خبرگزاری مهر- گروه اقتصادی: در حال حاضر تنها 4 درصد از باغهای بزرگ چای امر چایکاری تجاری در ایران را انجام می دهند، این در حالی است که توسعه کشور در صنعت چای در گرو تبدیل 96 درصد باقی مانده چایکاری معیشتی به تجاری است.

به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر83 درصد از زمینهای کشت چای در ایران به صورت خرده مالکی با مساحت کمتر از یک هکتار فعال هستند و تنها حدود 4 درصد از باغهای بزرگ چای که در کنارآنها کارخانه چای نیز دایر است، امر چایکاری تجاری را انجام می دهند و لازمه پیشرفت و توسعه کشور در صنعت چای تبدیل 96 درصد باقی مانده چای از چایکاری معیشتی به تجاری است؛ زیرا این اقدام ایران را در زمره کشورهای برتر جهان از نظر چای قرار می دهد.

در سالجاری بالغ بر35 هزار تن برگ سبزچای تولید شده که این رقم درمدت مشابه سال گذشته معادل 60 هزار تن بوده است. از آنجایی که برداشت چای در سه چین بهاره، تابستانه و پائیزه صورت می گیرد؛ لذا درصورت بارش درروزهای آینده می توان امیدواربه ایجاد تغییرات در چین دوم برگ های سبز چای بود، درغیراین صورت چین دوم همانند چین اول کاهش 40 تا 50 درصدی خواهد یافت.

وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید چای خشک را درسال گذشته معادل 37 هزار تن اعلام کرده در حالیکه اتحادیه چایکاران این رقم را زیر 30 هزار تن دانسته است. این اتحادیه با دسترسی به میزان تولید برگ سبز چای در سراسر کناره های دریای شمالی کشور قادر به محاسبه تولید چای خشک با توجه به ضریب استحصال 4.2 درصدی است.

ازهر4 کیلو و 200 گرم برگ سبز چای یک کیلوگرم چای خشک حاصل می شود وازطرفی هم اکنون ازهر هکتار باغ چای معادل 3 تا 4 تن برگ سبزچای بدست می آید؛ لذا حمایت دولت از چایکاران و پرداخت تسهیلات به منظورآماده سازی زمین، انجام اقدامات به زراعی همچون شخم، هرس و کود دهی درمقطع کنونی امری ضروری می نماید.

رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی چایکاران کشور در گفتگو با خبرنگار مهرعنوان کرده است: هر هکتار باغ  چای نیاز به 500 کیلوگرم کود دارد در حالیکه امسال در بهترین حالت 100 کیلوگرم کود دهی درهرهکتار صورت گرفته که این امر حاکی از عدم توان مالی چایکاران است.

ایرج هوسمی در رابطه با قیمتهای خرید تضمینی برگ سبز چای معتقد است: اتحادیه درتوافقی با استاندار گیلان قیمت هر کیلو برگ سبز چای درجه یک را به مبلغ 460 تومان و درجه دو به مبلغ 305 تومان تعیین کرده بود، اما شورای اقتصاد قیمت چای درجه یک و دو را به نرتیب 365 و 214 تومان اعلام کرد که این ارقام در سال گذشته به ترتیب 340 و 196 تومان بوده است.

به گزارش مهر، کاهش تولید چای در حالی صورت می گیرد که مصرف چای در کشور بیش از 100 تا 120 هزارتن ارزیابی می شود. همچنین گزارش کمیته بین المللی چای مصرف سرانه چای در ایران را یک کیلو و 600 گرم اعلام کرده که عمده این میزان از واردات چای تامین می شود .

میزان واردات قانونی چای سالانه حدود 10 هزار تن و میزان واردات قاچاق از 80 تا 100 هزار تن با سود سالانه 300 میلیارد تومان ارزیابی شده است.

بنابراین در شرایط کنونی که با افزایش قیمت چای در بازار داخلی مواجه شده ایم، برخورد دولت با سودجویان بازار چای و حمایت از چایکاران در نوسازی باغات چای ضمن جلوگیری از نابودی چایکاران، این صنعت را از مرگ حتمی نجات خواهد داد.