در نشست "حقوق بشر در نهج البلاغه" که در سوریه برگزار شد دکتر حکمت حمود درباره نهج البلاغه و اهتمام اندیشمندان خارجی و مسلمان به این اثر عظیم توضیحاتی داد و گفت: اکثر دانشمندان غربی به جایگاه علمی و ادبی و حقوقی نهج البلاغه اذعان کردند و اعلام نمودند حضرت علی(ع) در راه دفاع از حقوق انسانی و اهداف بلند اسلام و انسانیت جان خود انثار کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست فکری – فرهنگی "حقوق بشر در نهج البلاغه" از سوی رایزنی فرهنگی ایران در سوریه با حضور حسین عثمان و فرهیختگان و روشنفکران و شخصیتهای سیاسی و فرهنگی در شهر جبله در مرکز فرهنگی عربی برگزار شد.
 
در این نشست محمد حمید علی، رئیس مرکز فرهنگی عربی در شهر جبله، ضمن تشکر از رایزنی فرهنگی به خاطر برگزاری هفته فرهنگی در این شهر، به اهمیت روابط فرهنگی و مبادله هیئتهای فکری و فرهنگی و دانشجویی بین دو کشور اشاره کرد.

"عبدالکریم سلمانی" مدیر مرکز فرهنگی ایران در استان لاذقیه و مدیر نشست،علت اصلی انتخاب عنوان نشست اشاره و خاطر نشان کرد: ما در این نشست تلاش خواهیم نمود که معنای واقعی حقوق بشر را توضیح دهیم و در باره دیدگاه حضرت علی(ع) در این زمینه نیز مفصلاً شرح نماییم.

سخنران سپس به تاریخچه جمع آوری نهج البلاغه توسط شریف الرضی و محورهای اصلی کتاب و اهتمام آن به مسئله حقوق بشر اشاره و تأکید کرد: حضرت علی(ع) در اکثر گفته هایش به انواع مختلف حقوق بشر اشاره داشته است و ما هر چه تلاش کنیم نخواهیم توانست حق این شخصیت تاریخی را ایفا کنیم.

دکتر حکمت حمود، استاد دانشگاه تشرین لاذقیه، در باره کتاب نهج البلاغه و اهتمام  اندیشمندان خارجی و مسلمان به این اثر عظیم توضیحاتی داد و گفت: اکثر دانشمندان غربی به جایگاه علمی و ادبی و حقوقی نهج البلاغه اذعان کردند و اعلام نمودند حضرت علی(ع) در راه دفاع از حقوق انسانی و اهداف بلند اسلام و انسانیت جان خود انثار کرده است و گنجینه گرانقیمتی مانند کتاب نهج البلاغه برای بشریت بجا گذاشته است که ما باید از آن جهت بلندی و پیشرفت انسانها و جامعه انسانی استفاده کنیم .

وی سپس به مهمترین محورهای وصیت نامه امام علی(ع) به فرزندش امام حسن(ع) به‌خصوص موارد حقوقی آن اشاره و تأکید کرد: انسانیت باید تلاش جدی کنند تا از این وصیت‌نامه تاریخی بشکل خوب استفاده کند زیرا ما در حال حاضر با مشکلات اجتماعی و اخلاقی زیادی روبرو هستیم که راه علاج آن در نهج البلاغه موجود است.

استاد دانشگاه تشرین لاذقیه به محورهای حقوقی مهم وصیت نامه از جمله احترام نهادن به حقوق دیگران و پرهیز از شکنجه متهمان و پایبندی مسایل اخلاقی و انسانی در برخورد حتى با قاتلان خود امام و اجرای قصاص عادل نسبت به آنان اشاره و تأکید کرد : جامعه بین الملل و جوامع انسانی در حال حاضر به این معیارهای اخلاقی و انسانی نیاز مبرم دارد زیرا قطعنامه های بین المللی و مقررات جهانی از این معیارها بدور است و بیشتر علیه مستضعفان و ملت های جهان سوم و مسلمانان می باشد.

استاد "شیخ محمد رضا حاتم "از پژوهشگران معروف استان لاذقیه و کارشناس نهج البلاغه از فعالیتهای رایزنی و مرکز فرهنگی لاذقیه تشکر کرد و گفت: ما احساس می کنیم که رایزنی فرهنگی راه درستی را در فعالیتهای فرهنگی خود در استان لاذقیه و در کل سوریه انتخاب کرده و ما پشتیبان این فعالیتها هستیم.

وی به ویژگیهای نهج البلاغه اشاره و تأکید کرد : پیام این کتاب گرانقدر به بشریت این است که باید به صاحب این کتاب اقتدا کنند و از این دریای معرفت و اخلاق و علوم و اصول انسانی و حقوقی استفاده نمایند .. زیرا در واقع امام علی(ع) با این کتاب اسلام را زنده و پویا نگهداشت و باید مسلمانان تعالیم (قرآن مجید) و (نهج البلاغه) را در زندگی خودشان اجرا کنند.

استاد "شیخ محمد رضا حاتم "مهمترین محورهای حقوق بشری در نهج البلاغه را حقوق موجود بین انسان و خالق خود ،حقوق متبادل میان حاکم و رعیه، حقوق سیاسی ملتها ،حقوق انسانی ،همزیستی انسانی و حقوق اقلیتهای مذهبی برشمرد.