به گزارش خبرنگار مهر، محمود صلاحی در جمع خبرنگاران در خصوص حضور اتحادیه بین المللی راه آهن در طرحهای ریلی کشور گفت: این اتحادیه به تازگی همکاری خود را با ایران شروع کرده ولی در دنیا سالها است که حضور دارد و از طریق شرکتهای سرمایه گذاری خود به انجام پروژه ها مشغول است اما ایران باید به خوبی موقعیت های سرمایه گذاری خود را به اعضای این اتحادیه بشناساند همانطور که هند در حال حاضر مایل به سرمایه گذاری در چابهار است.
مشاور رئیس جمهوری در امور مناطق آزاد افزود: با توجه به اینکه اتحادیه بین المللی راه آهن دارای 180 عضو در دنیا است عاملی مهم در مذاکرات ما به شمار می آید، ضمن اینکه پیشنهاد ما این است که هند سرمایه گذاری های خود را اول از بندر چابهار شروع کند چراکه ما توسعه اسکله چابهار را در دستور کار دولت داریم و اول سال 86 نیز تصویب شده و قرارگاه خاتم الانبیا برنده مناقصه شد.
وی افزود: توسعه اسکله چابهار سه سال زمان احتیاج دارد که همزمان با این کار باید راه آهن چابهار را که خود به دو سال زمان احتیاج دارد به اتمام رسانیم. این درحالی است که توسعه اسکله و ساخت راه آهن باید همزمان با هم جلو رود.
این مقام مسئول در دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد کشور اظهار داشت: بحث متصل نبودن اسکله ها به راه آهن یکی از نگرانی های ما است. اسکله اتصال بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری به مناطق آزاد نیز مطرح است که اگر قرار است چابهار نقطه بارانداز کالاهای سایر کشورها قرار گیرد از خطوط ریلی نیز برای حمل ونقل کالا بهره گیری کنند.
رئیس جمهوری در سفر اخیر خود به خراسان رضوی تاکید زیادی برای اتصال راه آهن خراسان به چابهار داشت این درحالی است که یکی ار زیرساختهای مهم توسعه محور شرق و منطقه آزاد چابهار، اتصال ریلی چابهار به راه آهن سراسری کشور است که اگر این اتفاق رخ دهد شاهد ترانزیت وسیع کالا از طریق کریدور شمال- جنوب خواهیم بود.
مشاور رئیس جمهوری در امور مناطق آزاد افزود: این امر قطعا مورد استقبال کشورهای دنیا قرار خواهد گرفت چراکه کاهش قیمت حمل و نقل کالا را به دنبال خواهد داشت. این درحالی است که در حال حاضر کشورهای CIS به آبهای جنوب راه ندارند و زمانیکه این اتصال برقرار شود تمام تبادلات تجاری به سمت ایران سرازیر شده و درآمد خوبی توسط ترانزیت نصیب ایران می شود.
وی تصریح کرد: این امر سبب توسعه محور شرق می شود و زمینه ساز اشتغال آفرینی مستقیم و غیرمستقیم در شرق کشور که امروز مشکل اشتغال زایی دارد، است. از سوی دیگر این قسمت از کشورمان به دلیل کم آبی با مشکلات جدی مواجه است.
صلاحی خاطرنشان کرد: دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد مصمم به دنبال این است که منطقه آزاد چابهار که اصلی ترین محور توسعه شرق است گسترش بیشتری یابد.
این مقام مسئول در دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد در خصوص تغییر مدیرعامل منطقه آزاد کیش نیز گفت: تصمیم ما تصمیم دولت است و ما منتظر تصمیم گیری در این زمینه هستیم.
وی اظهار داشت: سال گذشته مهمترین اولویت ما رفتن به سمت اجرای طرح های کلان و پروژه های بزرگ در مناطق آزاد کشور بود که بر این اساس راه اندازی بورس نفت در کیش، سوخت رسانی به کشتی ها در قشم بود این درحالی است که شرکتی به منظور موضوع سوخت رسانی ایجاد شده که ظرف 2 هفته اخیر نهایی خواهد شد و سوخت رسانی به قشمت شکل اجرایی به خود می گیرد.
صلاحی ادامه داد: تعدادی از صنایع، کارخانجات و طرحها در منطقه آزاد راه اندازی شده اند، چابهار به سمت ترانزیت در حال حرت است و سفرای اتریش، هند، قرقیزستان و کشورهای CIS نیز از این منطقه بازدیده به عمل آورده و خواهند آورد.
