به گزارش خبرنگار مهر، آزمون پذیرش دستیار تخصصی بالینی که از اسفند سال 82 و پس از تخلفات صورت گرفته در آن آزمون در حال رسیدن به آرامش بود، در این دوره با یکی از تعجب برانگیزترین اقدامات مواجه شد.
آزمون پذیرش دستیار تخصصی بالینی برای پزشکان عمومی از اهمیت بسزایی برخوردار است و داوطلبان این آزمون باید ضمن حضور در مراکز درمانی و انجام وظایف پزشکی خود در روزهای منتهی به اسفند سختیهای درس خواندن های دوباره و چند باره را تحمل کنند.
پزشکان جوانی که به امید روزهای بهتر در دوره تخصصی، رنج شرکت در آزمونی که به زعم برخی از کنکور سراسری برایشان سخت تر است را بر خود هموار می کنند و با شرکت در آن به امید قبولی، زمان های زیادی را به انتظار می نشینند. این انتظار از سوی مسئولان به منظور اطمینان از صحت همه جانبه آزمون و از سوی داوطلبان انتظاری کشنده تلقی می شود و همین مسئله موجب بروز برخی از شایعات و گمانه زنی ها در آستانه اعلام نتایج می شود.
در روزهایی که داوطلبان در انتظار اعلام کارنامه نهایی و انتخاب رشته بودند، چند سایت اینترنتی و وبلاگ به انتشار جدولی پرداختند که بدون هیچ نام و نشانی خبر از رتبه ها و نمره کل داوطلبین می داد. این جدول که بنا به گفته مسئولان سایت انتشار دهنده توسط یک ایمیل مجهول دریافت شده بوده، شائبه هایی را در میان داوطلبان ایجاد کرد.
گمانه زنی ها آغاز شد و برخی تا هک شدن سایت ثبت نام آزمون دستیاری نیز پیش رفتند اما بررسی های فنی نشان داد که هیچ گونه اطلاعاتی از طریق این سایت و دیگر بخشهای مسئول در وزارت بهداشت خارج نشده است.
در این میان سایتی که در ابتدا نسبت به انتشار این جدول اقدام کرده بود در توضیحی خاطرنشان کرد: " با توجه به واکنش دبیرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت به انتشار لیست مربوط به نمره و رتبه شرکت کنندگان در آزمون دستیاری سال 1386 در سایت "..."، این سایت علیرغم تاکید قبلی مبنی بر عدم اطمینان کافی از منبع خبر، مجدداً اعلام می دارد که به دنبال اعتراض دبیرخانه محترم شورای آموزش پزشکی و تخصصی نسبت به حذف آن از سایت اقدام شد. با توجه به توضیحات دبیرخانه مذکور به نظر می رسد لیست ارائه شده بدون در نظر گرفتن تاثیر سهمیه های مختلف بر رتبه تهیه گردیده و توصیه سایت "..." به همکاران شرکت کننده در آزمون صبر و شکیبایی تا اعلام رسمی نتایج و کارنامه ها در سایت وزارت بهداشت می باشد."
دکتر محمدعلی محققی - دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص تأکید کرد: هیچ گونه خدشه ای به بانک های اطلاعاتی وزارت بهداشت و همچنین اطلاعات ثبت نامی داوطلبان وارد نشده است و داوطلبان اطمینان داشته باشند که همه اطلاعات ثبت نامی آنها در نهایت امنیت مورد حفاظت قرار دارد.
دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت گفت: تمام امور پرسشنامه، اوراق آزمون و سایر مواردی که به آزمون دستیاری مرتبط است، در نهایت دقت مورد حفاظت است و داوطلبان اطمینان داشته باشند که دبیرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی از حقوق فرد فرد داوطلبان دفاع می کند.
وی اظهار داشت : داوطلبان باید تنها به اطلاعیه هایی که از سوی وزارت بهداشت منتشر می شود توجه کنند، که البته دانشگاههای علوم پزشکی و مرکز سنجش آموزش پزشکی نیز مرجع خوبی برای دریافت اطلاعات آزمون هستند.
محققی با رد اعتبار رتبه های منتشر شده از سوی سایتها و وبلاگها خاطرنشان کرد: این جدول تنها یک مدل سازی از رتبه های اعلام شده آزمون دستیاری در سال های گذشته بوده است .
وی انتشار این گونه جداول را غیرقانونی دانست و گفت: داوطلبان توجه داشته باشند که در هر صورت انتشار این گونه اطلاعات بدون سندیت به تشویش اذهان می انجامد و غیر قانونی است اما در این میان دبیرخانه نیز وظیفه خود را در زمینه اطلاع رسانی به انجام می رساند تا از هر گونه شائبه ای جلوگیری شود.
در این میان کی قباد طاهرنژاد - رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار مهر یادآور شد: مسئولان سایت مربوطه پس از دریافت تذکرات لازم از سوی وزارت بهداشت در خصوص انتشار جدول رتبه های آزمون دستیاری که بدون هیچ سندیت علمی تهیه شده بود، عذرخواهی خود را اعلام کرده اند.
وی اضافه کرد: این مسئله نشان می دهد که این موضوع دیگر قابل اعتنا نیست و باید توجه داشت که این جدول می توانسته با جمع آوری اطلاعات آماری از دوستان و اطرافیان نیز شکل بگیرد زیرا اعلام رتبه ها بدون اعمال سهمیه که مهمترین نکته در آزمون دستیاری است هیچ ارزشی در بر ندارد و تنها یک عدد محسوب می شود.
رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی وزارت بهداشت انتشار رتبه های داوطلبان آزمون دستیاری به همراه فرم انتخاب رشته در روز اول اردیبهشت ماه از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را نشان دهنده تهیه شدن این جدول تنها بر اساس گمانه زنی دانست.
به گزارش مهر، در این میان نکته ای که جلب توجه می کند این است که چرا آزمون دستیاری همیشه باید حاشیه هایی را به همراه داشته باشد و آیا به طول انجامیدن زمان اعلام نتایج زمینه ساز این نوع شائبه ها نیست.
خاطره ناخوشایند تخلفات آزمون دستیاری در سال 82، لو رفتن سئوالات آزمون، فروش سئوالات با قیمت های میلیونی، سلب اعتماد گروه زیادی از داوطلبان و شائبه ادامه تحصیل برخی از متقلبان همچنان خاطر جمعیت زیادی از داوطلبان آزمون دستیاری را می آزارد و این موضوع حاشیه ای پررنگ تر از متن برای این آزمون ساخته است.
از دیگر نکاتی که در مورد آزمون دستیاری به عنوان یکی از آزمون های مهم کشوری که زمینه ارتقاء پزشکان عمومی را فراهم می آورد این است که طولانی بودن زمان بررسی مدارک داوطلبان، بررسی پاسخنامه ها، ثقیل بودن زبان نگارش دفترچه آزمون، مشخص نبودن ظرفیت ها و نوع تأثیر سهمیه ها در قبولی افراد، ... همه و همه دست به دست هم می دهد که یک آزمون دچار حاشیه های ناخواسته ای شود.
در این میان ضرورت دارد که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تلاشی بیشتر و فراگیر نسبت به اطلاع رسانی بهتر در این زمینه بپردازد تا داوطلبان دست به دامان دوستان و آشنایان، تلفنخانه وزارتخانه، آشنایی در دبیرخانه و ... هزاران مستمسک دیگر که مسئولیتی بر عهده آنها نیست، نشوند.