خبرگزاری مهر - گروه حوزه و دانشگاه: 465 روز انتظار دانشجویان و دانشگاهیان برای تصویب طرح ساماندهی شهریه دانشگاههای غیرانتفاعی به خصوص دانشگاه آزاد توسط مجلس شورای اسلامی همچنان بی نتیجه مانده و به نظر می رسد شاهد اقدامی در این زمینه نخواهیم بود.

17 دی ماه 85 زمان تعیین شده برای کمیته پنج نفره ای متشکل از مسئولان دانشگاهی و کشوری جهت طراحی و تصویب مدل شهریه دانشگاه آزاد اسلامی و دیگر دانشگاه های غیرانتفاعی بود که اگرچه در ظاهر دو ماه دیگر نیز تمدید شد اما در واقع به زمانی نامعلوم تمدید شده و هیچ گاه شکل اجرائی به خود نگرفت.

"تعیین شهریه ها برابر با نرخ تورم"، "هفته آینده هفته سرنوشت دانشجویان دانشگاه آزاد"، "تعیین شهریه بر اساس امکانات واحدها"، "کاهش شهریه واحدهای دانشگاه آزاد"، "تشکیل جلسه کمیسیون آموزش برای مدل شهریه"، "عدم افزایش شهریه دانشگاه آزاد تا تصویب طرح ساماندهی شهریه"، "تغییر در فرمول تعیین شهریه دانشگاه آزاد " و دهها مصاحبه دیگر از مسئولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی تنها اقداماتی بود که طی چندین ماه گذشته ستون و صفحات مختلف رسانه ها را پر می کرد اما تنها نتیجه آن تهی شدن امید هزاران دانشجویی بود که باید برای تامین شهریه خود به هر دری می زدند.

از سوی دیگر دانشگاه آزاد اسلامی نیز که در ابتدا افزایش هر گونه شهریه را تکذیب می کرد به این بهانه که مدل شهریه دانشگاه  های غیرانتفاعی در دست طراحی مجلس است از پاسخ گویی طفره رفته و مسئولیت را به گردن نمایندگان واگذار می کرد. مسئولان این دانشگاه پس از چندین ماه که دیگر بحثی در خصوص شهریه این دانشگاه مطرح نبود و دانشجویان نیز امیدی به ثابت ماندن شهریه خود نداشتند اعلام کرد که افزایش شهریه این دانشگاه براساس نرخ تورم انجام می شود.

رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در این خصوص می گوید: مدل شهریه دانشگاه آزاد در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نهایی شده و برای تصویب به صحن مجلس ارائه شد اما با توجه به حجم بالای کار در آخرین روزهای مجلس هشتم این طرح در مجلس نهم بررسی خواهد شد.

علی عباسپور ادامه می دهد: کمیسیون آموزش سعی داشت تا برای مشخص شدن وضعیت دانشجویان دانشگاه های غیرانتفاعی هر چه زودتر این طرح در صحن مجلس مطرح شود اما حتی بسیاری از طرح های یک فوریتی نیز برای تصویب در مجلس نهم باقی ماند.

وی می گوید: با روشن شدن وضعیت این طرح و تصویب آن بسیاری از مشکلات دانشجویان و هزینه های سنگین تحصیل در دانشگاه های مختلف مشخص خواهد شد و دانشجویان نیز از بلاتکلیفی خارج می شوند.

از سوی دیگر مسئولان دانشگاه آزاد نیز از ارائه پاسخ هرگونه سئوال در خصوص شهریه طفره رفته و تنها رئیس دانشگاه به این جمله بسنده می کند که هنوز چیزی در خصوص میزان افزایش شهریه دانشگاه آزاد مشخص نیست.

به نظر می رسد سایر کسانی که در دانشگاه آزاد نیز دارای مسئولیت هستند از گفتگو در این خصوص منع شده اند. یکی از مسئولان دانشگاه آزاد که خواست نامش عنوان نشود در خصوص شهریه این دانشگاه می گوید: تاخیر در طراحی مدل شهریه نه تنها سودی برای دانشگاه نداشته بلکه موجب آن شده تا مجبور به دریافت شهریه ها به صورت علی الحساب شویم و افزایش شهریه که سال های قبل به میزان نرخ تورم اعمال می شد نیز انجام نشود.

وی با تکذیب هر گونه افزایش شهریه در دانشگاه آزاد می افزاید: دریافت شهریه ها به صورت علی الحساب و عدم افزایش آن برخی از واحدهای محروم دانشگاه آزاد را با مشکلات مالی مواجه کرده که انتقاد برخی از دانشجویان و مسئولان را نیز به دنبال داشته است که مجلس باید پاسخگوی این افراد باشد.

طراحی مدل شهریه دانشگاه با توجه به آن که بر اساس میزان امکانات و سطح علمی دانشگاه انجام می شود موجب آن خواهد شد تا تراکم جمعیتی که در واحدهای تهران و شهرهای بزرگ دانشگاه آزاد وجود دارد از بین رفته و واحدهای کوچک دانشگاه آزاد که شهریه کمتری دریافت می کنند نیز بتوانند به صورت بومی به پذیرش دانشجو بپردازند.

با بررسی برگه های انتخاب واحد سال گذشته و سال جاری دانشگاه آزاد و گفتگو با برخی از دانشجویان رشته های مختلف این دانشگاه به راحتی می توان به این نتیجه رسید که افزایش شهریه ای در دانشگاه آزاد اعمال نشده اما این که واحدهای مختلف به دانشجویان اعلام کرده اند که در زمان فراغت از تحصیل باید میزان اختلاف شهریه احتمالی را پرداخت کنند نیز خود جای بحث دارد.

یکی از دانشجویان دانشگاه آزاد واحد پرند در این خصوص می گوید: شهریه سال گذشته دانشگاه 600 هزار تومان بود که در سال جدید نیز همین شهریه از من دریافت شد. علاوه براین به تمام کسانی که درخواست وام شهریه از دانشگاه داشتند نیز وام ارائه شد.

کریمپور دانشجوی دانشگاه آزاد تهران مرکز نیز با بیان این مطلب که افزایش شهریه ای از او دریافت نشده می افزاید: اگرچه شهریه امسال با سال گذشته فرقی نکرده اما دانشگاه اعلام کرده با توجه به آن که سال آخر دانشگاه را می گذرانم برای تسویه حساب با دانشگاه باید اختلاف شهریه احتمالی را نیز پرداخت کنم.

ذکر این نکته نیز ضروری است که دانشجویی که حداقل چهار ترم تحصیلی شهریه خود را به صورت علی الحساب پرداخت کرده باید در پایان تحصیل و در زمان تسویه حساب مبلغ باقیمانده شهریه را یکجا پرداخت کند که این امر به طور حتم مشکلات عمده ای برای دانشجویان ایجاد خواهد کرد.

کم توجهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به طرح مدل شهریه دانشگاه آزاد برای بهبود وضعیت دانشجویان این دانشگاه ها در حالی است که این روزها بحث و اختلاف نظر در میان برخی از این نمایندگان و مسئولان دانشگاه آزاد جنبه شخصی پیدا کرده و منافع دانشجویان در اولویت های بعدی قرار گرفته است.

..................................................
  گزارش : مسعود فاضلی