به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، زاهد پیش از ظهر امروز در نشستی خبری افزود: به لحاظ اینکه بنای این کنگره به نوعی علمی محصوب می شود برای اولین دوره برگزاری این مراسم تصمیم گرفته شد که موضوعات بیشتر در بین خواص مطرح شود و در این میان مباحث قابل ترویج برای عموم نیز در مراحل بعدی به صورت وسیع تری عنوان شود.
وی خاطرنشان کرد: در این کنگره بررسی می شود که داشتن لقب وکیل الرعایا برای کریمخان زند به معنای تاسیس جمهوریت و یا نگاه جمهوری او بوده است یا خیر که در صورت تایید متخصصان جمهوریت قبل از انقلاب کبیر فرانسه در ایران و توسط کریمخان صورت گرفته است.
زاهد تصریح کرد: مراسم افتتاحیه همایش ساعت 20و 30دقیقه چهارشنبه هشتم خردادماه در ارگ کریمخان شیراز با سخنرانی رئیس دانشگاه شیراز و معاون فرهنگی رئیس جمهوری برگزار و در روزهای بعد نیز مراسم با سخنرانی های تخصصی دنبال می شود.
مدیر بنیاد فارس شناسی تصریح کرد: شب نهم نیز آیت الله حائری شیرازی در مسجد وکیل در خصوص مذهب در دوره زندیه برای متخصصین و اساتید به سخنرانی خواهد پرداخت.
زاهد متذکر شد: در این ایام مرکز زندیه شناسی نیز در شیراز با ریاست یکی از مدیران دانشگاهی افتتاح خواهد شد و از این به بعد پژوهش های دوره زندیه در این مرکز دنبال خواهد شد.
وی گفت: سخنرانی های تخصصی این کنگره در دو بخش هنری و تاریخی ارائه می شود که در بخش هنری به مسائلی نظیر معماری دوره زندیه پرداخته خواه دشد.
مدیر بنیاد فارس شناسی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به جایگاه کریم خان زند در بین اذهان عمومی گفت: جایگاه وکیل الرعایا آن طور که شایسته است در نزد مدیران و مردم استان و کشور معرفی نشده در صورتی که شخصیت کریمخان در حوزه های مختلف می تواند نوعی الگو و درس عبرت باشد.
زاهد گفت: با توجه به مردمی بودن فرمانروایی کریمخان زند باید بررسی کرد که چرا زندیه به طور شایسته ای مشروعیت ندارد که با برگزاری این کنگره ها می توان به برخی از چرایی های این دوره پاسخ داد.
وی تصریح کرد: سلوک شخصی کریمخان زند نیز در خور توجه است به گونه ای که از او نقل شده کریمخان شبها با مشاهده محله های مختلف شیراز اگر مردم محله ای را می دید که ساکت هستند و فعالیتی ندارد با ارسال نقل و نبات آنان را به شادی و خوشحالی دعوت می کرد.
مدیر بنیاد فارس شناسی گفت: با بررسی اینگونه تجربیات شخی، سیاسی و اخلاقی کریمخان زند در این کنگره می توان در معرفی او به جامعه نیز اطلاع رسانی مناسبی داشت.
در ادامه نشست دبیر علمی کنگره زندیه نیز گفت: برای کنگره مذکور 100مقاله ارسال شده که از این تعداد حدود 40مقاله به صورت سخنرانی و مابقی نیز به صورت چاپ ارائه می شود.
محمد علی رنجبر افزود: در این مراسم اساتیدی از موسسات پژوهشی و دانشگاه های تهران، مشهد، تبریز، اصفهان، اهواز، قزوین و... شرکت خواهند کرد.
وی اظهار داشت: سخنرانی های تخصصی این کنگره در دو بخش تاریخی شامل موضوعات مذهب، ساختارهای اجتماعی، روابط سیاسی ، شیوه حکومت و هنری شامل موضوعاتی نظیر معماری و... ارائه می شود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: دوره زندیه در تاریخ ایران نقش مهمی را ایفا می کند به گونه ای که حد فاصل سقوط سلسله صفویه تا حاکمیت قاجار ایران دچار برخی هرج و مرج ها بوده که با روی کار آمدن زندیه شاهد آرماش مناسبی در کشور هستیم.
رنجبر ادامه داد: به طور معمول دوره زندیه به واسطه وجود برخی از شخصیت های ادبی در شیراز و فارس به خوبی معرفی نشده در صورتیکه اگر مجموعه زندیه شامل ارگ، حمام و مسجد وکیل را از معماری شیراز حذف کنیم این شهر درحوزه معماری هویتی نخواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: با برگزاری این کنگره سعی می کنیم معرفی و رونمایی دوباره ای از دوره زندیه در شیراز و اهمیت و جایگاه سیاسی، اجتماعی آن داشته باشیم.