خبرگزاری مهر-گروه بین الملل: حضرت امام خمینی رهبر انقلاب اسلامی ایران در بعد مسائل بین المللی و خارجی بیشترین تمرکز را بر تلاش در راستای وحدت جهان اسلام، استقلال از نظام غرب و شرق و احیای عزت و اقتدار امت اسلامی قرار دادند.

انقلاب اسلامی ایران به عنوان بزرگترین واقعه سیاسی قرن 20 در سال 1979 به رهبری امام خمینی(ره) به پیروزی رسید، ما در اینجا قصد داریم نگاهی اجمالی به مولفه های سیاست خارجی امام خمینی(ره) بیندازیم و شاخصه های آنرا بر شماریم.

پاردایم فکری و سیاسی انقلاب اسلامی بر اساس اسلام و احترام به خواست مردم ایران بنا نهاده شد و معمار این پاردایم حضرت امام بودند، و آنچه که بعدها در روند حرکت جمهوری اسلامی رخ داد بر اساس اصول و مبانی فکری انقلاب بود.

ابعاد انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام(ره) در دو بعد داخلی و خارجی قابل بررسی و مداقه است، در بعد داخلی محوریت فکر و اجرا اسلام و خواست مردم بود و بارها در سخنان حضرت امام، مردم به عنوان صاحبان و ولی نعمتان اصلی انقلاب معرفی شد و اما در بعد خارجی سیاست انقلاب نیز چیزی جز برونداد جریان و اندیشه داخلی نبود که در چند حوزه قابل بررسی است

تمرکز بر وحدت جهان اسلام

در این بعد حضرت امام (ره) با تمرکزی ویژه و هوشمندانه بر مسائل و مشکلات جهان اسلام، بحث وحدت امت اسلامی را مطرح کردند و تمام مسلمانان و رهبران اسلامی را به تلاش برای وحدت، حل مشکلات امت اسلامی و زدودن افکار تحجرگرایانه و غربگرایانه از جهان اسلام فراخواندند و بر بازگشت به اسلام ناب محمدی (ص) تاکید فرمودند و راه نجات جهان اسلام از رکود و معضلات کنونی را در وحدت بر اساس مبانی اسلام دانستند.

امام خمینی در این چارچوب همچنین با تمرکز بر مسئله فلسطین به عنوان بخش اشغال شده جهان اسلام، مسلمانان را به حمایت آشکار و قاطعانه از ملت فلسطین در راستای آزادی از یوغ اشغالگری صهیونیستها فراخواندند و بر همین اساس با یک ابتکار سیاسی با نامیدن آخرین جمعه ماه رمضان هر سال به عنوان "روز قدس" و دعوت از مسلمانان برای راهپیمایی در این روز زمینه ای برای مقابله با تجاوزات به جهان اسلام و وحدت امت اسلامی فراهم آوردند.

تاکید بر استقلال از نظام غرب و شرق

حضرت امام(ره) در این بعد بر مقابله با اندیشه های انحرافی غربی و شرقی تاکید کردند و ملت اسلامی را به احیای اصول اسلام واقعی و تمرکز بر ارزشهای دینی فراخواندند، و استقلال سیاسی و فکری جهان اسلام را از ایسم های غربی و شرقی و تفکرات وارداتی خواستار شدند.

فتوای تاریخی بنیانگذار انقلاب اسلامی درباره ارتداد و مهدورالدم بودن سلمان رشدی نویسنده موهن به اسلام و پیامبر اکرم (ص)، تاکیدی بر ضرورت مقابله جدی با اندیشه های انحرافی و الحادی بود و حضرت امام با این حکم قاطعانه خود که بر مبنای اصول اسلامی بود مبارزه با هر نوع اندیشه انحرافی الحادی را برای زدودن جهان اسلام از انحرافات واجب و لازم دانستند.

حمایت از مستضعفان و آزادیخواهان جهان

یکی از مبانی انقلاب اسلامی حمایت از ملتهای مستضعف و جنبش های آزادیخواه جهان بود که در این راستا حضرت امام بر اساس آیات قران و اصول اسلامی که مستضعفان را وارث جهان می داند بر ضرورت حمایت از ملتهای مظلوم و مستضعف تاکید داشتند و مقابله با نظام سلطه را وظیفه هر انسان آزادیخواهی می دانستند.

حضرت امام در این مسئله نگاهشان بر اساس احترام به حقوق و آزادی انسانها بود و دفاع از همه مظلومان و مستضعفان را یک اصل الهی و انسانی می دانستند.

ضرورت بیداری و هوشیاری اسلامی
 

حضرت امام(ره) در این بعد ضرورت بیداری جهان اسلام را مطرح کردند و بر الگوبرداری جهان اسلام از ملت انقلابی ایران تاکید کردند و همه را به تلاش فکری و تبلیغاتی در راستای ایجاد نهضت بیداری در جهان اسلام فرا می خواندند.

باید گفت که شاکله انقلاب اسلامی با رهبری حضرت امام(ره) در بعد بین المللی و خارجی بر اصولی چون بازگشت به اسلام ناب محمدی (ص)، استقلال فکری و سیاسی جهان اسلام، مقابله با مشکلات مسلمانان و تلاش برای پیشرفت علمی و اقتصادی در کل جهان اسلام متمرکز بود.