مشاور رئیس جمهور در امور مناطق آزاد تصریح کرد: برنامه جدی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد در سال 87 جذب سرمایه گذاری برای تمامی مناطق آزاد است. البته بحث گردشگری کیش نیز سال گذشته به صورت جدی دنبال شده و در قشم نیز بالای 600 هزارنفر جمعیت وارد شد به نحوی که صف 15 کیلومتری بابت حمل 57 هزارخودرو با سرنشین تشکیل شده بود.
وی افزود: این امر نشانگر رشد مناطق آزاد است. از سوی دیگر هتل سازی در مناطق آزاد در حال رشد است و در قشم 2هتل شروع شده و درکیش نیز سرمایه گذاری برای 10 هتل آغاز شده است.
به گفته صلاحی، سفری به همراه وزیر بازرگانی به سریلانکا صورت گرفته که در خلال آن با 6 وزیر، نخست وزیر و رئیس جمهور این کشور ملاقاتهایی برای فعال شدن چابهار صورت گرفته است که بارانداز محصولات آنجا باشد.
وی خاطرنشان کرد: سال 86 مذاکرات جدی با شورای بازرگانان ایرانی مقیم دوبی برای جذب سرمایه گذاری صورت گرفته است.
صلاحی در خصوص آخرین وضعیت پل خلیج فارس گفت: طرح کلی این پروژه به تصویب دولت رسیده و به کمیسیون زیربنایی رفته است. البته اتریشی ها کتبا اعلام آمادگی کرده اند اما ما منتظر جواب کمیسیون زیربنایی دولت هستیم تا بتوان مناقصه برگزار کرد. این طرح به صورت فاینانس اجرایی خواهد شد.
وی اظهار داشت: توجیه اقتصادی قوی این پل این است که با ساخت آن سرمایه گذاران نیازی به دوبار تخلیه و بارگیری ندارند و غیر از تردد ماشین در این پل، خط ریلی نیز گذر می کند که می تواند نیازها را به سرعت پاسخ دهد.
وی درخصوص منطقه آزاد انزلی نیز اظهار داشت: این منطقه سه سال است که تشکیل شده و در آن سه مرکز فروشگاهی بزرگ تاسیس شده بود ولی مجلس ورود کالاهای همراه مسافر را برای مناطق آزاد جدید مصوب نکرده بود لذا این فروشگاه ها ایجاد شد.
صلاحی روند پیشرفت منطقه آزاد انزلی را مطلوب عنوان و تصریح کرد: اقدامات بسیار مطلوبی برای رونق این منطقه صورت گرفته که از جمله آن می توان به برگزاری نمایشگاه های فصلی، محوطه سازی بندر، ایجاد ناحیه صنعتی، راه اندازی دو واحد نساجی و حل و فصل املاک معارض موجود با صرف رقم حاصل از دریافت عوارض منطقه آزاد از کالاهای ورودی اشاره کرد.
مشاور رئیس جمهور در امور مناطق آزاد خاطرنشان کرد: امروز 96 هزار هکتار زون صنعتی در اروند فنس کشی و نیز احداث جاده دسترسی تمام شده، قطعات آماده واگذاری به صنایع است.
صلاحی افزود: همچنین دو سرمایه گذاری کلان در بحث فولاد در منطقه آزاد اروند حضور یافته اند و تفاهم نامه ای امضا شده که یکی از این سرمایه گذاران یکی از کشورهای همسایه است. هم اکنون کار شروع شده و با توجه به این این پروژه ها احتیاج به آب، گاز و ریل دارد تمامی این موارد در منطقه موجود است.
وی با رد عرضه کالاهای بی کیفیت چینی در بازارچه های منطقه آزاد اروند، اظهار داشت: سال 84 قراردادی برای حضور چینی ها در منطقه آزاد اروند منعقد شده که در آن کالاهای باکیفیت عرضه شود ولی اگر غرفه ای کالاهای ارزان قیمت بی کیفیت عرضه می کند قطعا مورد پیگیری مسئولان منطقه آزاد اروند قرار خواهد گرفت.
صلاحی سهم دریافت عوارض مناطق آزاد برای توسعه زیرساختهای آنها را 15 درصد از عوارض ناشی از واردات 5/1 میلیارد دلار کالا ذکر و تصریح کرد: مناطق آزاد به سمت صنعتی شدن، تجارت و توسعه صادرات در حال حرکت است. دولت برای جبران بیشتر هزینه های توسعه زیرساخت در مناطق آزاد دریافت این عوارض را مصوب کرده است.