شرکت کنندگان در کنفرانس وحدت اسلامی پیش‌نویس پیشنهادی منشور وحدت اسلامی را بررسی و طی بیانیه پایانی ضمن تأکید بر ضرورت به کارگیری تمام امکانات جهان اسلام برای آزادسازی قدس، اعلام کردند: کمیته ویژه‌ای تشکیل و عهده‌دار اصلاحات و تدوین نهایی منشور خواهد بود .

به گزارش خبرگزاری مهر، در این بیانیه آمده است: شرکت کنندگان در کنفرانس تأکید داشتند وحدت اسلامی ویژگی عمده امت اسلامی است که متون قرآن کریم و سنت شریفه رسول اکرم (ص) به شدت و به صورت آشکار بر آن تأکید داشته و پایه های اندیشه ای و ضرورت عملی آن را روشن نموده و کلیه حالتهای تعصب و کشمکش و اختلاف در موضع گیری های عملی را نکوهش کرده اند.

این بیانیه می افزاید: شرکت کنندگان در این کنفرانس بر این باورند که اوضاع نابسامان و پراکندگی و عقب ماندگی در زمینه های گوناگون موجود با توجه به برنامه ریزی اسلام برای زندگی، چنین وضعی را غیر قابل قبول دانسته که لازم است علما و اندیشمندان و همه دلسوزان امت اسلامی به مسئولیت خود در جهت نجات امت از این وضع نابسامان عمل نمایند تا امت را به سطح مطلوب با برنامه وحدت هدفمند برسانند و هدف تقریب میان مذاهب اسلامی و همکاری مشترک در زمینه های گوناگون در راستای اجرای اصل برادری اسلامی را تحقق بخشند.

در ادامه بیانیه بیست و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی آمده است: کنفرانس پیش نویس «منشور وحدت اسلامی» را به طور اجمالی تأیید می کند و کمیته ویژه ای از علما و اندیشمندان از مذاهب گوناگون را توسط دبیرخانه عمومی مجمع تشکیل می دهد که این کمیته عهده دار انجام بررسی هر گونه اصلاحات و محافظه کاری های ارائه شده و همچنین تهیه متن مشروح نهایی خواهند بود. و از همه علما و اندیشمندان جهان خواستار امضای آن خواهد بود .

در این بیانیه می خوانیم: شرکت کنندگان در این کنفرانس از مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی خواستار پیگیری مستمر مسئله تحقق بندهای این منشور و اجرای عملی آن از سوی علما و مسئولان امر و نظارت بر اجرای آن شدند.

شرکت کنندگان در کنفرانس از همه اندیشمندان فرهیخته و جامعه شناسان و سیاستمداران خواستار همکاری آنان در این زمینه شده و توافق رهبران در کنفرانس فوق العاده مکه به تاریخ 5-6 ذی قعده برابر با 7-8 دسامبر سال 2005 مطابق با 16-17 آذر ماه سال 1384 در طرح ده ساله خود در موارد ذیل را یاد آور شدند:

- شرکت کنندگان بر لزوم تعمیق گفتگو میان پیروان مذاهب اسلامی و بر صحت اسلام پیروان مذاهب اسلامی تأکید داشته و عدم جواز تکفیر آنان و حرام بودن ریختن خون و ناموس و دارایی آنان را مادامی که آنها به خداوند متعال و رسول اکرم (ص) ایمان و برای بقیه ارکان ایمان احترام قائل باشند و مسائل روشن دین را منکر نباشند، یادآوری کردند.

- شرکت کنندگان در کنفرانس، جسارت بر صدور فتوا از سوی کسانی که صلاحیت دادن فتوا را نداشته و فتوای آنان بر خلاف قواعد دین و مسائل تغییر ناپذیر آن و احکام مذاهب مسلمین محسوب می شود، محکوم کردند.

شرکت کنندگان در کنفرانس بر این عقیده اند که مقدسات و مسلمات اسلامی و احترام آنها به ویژه قرآن کریم و شخصیت رسول رحمت، حضرت محمد(ص) بخش مهمی از شخصیت این امت به شمار می روند. بنابراین توهین به هر یک از آنها بر هر نحوی جایز نبوده و با کلیه شریعتها و قوانین منافات دارد و از کلیه محافل و سازمانها و دولتها خواستار قانونگذاری و صدور تصمیماتی برای منع این گونه تجاوزات و اسائت ها شدند.

از تمام آموزشگاه های امت و جمعیتها و مسئولان آن خواستار دسترسی به یک نهضت علمی گسترده جهت ایجاد تحول در توانها و بسیج کردن امکانات آنها و به ویژه در زمینه انرژی اتمی و به کارگیری آن در زمینه های صلح آمیز جهت رهایی از عقب ماندگی در کلیه زمینه ها شدند.

در این بیانیه همچنین بر لزوم اصلاح برنامه های آموزشی و تهیه طرحهای اطلاع رسانی مورد نیاز جهت تحقق تربیت و فرهنگ مطلوب برای تربیت نسل اسلامی فعال که توان پیشرفت در کلیه زمینه ها و اصول وحدت و برادری و همکاری سازنده را داشته باشد، تأکید شد.

شرکت کنندگان در کنفرانس، در شصتمین سالگرد اشغال فلسطین از سوی صهیونیستهای جنایتکار تأکید نمودند که آزادی قدس شریف و کلیه سرزمینهای فلسطین و بازگشت پناهندگان مستلزم بکارگیری کلیه امکانات جهان اسلام در راه آن است و بازگشت پناهندگان به خانه و کاشانه خود و تعیین سرنوشت ملت فلسطین باید یک هدف استراتژیک باشد که لازم است جهان اسلام کلیه امکانات خود را صرف آن کند و از کلیه آزادگان جهان خواستار حمایت از این حق شدند.

شرکت کنندگان در این کنفرانس بر این باورند که همگی وظیفه دارند موارد تهدیدآمیز فراروی امت اسلامی در فلسطین ، لبنان ، عراق ، افغانستان ، سومالی و غیره را به نقاط قوت برنامه ریزی مقاومت برای رهایی از لوث دشمن نابکار صهیونیستی و اشغال ستیزه جویانه آمریکا و برادرکشی مصلحتی مردود به فرصتی در جهت دسترسی به همکاری گسترده در راه مقابله با همه چالشهای فراروی امت اسلامی که فرهنگ و نقش تمدنی آن و سرانجام توان و هستی آن را هدف قرار داده اند، تبدیل نمایند.