مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی با بیان اینکه استقبال شرکتهای خارجی از خرید سهام شرکت های پتروشیمی بیش از حد انتظار است، گفت: شرکت ترکیه ای صد در صد سهام مجتمع پتروشیمی رازی را خریداری کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، غلامحسین نجابت امروز در هشتمین همایش بین المللی پتروشیمی در تهران با بیان اینکه نرخ همه محصولات پتروشیمی به جز کودهای شیمیایی آزاد شده است اظهار داشت: با تصمیم مجلس و دولت نرخ کودهای شیمیایی نیز شناور می شود.

نجابت افزود: در سالهای اخیر تقاضای روز افزون انرژی در جهان به ویژه از سوی کشورهای صنعتی و همچنین تکیه بر منابع فسیلی خاورمیانه رقابت شدیدی بین تامین خوراک صنعت پتروشیمی و نیازهای انرژی دنیا ایجاد کرده است.

به گفته وی، افزایش قیمت نفت خام و تاثیرپذیری قیمت خوراک صنایع پتروشیمی از تغییرات قیمت نفت خام از مهمترین چالش های صنعت پتروشیمی است.

نجابت ادامه داد: به دلیل آنکه بیش از 90 درصد از قیمت نفتا در جهان بر اساس بهای نفت خام تعیین می شود در سال گذشته مجتمع های پتروشیمی از لحاظ قیمت بالای خوراک و انرژی تحت فشار بوده و افزایش قیمت محصولات نهایی به سختی کاهش حاشیه سود را جبران کرده است.

وی یاد آور شد: از طرف دیگر، بالا بودن قیمت نفت و کمتر شدن ارتباط آن با قیمت گاز طبیعی بر مبنای محتوای حرارتی به معنای افزایش جذابیت کراکرها با خوراک گازی نسبت به کراکرهای با خوراک سنگین تر است؛ به این ترتیب تولید کنندگان خاورمیانه به خصوص ایران به علت دسترسی به خوراک گازی فراوان برای صنایع پتروشیمی در موقعیت ممتازی قرار دارند.

مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: امروزه مهمترین نگرانی تاثیر موج فعلی افزایش ظرفیتهای جدید کراکر بر عرضه و تقاضا به خصوص همزمانی بهره برداری بسیاری از این واحدها با افزایش شدید ظرفیت ها در چین و سایر مناطق می باشد.

وی با بیان اینکه پیش بینی شده در سال 87 حدود 9.5 میلیون تن ظرفیت جدید اتیلن در سطح جهان به بهره برداری برسد، اظهار داشت: بخش اعظمی از این افزایش ظرفیت به خاورمیانه تعلق دارد.

به گفته نجابت افزایش ظرفیتهای اتیلن خاورمیانه موجب دگرگونی در تجارت جهانی مشتقات اتیلن خواهد بود و خاورمیانه به نخستین صادر کننده مشتقات اتیلنی جهان تبدیل خواهد شد.

معاون وزیر نفت در مورد صنعت پتروشیمی ایران نیز تاکید کرد: در سال گذشته جهش بزرگی از نظر بهره برداری از 12 مجتمع پتروشیمی با ظرفیت اسمی حدود 9 میلیون تن برداشته شد به طوری که ظرفیت اسمی محصولات پتروشیمی ایران از 26 میلیون تن در سال 1385 به 35 میلیون تن در سال گذشته رسید.

وی افزود: البته این روند در سال جاری نیز ادامه خواهد یافت و انتظار می رود ظرفیت تولید به 47 میلیون تن افزایش یابد.

به گفته نجابت این افزایش حجم تولید موجب بالا رفتن سهم ایران در میزان تولید و صادرات جهان و خاورمیانه خواهد شد.

مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ارقام و اعداد ذکر شده نشان دهنده تصمیم جدی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در راستای سیاستهای دولت در جهت توسعه هر چه بیشتر این صنعت است، اضافه کرد: در اجرای این مهم شرکت ملی صنایع پتروشیمی از مشارکت بخش خصوصی داخلی و خارجی در زمینه سرمایه گذاری، دانش فنی و ساخت تجهیزات و همچنین در زمینه تحقیق و توسعه استقبال می کند.

وی خاطر نشان کرد: بر اساس بند "ج" ابلاغیه سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی مکلف به خصوصی سازی شده و با اجرای این امر سهم شرکت ملی صنایع پتروشیمی در شرکت های تابعه 20 درصد کاهش یافته است.

نجابت تصریح کرد: تاکنون 25 شرکت از شرکتهای تابعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی خصوصی شده اند و 22 شرکت نیز در لیست واگذاری به بخش خصوصی قرار دارند، ضمن اینکه تاکنون 3 شرکت مشمول این لیست نیز واگذار شده اند.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی دو برنامه پنجساله چهارم و پنجساله پنجم را تدوین کرده است، گفت: برنامه چهارم شامل 25 طرح است که در مراحل مختلف اجرایی با حداقل پیشرفت فیزیکی 4 درصد و حداکثر 98 درصد تا پایان سال 86 قرار دارند.

به گفته وی برنامه پنجم نیز شامل 33 طرح است که قرارداد برخی از آنها منعقد شده است.نجابت تاکید کرد:  سرمایه مورد نیاز جهت اجرای طرحهای برنامه چهارم و پنجم مجموعا 30 میلیارد دلار برآورد شده است.