تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۸۲ - ۰۹:۳۳

خبرگزاري "مهر": امروز پنج شنبه بيست و هشتم اسفند سال 1382 هجري شمسي مقارن است با بيست و ششم محرم الحرام سال 1425 هجري قمري و برابر است با هجدهم مارس سال 2004 ميلادي

اشغال اصفهان توسط سپاهيان روس : 

در چنين روزي در سال 1294 ه ش اصفهان به اشغال سپاهيان روس در آمد. در دوران جنگ جهاني نخست ايران آماج حمله كشور هاي انگلستان و روسيه قرار گرفته بود . انگليسي ها به جنوب ايران حمله ور شدند و در جنوب البته با مقاومت مردم بوشهر و طرفداران رييسعلي دلواري روبرو گشتند . روسها نيز بي توجه به مردم ايران تا نقاط مركزي كشور پيش رفتند و نهايتا توانستند در چنين روزي اصفهان را به اشغال خود در آوردند . در اين دوره مقاومت هاي مردم اصفهان به طرز ديگري نمايان مي شود . به طور مثال وحيد دستگردي يكي از شاعران اين شهر در ترجيع بندي به بيان ظلم هاي وارده از سوي روس ها بر مردم اين ديار سخن مي گويد .
   همّت و غيرت ز ما، مدد ز حي‌ّ احد     غالب حي‌ّ قديم‌، قادر فرد صمد
واهب فيض ازل‌، مالك ملك ابد ،           نعمت او بي‌حساب‌، رحمت او بي‌عدد
عنايتش يار را، به ياوري در رصد       كيفرش اغيار را، هماره اندر صدد 
                      هو، حق‌، مولا مدد،     نابود كن ديو و دد ...
هو حق همت كنيد، مرشد و شيخ و مريد     يكسره خرد و بزرگ‌، خواجه و عبد و عبيد
زمره شاه و گدا، خيل سياه و سپيد                  پرده ناموس ما، دست اجانب دريد
جيش سليمان كجاست‌؟ ديو ستمگر رسيد            آصف كو تا كه لاحول به ديوان دمد 
                هو، حق‌، مولا مدد، نابود كن ديو و دد ...
از دو طرف مي‌كنند كشور جم پايمال         روبه زشت از جنوب‌، خرس دغل از شمال‌
به‌خواب خرگوش شير، خواب است اين يا خيال     ‌ با دم شير نر است‌، روبه بازي‌سگال‌
آدميان تا به چند، با خرسان در جوال‌              غرّشي اي نرّه شير كه خرس و روبه رمد 
            هو، حق‌، مولا مدد، نابود كن ديو و دد ...
وا اسفا پاي روس‌، به خاك گيلان رسيد             دست بريتانيا به فارس‌، آسان رسيد
يكي ز جهرم گذشت‌، يكي به طهران رسيد     شيون و فرياد رشت تا به خراسان رسيد
ناله و افغان فارس تا به صفاهان رسيد       منشين تا ز اصفهان‌، نعره به كيوان رسد 
               هو، حق‌، مولا مدد، نابود كن ديو و دد ...

    
تحريم جشن نوروز:


