به گزارش خبرگزاری مهر، مهندس سید محمد علی جنانی افزود: از میان خدمات بیمه ای ارایه شده در این کارگزاریها، بیش از 68 درصد مربوط به امور چاپ، صدور، تعویض و تامین دفاتر درمانی بوده است.
وی دریافت لیست و دیسکت حق بیمه از کارفرمایان، صدور برگ پرداخت به بانک عامل، قطع مقرری بیمه بیکاری، پلاک برداری و شناسایی کارگاه های جدید، ابلاغ برگه های مطالباتی، پیگیری و وصول ماده 66 قانون تامین اجتماعی و فرایند مرتبط با بیمه شدگان خاص را از دیگر اقدامات کارگزاریهای رسمی تامین اجتماعی بر شمرد.
جنانی در ادامه تصریح کرد: فعالیت کارگزاریهای رسمی تامین اجتماعی در زمینه پلاک برداری و شناسایی کارگاه های جدید، قطع مقرری بیمه بیکاری، وصول ماده 66 قانون تامین اجتماعی و ... باعث کاهش حجم 40 درصدی مراجعه کنندگان به واحدهای اجرایی این سازمان و افزایش 1.5 برابری سرعت گردش کار و در نهایت رضایتمندی 80 درصدی ارباب رجوعان شده است.
رئیس گروه توسعه و پشتیبانی کارگزاریها رسمی تامین اجتماعی افزود: در 2 ماهه نخست سال جاری 8 کارگزاری رسمی در تهران و سایر استان های کشور راه اندازی شده است و 13 کارگزاری دیگر نیز در آینده نزدیک به بهره برداری می رسند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: با توجه به سیاست سازمان تامین اجتماعی مبنی بر توسعه و تعمیم تعداد بیمه پردازان این سازمان تا پایان برنامه چهارم توسعه، موضوع ایجاد تسهیلات و تمهیدات جدید جهت واگذاری کارگزاریهای رسمی تامین اجتماعی در سطح کشور در دستور کار هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی قرار دارد که به زودی ضوابط آن به اطلاع عموم خواهد رسید.