک است و راه هایی برای ترویج اصلاحات وجود دارد.
به عقیده این تحلیلگر منطقه ای، سخنرانی معروف "محور شرارت" و قرار دادن آن واژه در سخنرانی بوش، نشانگر این واقعیت است که رودرویی توأم با بی فکری و جنگ طلبانه، به روشنی یکی از احمقانه ترین تصمیمات سیاست خارجی آمریکا است.
به عقیده این پژوهشگر، سیاست آمریکا با عملکرد اخیرش، و تقسیم دنیا به دوست و دشمن، ناتوانی شگفت آوری را در تشخیص ندادن بین دوست و دشمن نشان داده است.