در چنين روزي درسال 1341  ه ش حضرت آيت الله ميلاني جشن نوروز را تحريم كرد   . مردم بنا به سنت گذشته كه همه ساله حلول بهار را جشن مي گرفتند در آن سال به دليل بر گزاري رفراندوم متقلبانه شاه  ، به پيروي از حكم مراجع عظام تقليد از جمله حضرت امام خميني ره وحضرت  آيت الله ميلاني آن سال را جشن نگرفتند . در مدرسه هاي علوم ديني به همين مناسبت پرچمي سياه نگاشته شد و بر روي آن قيد شده بود : امسال مسلمين عيد ندارند . بسياري از روحانيان نيز نوار سياه رنگي به نشانه عزا بر سينه خود نصب كرده بودند .
ريشه اين امر را مي توان در اصول ششگانه شاه دانست كه در آن به اصول اسلام حمله شده بود . محمد رضا پهلوي در نوزدهم دي ماه  سال 1341 ه ش اصول ششگانه شاهنشاهي وبه اصطلاح اصول انقلاب سفيد را اعلام كرد . شاه كه در جريان لايحه انجمن هاي ايالتي و ولايتي دچار شكست سخت و مفتضحانه اي شده بود به منظور جبران شكست خود ، اصول ششگانه شاه و ملت  يا انقلاب سفيد را به عنوان رفورم اقتصادي - سياسي در كشور به همه پرسي نهاد . حضرت امام خميني ره اين بار نيز با در يافت نوع توطئه اي كه در حال شكل گيري بود  با دعوت از علما خواست كه نسبت به اين اقدام ابراز انزجار كنند . پس از  آن قرار شد كه آيت الله روح الله كمالوند، شاه را ملاقات كرده و هدف او را در باره اين رفراندوم جويا شود . شاه به جاي اتخاذ موضعي معقول و شفاف ،  نسبت به اين كه علماي ايران همانند علماي ديگر كشور ها دعاگو و متشكر از شاهنشاه كشور شان نيستند گله كرد . پس از بازگشت آيت الله كمالوند مراجع بزرگ قم به اين منظور جلسه اي تشكيل دادند كه نتايج آن  در بهمن ماه همان سال رخ نمود . سرانجام  شوراي وزيران وقت ، در مصوبه اي زمان رفراندوم اصول شش گانه معروف به انقلاب سفيد را  ششم  بهمن ماه  همان سال اعلام كرد . رفراندوم  از سوي امام خميني ره و قشرهاي مختلف مردم تحريم شد . امام ره در جلسه اي كه به همين منظور  براى تعيين خط مشى مبارزه تشكيل شد، در آغاز شرايط حساس پيش آمده را تشريح كردند وفرمودند:" آقايان توجه داشته باشند كه با وضعى كه پيش آمده، آينده تاريك و مسئوليت ما سنگين و دشوار مى‏باشد... آنكه روبه‏روى ما قرار دارد و طرف خطاب و حساب ما مى‏باشد، شخص شاه است كه در مرز مرگ و زندگى قرار گرفته ... خطرى كه اكنون عموم مردم را تهديد مى‏كند بزرگتر از آن است كه بتوان از آن چشم پوشيد... ملت اسلام در معرض فنا و نيستى قرار خواهد گرفت... كارى كه از ما ساخته است، بيدار كردن و متوجه ساختن مردم است; آن وقت‏خواهيد ديد كه داراى چه نيروى عظيمى خواهيم بود كه زوال ناپذير است و توپ و تانك هم حريف آن نمى‏شود." پس از بيانات امام خمينى‏قدس سره قرار شد كه مراجع و مقامات روحانى، هر يك با صدور اطلاعيه‏اى با رفراند وم مخالفت نموده دست‏به افشاگرى عليه رژيم بزنند. اولين اعلاميه را امام ره در پاسخ سؤال جمعى از متد ينين تهران كه نظر ايشان را درباره  رفراندوم خواسته بودند; بامداد سه‏شنبه 2/11/1341 صادر كردند و طى آن اعلام داشتند:" ... معلوم نيست چه مقامى صلاحيت دارد رفراند وم نمايد... به نظر مى‏رسد اين رفراند وم اجبارى، مقدمه براى از بين بردن مواد مربوط به مذهب است ... علماى اسلام وظيفه دارند هر وقت‏براى اسلام و قرآن احساس خطر كردند، به مردم گوشزد كنند... ". در پى اعلاميه امام، ديگر مراجع نيز اعلاميه‏هايى صادر كردند و اعتراض قانونى و تكاليف شرعى خود را به آگاهى اولياى امور رساندند . شاه اما رفراندوم خود را انجام داد و عصر همان روز رسانه هاي گروهي رژيم اعلام كردند كه "اصول پيشنهادي شاهنشاه با استقبال پر شور و بي نظير ملت ايران روبرو شده است . همه طبقات براي شركت در انقلاب كبير شاهنشاه به خيابانها آمدند و اصول ششگانه با پنج ميليون و ششصد هزار راي موافق در مقابل چهار هزار و صد و پنجاه راي مخالف به تصويب رسيد ."  پس از اعلام اين خبر كندي رييس جمهور وقت آمريكا طي تلگرافي خشنودي خود را از اين واقعه ابراز داشت و سفير انگليس نيز مراتب خشنودي خود را اعلام كرد .  

تشكيل كنفدراسيون سوييس : 


درچنين روزي در سال1815ميلادي  كنفدراسيون سوئيس اعلام موجوديت كرد . سوئيس از چندين كانتون تشكيل شده است كه هريك داراي قانون و مجلس مقننه  جداگانه مي باشد . سوئيس كشوري است در اروپاي مركزي بين آلمان و ايتاليا . نژاد مردم اين كشور تركيبي از نژاد هاي ژرمن و لاتين مي باشد . اكثر مردم اين كشور از مذاهب پروتستان و كاتوليك پيروي مي كنند . زبان رسمي آن سه زبان آلماني ، ايتاليايي و فرانسوي است . حكومت اين كشور در حال حاضر جمهوري فدرال است .  به هنگام تشكيل كنفدراسيون سويس از بيست و شش ايالت تشكيل شده بود . سوئيس از كنفدراسيون به سوي فدراليسم حركت نموده  است .

تولد استفان مالارمه :
در چنين روزي در سال  1842 ميلادي استفان مالارمه شاعر فرانسوي به دنيا آمد . «پس از نيمه شب » عنوان مهمترين اثر اوست . استفان مالارمه در نوجواني  به انگلستان رفت و در آنجا نيز ازدواج كرد . وي پس از آن  عازم  پاريس شد و در اين شهر به  ترجمه اشعار «ادگار آلن پو» پرداخت . وي به سال 1898ميلادي در گذشت . او را رهبر مكتب سمبوليسم در ادبيات مي شناسند . شاعران سمبوليست  در جستجوى راه گريزى از سختيها و نابسامانيهاى روحى و اجتماعى بودند. تصور وجود جهانى آرمانى در فراسوى طبيعت، پاسخى به نيازهاى روحى اين عده بود.

تولد جان آپدايك :
در چين روزي در سال 1932 ميلادي جان آپدايك شاعر و رمان نويس آمريكايي به دنيا آمد .« يك ماه يكشنبه ها »، «برزيل » ، «سناتور  » و «  خرگوش » عناوين مهمترين آثار اوست . وي به عنوان يكي از برترين نويسندگان در جهان معاصر شناخته شده است و آثار او به چندين زبان زنده دنيا ترجمه شده اند .

تولد رنه كلمنت :
در چنين روزي در سال  1913 ميلادي رنه كلمنت نويسنده و كارگردان  فرانسوي به دنيا آمد . «پاريس در حال سوختن»  عنوان مهمترين اثر اوست.  

در گذشت لاورنس استرن :
در چنين روزي در سال  1786 ميلادي لاورنس استرن نويسنده انگليسي در گذشت . «سفر احساسي به فرانسه و ايتاليا»  عنوان مهمترين اثر اوست .

نبرد البابين :
در چنين روزي در سال  1167 ميلادي مصر عليه سوريه وارد جنگ شد . اين نبرد به نبرد البابين نام گرفت .

ممنوعيت كمك به كليسا :
در چنين روزي در سال 1532 ميلادي پارلمان انگلستان پرداخت ماليات به كليساي روم را ممنوع كرد . 

 آژاكس آمستردام :


در چنين روزي در سال 1900 ميلادي باشگاه فوتبال آژاكس آمستردام شكل گرفت .

انفجار كشتي فرانسوي :
در چنين روزي در سال 1915 ميلادي كشتي فرانسوي بووه منفجر شد و تمام 640 سرنشنين آن كشته شدند .

اتحاد هيتلر و موسوليني :

در چنين روزي در سال 1940 ميلادي موسوليني به هيتلر پيوست در جنگ عليه فرانسه و بر يتانيا به آلمان پيوست .

اشغال مجارستان :
در چنين  روزي در سال 1944 ميلادي گروه هاي نازي در آلمان مجارستان را به اشغال خود در آوردند .

بمباران بر لين :
در چنين روزي در سال 1945 ميلادي بيش از 1250 هواپيماي آمريكايي بمباران شهر برلين را از سر گرفتند .

قرار داد براسلز :
در چنين روزي در سال 1948 ميلادي  كشور فرانسه ، بريتانياي كبير و كشور هاي عضو بنلوكس قرار داد براسلز را به امضا رساندند .

پايان جنگ الجزاير :


در چنين روزي در سال 1962 ميلادي  جنگ الجزاير پس از هفت و نيم سال و به جاي گذاردن دويست و پنجاه هزار كشته پايان يافت . در پايان اين جنگ بن بلا از اين كشور گريخت . جمهورى دمكراتيك خلق الجزاير با بيش از دو ميليون  كيلومترمربع  مساحت در شمال غربى قاره  آفريقا و در ساحل جنوبى درياى مديترانه قرار گرفته است . تونس،  ليبى،  نيجر،  مالى،  موريتانى، 
صحراى باخترى ومراكش از جمله كشور هاي همسايه اين كشورند . حدود 99 در صد از مردم اين كشور از تيره "عرب - بربر" هستند و كمتر ازيك درصد آنها نژاد اروپايى دارند. مسلمانان اهل تسنن 99 درصد ساكنان الجزاير را تشكيل مى دهند و حدود يك درصد از مردم هم به دين مسيح و يايهود اعتقاد دارند. زبان رسمى كشور الجزاير عربى است.

سوهارتو و دولت :
در چنين روزي در سال 1966 ميلادي ژنرال سوهارتو در اندونزي تشكيل دولت داد .

پايان درگيري :
در چنين روزي در سال 1975 ميلادي مردم كرد عراق جنگ عليه دولت اين كشور را پايان دادند .

بوتو ، محكوم به مرگ :
در چنين روزي در سال 1978 ميلادي علي بوتو نخست وزير سابق پاكستان به مرگ محكوم شد . 
 
تولد آتا نازي فت:
در چنين روزي در سال 1820 "آتانازي - فت "شاعر و اديب مشهور روسي به دنيا آمد  .او را از پيشروان مكتب سمبوليسم در روسيه مي شناسند . نخستين اثر وي " پانتئون شاعر "نام دارد .
 
نخستين پرواز فضايي  :


در چنين روزي درسال  1965 براي نخستين بار د رتاريخ  دو فضانورد اتحاد جماهير شوروي به نامهاي " لئونوف" و "بليائوف " به وسيله سفينه " وسخود 2 - به فضا پرتاب شدند .